Kış çayı nasıl yapılır? Kış çayının faydaları nelerdir?
Kış çayı nedir? Kış çayı nasıl yapılır? Kış çayının faydaları neledir? Kış çayının zararı var mı? Kış çayı nasıl kullanılmalıdır? Kış çayını içinde neler var? Kış çayına dair merak ettiğiniz her şey bu yazıda...
Kış çayı, soğuk havalarda vücudumuzun kaybettiği mineral ve vitaminleri takviye ederken, vücudun ihtiyaç duyduğu antioksidan maddeleri tedarik eden birden çok bitki ve baharatın karıştırılması ile hazırlanan bir bitki çayıdır.
Kış çayı, özellikle soğuk kış aylarında ortaya çıkan üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıklarının iyileştirilmesinde ve bu hastalıklara karşı vücudun korunmasında çok etkilidir.
Kış çayının içinde neler var?
Kış çayının belirli bir formülü, reçetesi yoktur. Hastalıklara önlem almak ya da yakalanan bir hastalıktan daha çabuk kurtulmak için çeşitli bitkilerin bir araya getirilmesi ile oluşturulan doğal bir ilaçtır. Bu nedenle şifalı bitkileri ve hastalığı iyi tanımak, hangi hastalığa hangi şifalı bitkinin ya da baharatın iyi geldiğini bilmek gerekir.
Genel olarak kış çayının içindekiler; tarçın, zencefil, hibiskus, kuşburnu, adaçayı, ıhlamur, meyan kökü, havlıcan, hatmi çiçeği, ekinezya gibi bitki ve baharatlardır. Bu bitki ve baharatları çeşitli oranlarda karıştırarak kış çayı hazırlamak mümkündür.
Kış çayının faydaları nelerdir?
Adından da anlaşıldığı üzere kış aylarında ortaya çıkan hastalıklara karşı vücuda direnç ve bağışıklık kazandırmak için hazırlanan ve tüketilen kış çayının faydaları, içerisine konulan bitki ve baharatlara ve aynı zamanda bu bitki ve baharatların miktarlarına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Genel olarak kış çayı hazırlamakta kullanılan bitkiler bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Ancak bağışıklık sistemine yaptığı katkıların dışında farklı faydaları da bulunmaktadır.
Kış çayının bazı önemli faydaları
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Soğuk algınlığı, grip, nezle gibi üst solunum yolu hastalıklarına karşı vücudu korur, hastalığın kolay atlatılmasına yardımcı olur.
- Sindirim sisteminin daha rahat ve hızlı çalışmasına yardımcı olur.
- Kış aylarında yavaşlayan vücut metabolizmasını hızlandırır.
- Öksürüğe iyi gelir, öksürüğün kısa zamanda atlatılmasına yardımcı olur.
- Boğaz ağrısına iyi gelir, boğaz yanmalarını ve boğazda oluşan yangıları kısa sürede geçirir.
- Boğaz ve bademcik iltihabına iyi gelir, daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
- Yorgunluğu alır, halsizliği giderir.
- Rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisi vardır.
- Rahat bir uyku uyumak için idealdir.
- Ağrı kesici özellik gösterir, vücutta meydana gelen eklem ve kas ağrılarının azalması için çalışır.
- Burun akıntısına iyi gelir.
- Balgam söktürücü etki gösterir.
- Vücudun; bağışıklık sistemi ve karaciğerin ihtiyaç duyduğu antioksidan maddeleri tedarik eder, toksik bileşikler olan serbest radikallerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
- Damarların genişlemesine neden olur, böylece kalbin, vücudun her yerine daha hızlı ve daha kolay kan pompalamasını sağlar.
Kış çayının zararları, yan etkileri nelerdir?
Her gıda maddesi gibi kış çayı sağlığımıza sayısız faydalar sağlasa da çok fazla miktarda tüketildiği durumlarda zararlı olabilir ve sağlığımızı daha çok bozabilir. Bu nedenle kış çayı tüketimi aşırı miktarlarda olmamalıdır. Sağlıklı bir birey günde 3 fincandan daha fazla kış çayı içmemelidir. Hazırlanan çayın daha yüksek tesir göstermesi için mümkünse arka arkaya değil 3-4 saat aralıklarla içilmesi daha uygundur.
Bunun haricinde;
- Yüksek tansiyonu olan kişiler,
- Epilepsi hastaları,
- Hamile ve emziren kadınlar,
- Nörolojik hastalığı olan kişiler,
- Kalp ve damar hastalığı olan kişiler,
- Herhangi bir hastalık nedeniyle ilaç kullanan kişiler,
doktoruna danışmadan kış çayı tüketmemelidir.
Soğuk havalarda hastalıklardan korunmak için harika bir kış çayı demlemek istiyorsanız ya da Kış Çayı nasıl yapılır merak ediyorsanız kış çayı tariflerimize göz atmanızı tavsiye ederiz.
Kış çayı nasıl yapılır?
Malzemeler
- 2 portakal
- 2 mandalina
- 1 limon
- 2 tutam ıhlamur
- 3 su bardağı su
Servis için
- Bal
Kış çayı hazırlanışı
Portakal, mandalina ve limonu bol su ile yıkayın. Kabukları ile beraber yarım ay doğrayıp bir tencereye alın. Üzerine ıhlamur ve suyu ekleyip kaynatın. Kaynayınca ocaktan alın ve kapağı kapalı olarak 5 dakika dinlendirin. Üzerine bal gezdirip servis yapın.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.