Kişida, son 5 yıldır Güney Kore'yi ziyaret eden ilk Japon başbakan oldu
Doğu Asya'nın kıyı komşuları Japonya ve Güney Kore, siyasi sorunların olumsuz etkilediği ikili ilişkilerde yeni sayfa açıyor.
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol'un marttaki Tokyo ziyareti sonrası Japonya Başbakanı Kişida mukabelede bulundu.
Yaklaşık bir hafta süren Afrika turunun ardından Kişida, başkent Seul'e gitti. Böylelikle Kişida, son 5 yıldır Güney Kore'yi ziyaret eden ilk Japon başbakan oldu.
Gazetecilere konuşan Kişida, iki ülke ilişkilerindeki çözülmeyi bekleyen sorunlara ilişkin Yoon ile "güvene dayalı bir şekilde ve açıkça görüş alışverişinde bulunmak istediğini" kaydetti.
Savunma, ekonomi ve enerji dahil çeşitli alanlarda Tokyo ile Seul arasında yeniden ivme kazanan ikili diyaloğa işaret eden Kişida, bu eğilimi geliştirmeye çaba göstereceklerini belirtti.
İki liderin görüşmesinde Kuzey Kore'nin bölgeyi tehdit eden füze denemeleri ile buna karşı ABD-Japonya-Güney Kore'nin üçlü ittifakının hamlelerinin ele alınması bekleniyor.
İkili ilişkilerin son seyri
Japonya'nın Kore Yarımadası'nı kolonileştirdiği 1910-1945'te "zorla çalıştırılan Koreli işçiler" ile "istismar edilen Koreli kadınlar", iki ülke arasındaki hassas sorunlar olarak biliniyor.
Mayıs 2022'de Güney Kore Devlet Başkanlığını üstlenen Yoon Suk-yeol ve yönetimi, son dönemde Japonya ile "gelecek odaklı komşuluk diplomasisi" vurgusu yapıyor.
Hassas sorunlardan "savaş dönemi işçi tazminatlarına" yönelik Güney Kore'nin martta duyurduğu yeni önerisi, Tokyo ile Seul arası ikili ilişkilerde yeni bir sayfa olarak tarihe geçti.
Buna göre savaş döneminde Japon firmalarca, zorla çalıştırılan işçilerin tazminatının karşılanması için Seul hükümeti destekli kurulacak vakıf fonu, Koreli müştekilere tazminat ödeyecek.
Güney Kore Yüksek Mahkemesinin 2018'de açıkladığı kararlar ise Koreli müştekilere söz konusu tazminatları Japon şirketlerin ödemesi gerektiğini beyan ediyordu.
Mekik diplomasisi
Yeni öneri sonrası Güney Kore lideri Yoon'un marttaki Tokyo ziyareti, iki ülke liderlerinin 2011'de ara verdikleri karşılıklı lider ziyaretlerini yeniden başlatmasında ilk adım olarak kayda geçmişti.
Kişida, Yoon'un marttaki ziyaretine mukabele olarak gerçekleştirdiği Seul ziyaretiyle, yeniden hız kazanma fırsatı bulan mekik diplomasisine yönelik dikkati çeken bir adım atmış oldu.
Japon ulusal basınında Yoon'un, Kişida'nın ev sahipliğinde 19-21 Mayıs'ta Hiroşima'da düzenlenecek G7 Liderler Zirvesi'ne gözlemci olarak davet edilebileceği belirtiliyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.