Kırgızistan parlamentosu, Kırgızcanın gelişmesini ve yaygınlaşmasını öngören kanunu kabul etti
Meclisin resmi internet sitesindeki açıklamaya göre, Bakanlar Kurulu Başkanı Akılbek Caparov'un inisiyatifiyle hazırlanan ve devlet dili Kırgızcanın gelişmesi ve yaygınlaştırılmasını öngören "Kırgız Cumhuriyeti'nin devlet dili hakkında" Anayasa hükmünde kanun kabul edildi.
Söz konusu Kanun, devlet ve kamu çalışanlarının görevlerini yerine getirirken Kırgızcayı kullanmasını şart koşuyor.
Öte yandan söz konusu Kanun ile devlet ve yerel yönetimlerce resmi belgelerin önce Kırgızca hazırlanması ve kanunla öngörülen hallerde Rusçaya çevrilmesi zorunlu hale geldi.
Kanun, Kırgızca hazırlanan resmi belgelerin kopyalarının orijinal olarak kabul edilmesini de içeriyor.
Çoğu kez önce Rusça hazırlanan resmi belgeler ve kanunların, daha sonra Kırgızcaya çevrilmesi toplumda tartışmalara yol açıyordu.
Devlet, tüm etnik grupların ana dilini korumasını garanti ediyor
Devletin resmi dili Rusça olduğu anımsatılan Kanunda, Kırgız Cumhuriyeti topraklarında yaşayan tüm etnik grupların temsilcilerinin ana dilini korumasını, özgürce kullanmasını ve geliştirmesi için getirilen koşulların garanti altında olduğu ifade edildi.
Kırgızcayı devlet ve kamu görevlilerinin kullanma yükümlülüğü, Kırgız Cumhuriyeti'ndeki etnik grupların kendi ana dillerini kullanma hakkının reddi veya askıya alınması olarak yorumlanmaması gerektiği vurgulandı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.