Kışın artan kalp damar hastalıklarından korunma önerileri
Ögün, AA muhabirine, kalp damar hastalıklarının yetişkinlerde sıkça görüldüğünü, 2008'de yapılan çalışmada tüm dünyada her yıl 20 milyon insanın kalp damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiğini aktararak, bu hastalıkların tüm dünyada ölüm nedenleri arasında önemli yer tuttuğunu kaydetti.
Mevsim geçişlerinin sağlığa etkilerine değinen Ögün, şöyle devam etti:
"Kış aylarında hem kalp damar hem de beyin damar hastalıkları artıyor. Bunun sebeplerine baktığımızda, kış aylarında özellikle birtakım pıhtılaşma faktörlerinin artması bazı çalışmalarda gösterilmiş. Buna bağlı bir artış söz konusu. Bunun dışında tansiyon yükseklikleri bu aylarda daha fazla çünkü insan kendini soğuktan korumak için adrenalin/katekolamin salgılar. Bu da kalp damar hastalıkları açısından önemli bir şey oluşturur; hem ritim bozuklukları hem de pıhtılaşmaya sebep olucu birtakım faktörlerin salgılanmasına neden olabilir. Bu nedenle hem beyin damar hastalıkları, inme açısından hem de kalp damar hastalıkları açısından çok ciddi problemler oluşturabiliyor."
Ögün, bunun sadece soğuk havaya bağlanamayacağına işaret ederek, "İnsanların daha çok kapalı alanlarda olması, daha az fiziksel aktivite yapması, kapalı alanda yasak ama insanların kendi evlerinde sigara içmesi gibi etkenler de var. Özellikle bacak toplar damarlarda pıhtı oluşturabilir uzun süreli hareketsizlikler. Yine kalp damar hastalıkları açısından çok ciddi sıkıntılar oluşturabiliyor bu hareketsizlik." diye konuştu.
D vitamininin öneminden bahseden Ögün, "Güneşi çok almayan yerlerimizde D vitamini eksikliğini çok fazla görüyoruz. Dolayısıyla kalp damar hastalıkları açısından da çok ciddi problem oluşturabiliyor. Burada önerimiz; kapalı alanda kalacaksak D vitamini desteği almak ve ev içerisinde birtakım fiziksel aktiviteler yapmak. Bunlar faydalı olabilir." ifadelerini kullandı.
Ögün, beslenme alışkanlıklarının yaz ve kış aylarında farklılık gösterdiğini dile getirerek, belli yaşın üstündeki kişilerin Akdeniz diyeti tipi beslenmesinin faydalı olacağını anlattı.
Doç. Dr. Ögün, 60 yaş altı kişilerde nisan-mayıs aylarında kalp damar rahatsızlığının, kalp krizinin daha fazla görüldüğüne dikkati çekerek, "Özellikle 80 yaş üstünde kış aylarında, aralık gibi çok daha fazla kalp damar hastalığı, kalp krizi görebiliyoruz. D vitamini takviyelerin alınması, sürekli fiziksel aktivite yapılması, sigaradan her durumda uzak durulması gerekiyor. Bunlara dikkat edersek büyük ölçüde korunmuş olacağız." şeklinde konuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.