Kit'e de kadro geldi
NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA
Yıllardır devlette taşeron çalışanların kadro taleplerine karşılık veren AK Parti hükümeti çıkarılan bir KHK ile taşeronları kadroya geçirmişti. 2 Nisan 2018 tarihi itibariyle kadroya geçen bu işçilerden bazıları kapsam dışı kalmış ve yeni bir mağduriyet ortaya çıkmıştı. Kapsam dışı kalan 70 bine yakın çalışanlardan KİT'lerde çalışanlara kadro hakkı getirildi. KİT'lerde geçici işçi ve sözleşmeli işçi statüsünde çalışanlara sınavla kadrolu işçi olma hakkı sağlandı. Hak-İş Konfederasyonu'nun yoğun çalışmalarının etkili sonuç verdiğini belirten sendika yetkilileri sonuçtan memnun olmalarına rağmen tüm çalışanların aynı haklardan yararlanması gerektiği bilgisini paylaştılar. Bu kapsamda girişimlerinin devam edeceğini söylen Konfederasyon temsilcileri "davamız tüm çalışanlar kadroya geçene kadar devam edecektir" dediler.
Yeni KHK Kadro dışı kalanları kapsama aldı
Kamu İktisadi Teşekkülleri ve Bağlı Ortaklıklarında personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında çalışan işçilerin de hali hazırda görev yaptıkları teşebbüs ve bağlı ortaklıklarında, işçi statüsünde istihdam edilmelerine ilişkin 21/06/2018 tarihli ve 2018/11991 Sayılı Kararname 30/06/2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı. Bakanlar Kurulu kararınca, Kamu İktisadi Teşekkülleri ve Bağlı Ortaklıklarında personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında alt işverenler tarafından çalıştırılan ve 4 Aralık 2017 itibarıyla en az iki yıl kesintisiz olarak ilgili teşebbüs ve ortaklıklarda çalışmış ve çalışmaya devam edenler, yapılacak sınavda başarı göstermeleri halinde, ilgili teşekkül ve bağlı ortaklığında işçi statüsünde istihdam edilebilecektir.
İki yıl çalışma şartı var
İki yıl kesintisiz çalışma süresinin hesaplanmasında yıllık izin, doğum izni, askerlik ve toplamda 30 günü geçmeyen kesintiler dahil edilmeyecektir. Dolayısıyla son iki yıl içerisinde, yıllık izin, doğum izni, askerlik hizmeti nedeniyle veya toplamda 30 günü geçmeyen sürelerde çalışması kesintiye uğrayan işçiler de kapsam dahilinde olacaktır. Şartlar daha önceki ilgili KHK'lardaki ile aynı olacak. Teşebbüs ve bağlı ortaklıklar, bu kararın yürürlüğe girmesinden itibaren aynı yıl içinde yazılı, sözlü veya uygulamalı sınav yapacak. Bu kapsamda yapılacak sınava ilişkin usul ve esaslarla gerekli nitelikleri tespit etmeye, Kamu İktisadi Teşekkülleri ve Bağlı Ortaklıklarının yönetim kurulları yetkili olacaktır.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.