Kitap Ekonomisi: Milyonlarca Liralık Bir Pazar
Ülkemiz ne yazık ki kitap okuma alışkanlığı olmayan bir ülke. Demokrasi ve Eğitim Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin son yaptığı araştırmaya göre Türkiye, nüfusuna oranla %0,1 kitap okuma oranıyla dünya ülkeleri arasında 86. sırada. Bu hiç de gurur duyamayacağımız rapora göre, cep telefonu ve iletişim masraflarına “ayda” 173 lira ayıran 4 kişilik bir Türk ailesi, kitaba ise “yılda” sadece 5 lira ayırıyor.
Kitap alma ve okuma seviyelerinin bu derece düşük olmasına rağmen, yine de ülkemizde küçümsenemeyecek bir kitap pazarı olduğunu da eklemek gerek. Çoğu kitap müdaviminin, ya kitap fuarlarından, ya D&R, Remzi veya İnkılap gibi zincir kitapçılardan, ya da www.n11.com gibi her ürünün bulunduğu genel online platformlardan, hatta www.indirimkodu.com gibi sitelerden edindiği indirim kodları ile fiyatları da gözeterek alışveriş yapmasına rağmen, toplam satış rakamlarına baktığımızda ortaya “Acaba ben de mi yazar olsam?” dedirten rakamlar çıkıyor.
Türkiye çelişkiler ülkesi.
Ekonomi ve iş yaşamı dergisi Forbes’in yayınladığı “En Çok Kazanan Yayınevleri ve Yazarlar” listesine göre; geçen sene en çok ciro yapan 20 kitap, toplamda 62 milyon 182 bin 212 lira ciro yaptı. En çok kazanan 20 yazarının toplam telif geliri ise 15 milyon lirayı buldu. Yayınevleri arasında Destek, Everest, Kapı, Timaş ve Doğan'ı, Kırmızı Kedi izledi. En çok kazanan yazarlar listenin zirvesine Zülfü Livaneli otururken zirve sıralamasını Ayşe Kulin, İskender Pala, Soner Yalçın ve Arzu Kohen takip etti.
Türkiye’de bir kitabın çok satanlar listesine girebilmesi için gereken baskı sayısı 200 bin iken, Zülfü Livaneli’nin Huzursuzluk adlı kitabı 465 bin baskı yaparak zirveye oturdu. Ardından gelen Ayşe Kulin’in Kördüğüm adlı kitabı ise 175 bin baskı yaptı. Bu baskı rakamlarına bağlı olarak Zülfü Livaneli’nin kitabı 7.905.000 liralık ciro yaparken Ayşe Kulin’in romanı ise 4.375.000 liralık ciro başarısı yakaladı.
Tabii ki bu rakamların hepsi yazarın kazanç hanesine yazılmıyor. En çok satan yazarların bile kitap başına telif ücreti ortalama %25 civarında. Ancak bu da hiç azımsanacak bir kar payı değil. Yine Forbes verilerine göre, Zülfü Livaneli’nin 2017 yılı içinde kitaplarından kendi payına düşen kazancı 2,2 milyon TL. Fi, Pi ve Çi serilerinin yazarı Azra Kohen’in 2 milyon, İskender Pala ve Ayşe Kulin’in ise 1,5 milyon TL.
Milyon liralardan bahsedilince muhtemelen çoğu insanın aklına bir anda kalemi kağıdı kapıp, ya da ekranın başına geçip bir şeyler yazma isteği geliyor. Ancak ne binlerce baskı yapacak bir kitap yazmak, ne de o paraları kazanmak öyle hemen şıp diye olabilen işler değil. Bu konuda verilebilecek en güzel örneklerden biri, ülkemizin ünlü polisiye yazarlarından Ahmet Ümit.
Forbes dergisi verilerine göre kendisinin 2017 yılı içerisinde kitap satışlarından geliri 670 bin TL. Ancak Ahmet Ümit’in ilk romanı olan “Sokağın Zulası” 1989 yılında sadece 2000 adet basılmıştı. Daha çok eş, dost ve arkadaş tarafından elden satış yöntemiyle satın alınan bu kitabın tükenmesi yılları bulmuştu. İkinci kitabı “Çıplak Ayaklıydı Gece” ise 1992’de yine 2000 adet basıldı ve üç yılda ancak bitti. 2000 yılına kadar “Masal Masal İçinde”, “Bir Ses Böler Geceyi”, “Sis ve Gece”, “Kar Kokusu”, “Agatha’nın Anahtarı” adlı kitapları yayınlandı. “Sis ve Gece” dışında hiçbiri ikinci baskıyı yapamadı. Ahmet Ümit’in kitaplarından gelir elde etmeye başlaması, 2000 yılında yayınlanan “Patasana” adlı kitabı ile oldu. Bir yılda 8 baskı yapan roman 16 bin satış rakamını yakaladı. Ahmet Ümit’in günümüzde yazdığı romanları 250 bin baskının altında yayımlanmıyor ve her yıl en çok satanlar listesinde yer alıyor. Ancak görüldüğü üzere bu başarı, uzun yıllar süren azim ve istikrarın ürünü.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.