Kırık sonrası nelere dikkat edilmelidir?
Kırılan kemikler tamamen eski haline gelebilmesi için belirli bir süre gerekmektedir. Peki Kırık sonrası nelere dikkat edilmelidir? Kırık yaşayan kişilerin tedavinin ardından dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. İşte kırık sonrası dikkat edilmesi gereken bazı konular...
Bilek Kırığı Tedavi Sonrası
Kırıkların tedavisi sağlandıktan sonra hastaların dikkat etmesi gereken belli noktalar da bulunmaktadır. Bunlar rutin kontrollerin gerçekleştirilmesi, ilaçların kullanılması ve bazı egzersizlerden uzak durulması şeklindedir. Aynı zamanda ameliyat sırasında takılan bazı aparatların çıkarılması da bu süreç dâhilinde yer alır.
Ameliyatta Takılan Fiksatör ve Vidaların Çıkarılması
Ayak bileği kırıkları için gerçekleştirilen cerrahi tedavilerden sonra takılan fiksatör ve vidalar uzmanlar tarafından çıkarılmaktadır. Bu işlem, uzmanların uygun görmüş olduğu süre çerçevesinde sağlanmaktadır. Hastalara belli bir randevu verilir ve bu randevu esnasında tüm işlemler uzman olan hekimler tarafından gerçekleştirilir.
Ayak Bileği Kırıklarının Komplikasyonları
Açık veya ameliyat edilen kırıklar durumunda enfeksiyon, kırık yerine sokulabilir ve sonuç olarak, kemiğin (osteomiyelit) iltihaplanması meydana gelebilir. Kemik enfeksiyonunun tedavisi bazen çok zordur. Tüm cansız ve etkilenmiş dokular çıkarılmalı, kırık stabilize edilmeli ve antibiyotik verilmelidir.
Yaygın komplikasyonlar arasında kompartman sendromu bulunur. Uzuvların kemikleri etrafındaki yumuşak dokular çok kuvvetli bir şekilde dönebilir veya şişebilir, hacimlerini, geçen kan damarlarına bastıkları noktaya kadar arttırırlar. Daha sonra, eğer durum ameliyat edilmezse, uzuv kas dokusunun geri dönüşü olmayan ölüm riskiyle kesintiye uğrayacaktır. Banal kırığın ardından bile, Sudeck'in distrofisi söz konusu olabilir. Nedeni, ağrı, kas bozukluğu ve kemik dejenerasyonu ile ilişkili metabolizma ve ekstremite perfüzyonunun bir dökümüdür. Deneyimli bir cerrah ya da travmatoloji uzmanı tarafından bilinse bile bu komplikasyonu bilmek çok zordur. Tedavi edilmeyen tam ekstremite bozukluğu ile sonuçlanabilir. Komplikasyonlar, kırık bir kemiği kırarak komşu organlara da zarar verebilir.
Pozisyon Kaybı
Hastalar ayak bileği kırıkları ile ilgili tedavi gördüklerinde tedavi başarısız olur ise birtakım sorunlar ile karşı karşıya kalabilmektedir. Pozisyon kaybı da bunlar arasında yer almaktadır. Hastalar ayaklarını eskisi gibi kullanamaz ve bu gibi durumlarda mutlaka bir fizyoterapist aracılığı ile egzersiz yapılması gerekmektedir.
Cilt Sorunları
Cilt sorunları, ayak bileği kırıklarında en yaygın görülen sorunlar arasında yer almaktadır. Kemik kırılmaları, cilt tahribatlarına ya da cilt yırtılmalarına neden olabilmektedir. Bu tür durumlarda ise mutlaka estetik cerrahlar devreye girerek hastanın durumu ile alakalı detaylı incelemeler gerçekleştirmektedir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.