Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.93
Gram Altın
2323.65
BIST 100
9097.39
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kirli ortaklık! ABD-PKK ilişkisi neyse CHP-HDP ittifakı da aynıdır

ABD'nin, Gara katliamıyla ilgili "Eğer PKK yaptıysa kınarız" demesi, NATO ortağı Türkiye yerine PKK'yı tercih ettiğine işaret ediyor. Uzmanlar: Suriye'de PKK'ya silah taşıyan tırlar vurulabilir
Kirli ortaklık! ABD-PKK ilişkisi neyse CHP-HDP ittifakı da aynıdır
19 Şubat 2021 00:19:02
ABD'nin, Gara katliamıyla ilgili "Eğer PKK yaptıysa kınarız" demesi, NATO ortağı Türkiye yerine PKK'yı tercih ettiğine işaret ediyor. Uzmanlar: Suriye'de PKK'ya silah taşıyan tırlar vurulabilir

ÖZLEM DOĞAN

ABD’nin, Türkiye’nin açıklamasına rağmen PKK terör örgütünce Gara’da 13 vatandaşımızın katledilmesi olayı ile ilgili “Eğer PKK yaptıysa kınarız” demesi, NATO ortağı Türkiye yerine PKK’yı tercih ettiğine işaret ediyor. Gara'da, terör örgütü PKK’nın 13 vatandaşımızı şehit etmesinin ardından terör örgütünün siyasi sözcüsü HDP ile işbirliği yapan muhalefetten PKK ağzıyla devlet karşıtı açıklamalar geldi. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kuzey Irak’ın Gara bölgesinde başlattığı ‘Pençe Kartal-2 Harekâtı’ terör örgütü PKK’ya büyük darbe vururken Türk halkının PKK’ya açıkça destek veren ve terörist gibi hareket eden HDP’lilere öfkesi çok büyük. Millet ittifakının PKK’ın siyasi ayağı HDP ile işbirliğini, HDP’nin önümüzdeki süreçteki durumunu ve devletin terörle mücadelede izleyeceği yolu Kocaeli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. İrfan Kaya Ülger’le Terör ve Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ Milat’a değerlendirdi.

coşkun başbuğ_58afa6ce042f3cb671baf98eab603cd0.jpg

HDP’liler terörist gibi hareket ediyor

HDP’nin yolun sonuna geldiğini ifade eden Coşkun Başbuğ, “HDP siyasi partilikten çıktı. Artık terör örgütünün kentsel ayağını teşkil eden yapı olarak ortada. Ben HDP’nin kapanması taraftarıyım. Yakın döneme kadar herhangi bir partiyi kapattığınızda karşınıza yeni bir isimle çıkardı. O yüzden parti kapatmayla yıllarca bir sonuç alınamadı. Fakat şimdiki durum geçmişten çok farklı. Çünkü HDP’nin kapatılmasını belki de burada ona en çok oy doğu ve güneydoğudaki insanımız destekleyecek. Bunu Diyarbakır annelerinin eyleminden anlayabiliriz. İpliği pazara çıkan HDP’nin içindeki siyasiler de terörist gibi hareket ediyorlar. Mevcut durum da insanımızın vicdanını yaralıyor, vergileriyle bunların maaş almasını istemiyor. HDP kapandığı an yeni bir partiyle sahneye tabandan destek alması imkânsız” dedi.

ABD-PKK ilişkisi neyse CHP-HDP de o

Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP’nin içini boşalttığı için ana muhalefetin rayından çıktığını vurgulayan Başbuğ, “CHP’de devletçilik, halkçılık, milliyetçilik kavramları çürüdü gitti, yok oldu. ABD-PKK-YPG ilişkisi neyse CHP’nin de HDP ile ilişkisi odur. CHP doğrudan teröre destek veriyor ve bunu oy kaygısıyla yaptığını göstermek istiyor. Peki CHP FETÖ ile işbirliğini nereye koyacak? Olaya bütünsel baktığımız takdirde ABD’nin de teröre doğrudan destek verdiğini, kripto yapıları ve kentsel ayağını enjekte ederek süreci götürdüğünü görüyorsunuz. Millet ittifakının içinde tasması dışarıda olan ve talimatla hareket eden bir yapı söz konusu” diye konuştu.

Dertleri rektör değil, Türkiye’yi engellemek

Birbirine benzemeyen partilerin normalde asla bir araya gelemeyeceğini belirten Başbuğ sözlerini şöyle noktaladı: “Bu benzeşmeyen partiler oy kaygısı ile değil soy kaygısıyla hareket ediyor. Birçoğu farklı kimlikle bizdenmiş gibi görünseler de bunlar Anadolu insanı değiller. Boğaziçi Üniversitesi olaylarında da rektörü bahane ediyorlar, oysa Gezi’deki gibi dertleri Türkiye’nin büyük projelerini durdurmak. ‘Suriye’den çıkalım, terör operasyonları durdurulsun’ gibi son kazanımlarımızı geriye götürecek tekliflerle gelecekler. Boğaziçi olaylarının Boğaz’ın dışından desteklendiğini bilmekte fayda var. Son olayda hiçbirinin PKK dememesinden bunu anlamak lazım. Ne yaparlarsa yapsınlar; artık dönüş yok, son düzlüğe girildi.”

irfan kaya ülger_38ed6a3380c661c943aebfbcbfc6abca.jpeg

Türkiye artık coğrafi olarak sınırlandırılamaz

PKK’nın Gara’yı terör unsurlarının ikincil merkezi, bir nevi askeri karargâh olarak gördüğüne dikkat çeken Prof. Dr. İrfan Kaya Ülger, “Türkiye, Pençe-2 operasyonu ile bu coğrafyada terör konuşlanmasına kesinlikle izin verilmeyeceği mesajı iletti. Burada ehemmiyet taşıyan bir başka nokta da, operasyonun hava indirme şeklinde kurgulanması ve güneyden başlayıp kuzeye yönelmesidir. Bu operasyon aynı zamanda Türkiye’nin terörle mücadele kabiliyetinin coğrafi olarak sınırlandırılamayacağını da gösterdi. Türkiye, gerekli durumlarda çok uzak bölgelere bile hava indirme şeklinde operasyon yapabilecek teknik, lojistik ve askeri kapasiteye sahip. Bu nokta hayati ehemmiyet taşıyor” ifadelerini kullandı.

Gara dönüm noktası olacak

Gara harekâtının Türkiye’nin terörle mücadelesinde çok önemli bir kilometre taşı olacağını kaydeden Ülger, “Hem Türkiye’nin iç siyaseti bu olaydan derin biçimde etkilenecek, hem siyasal partilerin yapıları ve işbirliği içerisinde bulundukları ittifaklarda değişim olacak, hem de dış politika üzerinde yansımaları söz konusu olacak. Terörle mücadele kararlılığımız, bölge ülkelerinin dışında ABD ve AB ile ilişkilerimizi de derin biçimde etkileyecektir” dedi.

HDP yakın zamanda kapatılabilir

Yakın bir zamanda terörle mücadele ve siyasal partiler yasasında değişiklik yapılacağını düşündüğünü belirten Ülger, “Siyasi parti kapatılması AB adaylık sürecinde yapılan reformlarla zorlaştırılmış ise de yeni illiyet bağlarının karine teşkil edilmesi suretiyle kapatma davası açılması mümkün. Akabinde yeni parti kurulması veya önceden kurulan tabela partilerinin aynı misyona soyunması da beklenmedik bir gelişme olmaz. Bu koşullarda daha radikal adım, terörle bağlantılı olan siyasal hareketlerin hukuki meşruiyetinin ortadan kalkmasıdır. Zira Batı Avrupa ülkelerinde tedhiş ve terörle işbirliği yapılan siyasal partilere izin verilmiyor” şeklinde konuştu.

ABD’nin teröre yardım tırları vurulabilir

PKK terörünü destekleyen ABD ve İsrail gibi güçlerin tavırlarını ne ölçüde değiştireceklerine yakından takip etmek gerektiğini ifade eden Ülger sözlerini şu şekilde bitirdi: “Terör örgütüne askeri araç-gereç, silah ve cephaneyi tırlarla sevk eden ABD yönetimine karşı sert bir cevap verilebileceğini düşünüyorum. Sevkiyat yapan tırların vurulması gündeme gelebilir. Şu ana kadar ortaya çıkan emareler ABD’nin Ortadoğu’da ikinci bir İsrail olarak nitelendirilebilecek uydu Kürt devleti projesinden vazgeçmediğini gösteriyor.”

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan