Dolar (USD)
34.42
Euro (EUR)
36.27
Gram Altın
2834.30
BIST 100
9389.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir?

Kitap okumanın faydaları nelerdir? Kitap okumanın ne gibi faydaları vardır? Sizler için madde madde kitap okumanın faydalarını araştırdık. Geri kalmuış ülkelerin birçoğunun geri kalma sebebi olarak görülen kitap okuma seviyesine dair araştırdığımı bu yazıda kitap okumanın ne kadar önemli bir alışkanlık olduğunu anlayacaksınız. İşte detaylar...
Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir?
19 Kasım 2018 17:32:00
Kitap okumanın faydaları nelerdir? Kitap okumanın ne gibi faydaları vardır? Sizler için madde madde kitap okumanın faydalarını araştırdık. Geri kalmuış ülkelerin birçoğunun geri kalma sebebi olarak görülen kitap okuma seviyesine dair araştırdığımı bu yazıda kitap okumanın ne kadar önemli bir alışkanlık olduğunu anlayacaksınız. İşte detaylar...

Kitap okumanın faydaları nelerdir? Kitap okumanın ne gibi faydaları vardır? Sizler için madde madde kitap okumanın faydalarını araştırdık. Geri kalmuış ülkelerin birçoğunun geri kalma sebebi olarak görülen kitap okuma seviyesine dair araştırdığımı bu yazıda kitap okumanın ne kadar önemli bir alışkanlık olduğunu anlayacaksınız. İşte detaylar...

Kitap Okumanın Yararları Nelerdir? Okuyarak olayların ve gelişmelerin iç yüzünü öğrenen bir kişi, öncelikle kendine olan güvenini artırır. Bu ise aynı zamanda düşünce ufkunu geliştirip, geniş bir görüş açısı sağlayarak, olayları inceleme yeteneği kazandırır.

Ayrıca okuyan kişiler çok okumanın beraberinde getirdiği zengin kelime dağarcığına sahip oldukları için, hikmetli ve etkileyici konuşarak hitap ettikleri kişilerde etki de uyandırırlar. Bu etki ise insanlarla ilişkileri güçlendirmekte, kişiye daha sosyal bir karakter kazandırmaktadır. Dahası, geniş kelime dağarcığı, insanın daha fazla kavramla düşünebilmesini de sağlar. Yani düşünce kapasitesini ve kültür düzeyini artırır.

Boş zamanlarını, çoğu zaman hiçbir yararlı bilgi aktarmayan televizyon karşısında geçirmek yerine kitap okuyarak değerlendiren bu kişiler, edindikleri bilgi ve kültür sonucunda aynı zamanda toplum içinde etkin bir kişiliğe sahip olurlar. Tüm bu özellikler, kişilerin öncelikle kendileri için okumaları gerektiğinin çok önemli bir göstergesidir. Okuyarak kendini geliştiren kişiler ise elbette çevrelerinde gelişen olaylara da hakim olacak ve toplum içinde eğitim seviyesinde zamanla bir ilerleme sağlanacaktır.

Maddeler Halinde Kitap Okumanın Yararları 1. Kitap Okuma Bir İlaçtır:

2. Kitap Okuma Hayatı Sevdirir

3. Kitap Okuma Düşünceleri Olgunlaştırır Okuma; düşünceyi besleyen, geliştiren ve çabuklaştıran ana kaynaklardan biridir.

4. Kitap Okuma Stresi Azaltır

5. Kitap Okuma Zihni Açar, Hantallıktan Kurtarır

6. Kitap Okuma Güzel Görmemizi Sağlar

7. Kitap Okuma Bizi "Bir Bilen" Yapar

8. Kitap Okuyanın Güvenilir Bir Çevresi Oluşur

9. Bilgi dağarcığımızı ve kelime hazinemizi zenginleştirir.

10. Anlama gücümüzü ve konuşma yeteneğimizi kuvvetlendirir.

11. Genel kültürümüzü artırır. Etkin ve etkili bir insan olmanın yollarını açar.

12. Meslek hayatımızdaki başarı düzeyimizi yükseltir.

13. Dünyaya bakış açımızı değiştirir.

14. Toplumsal ilişkilerimizin kalitesini artırır.

15. 0kul hayatındaki başarıları pekiştirir,

16. Hayal gücümüzü geliştirir.

17. Okumak haz duymaya, zihnimizi süslemeye, karar verme yeteneklerimizi geliştirmeye yarar. İnsanı olgunlaştırır, erdemli kılar.

Okuma olayı bir uzun yolculuktur; beşikle başlar, mezarla biter. Okulla beraber biten okumalar yarıda kalmıştır. Okuma iğneyle kuyu kazmaktır; kararlılık ister, sabır ister. Okuma bir arayıştır, hakikati, doğruyu, güzeli arayış. Her arayış içinde bulma heyecanını barındırır. Bulursunuz, ikinci, üçüncü... Arayışlar başlar. Umut ve heyecan, okumanın ayrılmaz iki vasfıdır. Okuma insanlığın, umut ve heyecan da canlılığın şartıdır.

Okuyarak Zaman Kazanmak Genellikle iş sonrası veya evde televizyon karşısında amaçsızca, kanal kanal dolaşarak boşa geçirilen zamanlar, kitap okuyarak geçirilebilecek en verimli zamanlardır. Bunun yanı sıra otobüs, tren, taksi ve uçak gibi ulaşım araçlarında seyahat ederken zorunlu olarak geçen boş zamanlar da kitap okuyarak değerlendirilebilecek anlardır. Özellikle bekleme yapılan yerlerde kitap okumak, geçirilen zamanı hem zevkli hale getirecek hem de kişinin yeni bir şey daha öğrenmesine vesile olacaktır.

Bu konuda gelişmiş ülkelerin çizdiği tablo oldukça etkilidir. Sahip olunan her boş anda yanlarında bulunan kitabı okuyan Batılılar, kitap okuma alışkanlığının en güzel örneklerini sergilemektedirler.

Doğru Kitap Nasıl Seçilir? Okuma alışkanlığı ile ilgili tüm bu ayrıntıların yanı sıra özellikle dikkat edilmesi gereken bir nokta, okunacak kitabın seçilmesinde özen gösterilmesidir. Bir yıl içerisinde basılan binlerce kitabın arasında elbette faydalı eserlerin yanı sıra kitap olarak değerlendirilemeyecek yayınlar da vardır. Tüm bu kitapların arasında okunacak doğru kitapları seçmek ise ancak kişileri doğru yönlendirmek ile mümkündür.

Öncelikle okunacak eserlerin okuyacak kişiye heyecan vermesi ve kişinin kitabı zevk alarak okuması önemlidir. Çünkü aksi özelliklere sahip kitaplar, kişileri şüpheci ve ümitsiz bir ruh haline sürükler. Karanlık ve iç karartıcı konuların anlatıldığı kitaplardan ise kaçınmak gerekir.

Okuyan kişinin gelişmesinde faydalı olacak içeriklere sahip kitaplar, aynı zamanda kişileri vesveseden uzak tutar ve ye'se düşürmez. Puslu olmayan bir zihne sahip olacakları için de doğru ile yanlışı çok daha kolay ve hızlı şekilde ayırt edebilirler.

Ayrıca hikmetli, kolay anlaşılır ve samimi üsluptaki kitaplar, okuyan kişilerde çok daha hızlı etki uyandırır. Bu da her okuyan kişinin bilgileri kolay anlamasını ve öğrendiklerinin aklında kalmasını sağlar.

Unutulmamalıdır ki; şeytanın oyunu olan zararlı akımlar insanlara her an telkin edilirken, karanlık ve iç karartıcı kitaplar okunması bu saptırıcı akımların işini kolaylaştıracaktır. Oysa asıl önemli olan bu zararlı akımların ve davranışların gerçek yüzlerini ortaya çıkaracak kitaplar okumak ve herkesi bu tarz kitapları okuması için teşvik etmektir.

Hiçbir bilimsel dayanağı olmayan, şüpheli izahlara dayanan, yalan ve safsatalarla dolu olan yazılar elbette kişilerde olumsuz etkilere neden olur. Bu olumsuz etkiler ise ancak bilimsel gerçeklere dayanan, okuyan kişiyi yormayan, yalın anlatımlı ve kolay anlaşılabilen kitapların okunması ile engellenebilir.

Kitap Güzel Bir Hediyedir Kitabı, güncel bilgilere sahip olmak için okunması gereken dergi ve gazetelerden ayıran en önemli özellikleri kalıcılığı ve her zaman başvurulacak bir kaynak olmasıdır. Dergi ve gazetelere oranla çok daha detaylı bilgiler içeren kitap, doğru seçim yapıldığında okunduğu her dönem yarar sağlayacak bir kaynaktır. Bu da okuyan kişinin ardından, sonraki nesillerin de kitaptan faydalanmasını sağlar. Günümüzde yaygın olan bir başka kanı da kitaplara ayrılacak maddi kaynakların (sözde) çok daha eğlenceli alanlar için kullanılabileceğidir. Bunun yanı sıra insanlara, kitap için harcanacak her kaynağın çok olduğunun düşündürülmesi, insanları kitap okuma alışkanlığından gün geçtikçe daha da uzaklaştırmaktadır.

Oysa içki, sigara, kumar ve sınırsız eğlence hayatı gibi zararlı alışkanlıklara çok rahat bir şekilde gereken maddi kaynak ayrılmaktadır. Üstelik bu miktar, kitaba verilecek olanın kat kat fazlasını bulabilmektedir.

Okuyan insan daha bilgili ve elbette daha başarılı olur

Bilgi çağında yaşıyoruz. Başarının en önemli kaynağı bilgidir.

Bacon: "Bilgi, güçtür." der.

Ülkeleri yönetenler hep okumuş, bilgili ve başarılı insanlardır. Başarılı yazarlar, ömürlerinin yarısını okuyarak geçirmişlerdir. Onun için okuma alışkanlığı edinmemiz gerekir. Kahvelerde, meyhanelerde vakit öldüren insanların çoğu, okuma alışkanlığı edinememiş kimselerdir.

Voltaire: "Okuma, ruhu yüceltir." demiş.

Dilimiz, ancak edebiyat üstatlarının eserlerini okumakla zenginleşir. Büyük adamların eserlerini okumalıyız. Bu sayede hem düşünceleriniz gelişir, hem de ifade yeteneğiniz güzelleşir.

Dale Carnegie: ‘Her gün yirmi otuz sayfa okumakla kısa bir zaman içinde kültürünüzü yükseltip kitaplıklar devretmiş olursunuz. Kitap okuduğunuz zaman bir tek kelimeyi bile anlamadan geçmeyiniz, sözlüğünüz daima yanınızda bulunsun.’ diyor.

Okumayan insan, zihnini çalıştırmıyor, fikir jimnastiği yapmıyor demektir. Bir kitap veya yazı okuduğumuz zaman, onu kaleme alan yazarla sohbete dalmış oluruz. Okuduğumuz metin, bize yazarın düşüncelerini söyler; biz de o fikirleri zihnimizde tartarız, kabul veya reddederiz ki böylece biz de düşünmeye başlarız.

Okuma, düşünceyi besleyip düşünme yeteneğimizi geliştirir ve kelime hazinemizi genişletir. Okuma sayesinde konuşma kabiliyetimiz gelişir, düzgün ve güzel konuşur, güzel yazar hale geliriz.

Okuma gaye değil, araçtır. Okumanın sonunda bilgi edinmeli, faydalı şeyler öğrenmelidir. Okuduğumuz metin tarih ise günümüze ışık tutmalıdır; ahlak kitabı okuyorsak davranışlarımız düzelmelidir. Okuduğumuz bilgilerden faydalanmalıyız ve onları hayata tatbik etmeliyiz; aksi halde marangozluk kitabı okuduğu halde hiçbir şey yapamayan adama benzeriz.

Goethe: "Okumayı öğrenme, sanatların en gücüdür." der.

Gerçekten de okuma alışkanlığı edinebilmek zordur. Hele televizyonların insanı haber, film, şov bombardımanına tuttuğu günümüzde okuya bilmek, sanatların en zorudur, fakat en güzelidir. TV seyreden insan pasiftir resimler süratle

gözünün önünden geçer ve düşünmek için yakıt bulamaz. Kitap öyle değildir; istediğiniz yerde okumayı bırakıp okuduklarınız üzerine düşünebilirsiniz.

Özetleyecek olursak;

  • Kitap okumak stresi azaltır ve insanı sakinleştirir.
  • Uykusuzluk problemini çözer. Gözler odaklandığı için yorulur. Uyku gelir.
  • Empati duygusunu güçlendirir. Kitaptaki karakterlerle kişi kendini özdeşleştirir. Bu filmlerde de olur.
  • Kitap okumak insana psikolojik rahatlık sağlar.
  • Beyin fonksiyonları aktifleştirir ve insanı daha zeki yapar. Ve insanı çevresinde daha çekici hale getirir.
  • İnsanı depresyondan uzaklaştırır.
  • Kitap oyunanın farkındalık seviyesini yükseltir ve hayatta karşılaştığı zorluklarla daha rahat başedebilmesini sağlar.
  • Okuma alışkanlığı olanlar farklı kültürlerle daha rahat kaynaşır ve sosyalleşir.
  • Kitap okuyanların okumayanlara göre daha açık fikirlidir ve karşıdakini dinlerler, anlamaya çalışırlar.
  • Özellikle farklı yazarların kitaplarını okuyan insanın yazma yeteneği gelişir ve zenginleşir.
  • Kitap okuyanların muhakeme güçleri gelişir.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin