Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'in kuruluşu vals gösterisiyle kutlandı
Bişkek Belediyesi, şehrin kuruluş yıl dönümü kutlamaları için gün boyunca kültürel ve sosyal etkinlikler organize etti.
Kutlamalar, şehrin ismini taşıyan Bişkek Kahramanı Anıtı önünde tiyatro oyunu ve mini konserle başladı.
Okullarda, "En sevdiğim Bişkek şehri", "Bişkek şehrinin tarihi" konulu dersler verildi.
Şehrin kuruluşunun 146. yıl dönümü kutlamaları, hükümet binası önündeki Turdakun Usubayev Meydanı'nda kalabalık vals gösterisi ve konserle devam etti.
Meydanda düzenlenen kutlamalarda İçişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığına bağlı okulların öğrencileri, genç dans grupları, kişisel gelişim kurslarına katılan kadınlar ile gösteriyi izlemeye gelenler vals yaptı.
Belediye Başkanı Aybek Cunuşaliyev, burada yaptığı konuşmada, "Başkentimiz gelişmelidir. Her şehir sakini başkentte yaşadığını hissetmelidir. Şehri inşa etmeye, geliştirmeye ve gurur duymaya devam edeceğiz." dedi.
- Bişkek şehri
Tanrı Dağları'nın eteğinde, parkları, heykelleri, geniş meydanları ve caddeleriyle Orta Asya'nın yeşil kenti olarak dikkati çeken Bişkek, 1878'de kurulmaya başlandı.
Pişpek adı verilen şehrin ilk resmi yerleşimcileri, toplam 182 nüfustan oluşan 9 Rus ailesi, 48 Özbek ailesi ve 1 Tatar ailesiydi.
Resmi verilere göre, şehrin nüfusu 1 milyon 200 binden fazla.
Sovyet yönetimi, 1 Ocak 1918'de Pişpek'i bir şehri olarak ilan etti ve 1926'da şehre, komutan ve tıp doktoru Mihail Frunze'nin adını verdi. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra 1991'de Frunze şehrinin adı Bişkek oldu.
Bişkek adı, Kırgızların öz topraklarına kavuşması için mücadele verirken küçük beylikler halinde yaşayan Kalmukları dağıtan Kırgız kahramanına ait.
Türkiye, 1991'de Kırgızistan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olurken, 1992'de Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te Büyükelçiliğini açtı.
Başkentte, Mustafa Kemal Mustafa Kemal Atatürk parkı ve anıtı, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi, Türkiye Türkçesi Eğitim Merkezi, Türkiye Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilkokul, lise, İmam Hatip Lisesi, Türk Anadolu Kız Meslek Lisesi, Maarif Okulu, Kırgız-Türk Dostluk Devlet Hastanesi, Türk kafe ve restoranlar ile iş yerleri bulunuyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.