Kimseyle pazarlık etmeyeceğiz
HABER: ÖZLEM DOĞAN
Türkiye’nin son dönemde savunma sanayinde gerçekleştirdiği yerli ve milli devrim, içte ve dışta elini güçlendirdi. Kendi yerli hava unsurları ve silahlarıyla terörü bitirme noktasına getiren Türkiye’nin dik duruşu dış politikaya da yansıyor. Eski Türkiye’nin kendisi üretemediği için başta ABD ve İsrail olmak üzere diğer ülkelerden satın aldığı bozuk, kullanımı sorunlu, sınırlandırılmış, operasyon sırasında kısıtlanan veya işe yaramayan silahların, drone’ların yerini Cumhurbaşkanı Erdoğan öncülüğünde yerli ve milli İHA’lar, SİHA’lar, ATAK’lar ve daha birçok hava, kara, deniz unsuru aldı. Türkiye’nin bu başarısı her alanda da kendini belli ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde S-400’e ilişkin açıklama yaparak 'Geri adım atmamız söz konusu değil’ derken F-35’lerle ilgili olarak da ‘ABD ya uçaklarımızı verecek ya da paramızı' açıklamasında bulundu. Türkiye’nin bu özgüvenli duruşunu Güvenlik ve Terör Uzmanı Coşkun Başbuğ, Hava Kuvvetleri İstihbarat eski Başkanı Gürsel Tokmakoğlu ve Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Kaya Ülger Milat’a değerlendirdi.
ABD hiçbir zaman dost değil
Türkiye’ye hiçbir zaman müttefik ve dost olmayan ABD ile ilişkilerin olması gerektiği yere geldiğini ifade eden Coşkun Başbuğ, “FETÖ ve uzantısı ihanet şebekesi Amerika’yı dost olarak göstermek istiyor ama sürekli Türkiye’nin altını oymaya çalışan ABD bir terör örgütü gibi davranıyor. İçindeki hainleri temizleyen Türkiye yaptığı hamlelerle özgüvenini kazandı. ABD’nin gasp edip çaldığı F-35 konusu böyle havada kalmayacak. Türkiye ABD’yi mutlaka dize getirecek bir çözüm yolu bulacak. ABD’de akıl galip gelmez ve Türkiye ile bu projeyi yürütemezse paramızı geri ödemek zorunda” dedi.
Tavrımız ve duruşumuz net
Türkiye’nin her konuda tavrının net olduğunu kaydeden Başbuğ, “Türkiye’nin ideali Rusya ile de ilişkilerini dengede tutarak en sonunda tek başına ayakta kalacak noktaya gelmek.
Dünyanın siyasi konumunda kendi elimizi güçlendirmek için S-400 aldık. Bu durum Rusya’ya bağlı kalacağımız anlamına gelmiyor. Savunma sanayindeki hamlelerimizle önümüzdeki on yıl içinde hem uçakta hem hava savunma sisteminde hiç kimseyle pazarlık etmeyecek noktaya geleceğiz” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin nüfuzu rahatsız ediyor
Türkiye’nin ABD ile yaşadığı ihtilafın birçok sebebi olduğunu belirten Prof. Dr. İrfan Kaya Ülger, “Bu sebeplerden en önemlisi uluslararası siyasal sistem ve konjonktürün değişmesidir. ABD, soğuk savaş döneminde olduğu gibi emirlerine mutlak itaat edilecek bir dünya öngörüyor. Sadece Türkiye ile değil, Fransa ve Almanya ile de kavgalı. Tüm bu yaşananlar Türkiye’nin büyümesi, uluslararası alanda nüfuzunu artırmasından kaynaklanıyor. ABD, bölgesel bir aktör olmaya yürüyen Türkiye’nin önünü kesmek istiyor. Ayrıca İsrail’in güvenliği için tehdit olarak gördüğü ülkeleri istikrarsızlaştırmanın peşinde” ifadelerini kullandı.
Gücümüzle dünyaya parmak ısırttık
Milli savunma sanayi üretiminin ve dış satış miktarının arttığına dikkat çeken Gürsel Tokmakoğlu, “FETÖ’nün olumsuz etkisi göz önünde tutulsa bile Türkiye milli silah sanayi ürünleri ve askerlikte profesyonelleşmeye dönük başarılı adımları dikkat çekiyor. Özellikle Irak ve Suriye ekseninde yapılan operasyonlarda tüm dünyaya parmak ısırttı. Milli bakışla elde edilen sonuçlar başarılıdır. Yunanistan’ın 2021’de NATO standardının iki katına yakın milli gelire oranla savunma harcaması yaptığını not edelim” diye konuştu.
Türkiye kendi uçağını da üretecek
Türkiye’nin insanlı ve insansız milli jet motorlu ve üstün performanslı uçaklar da yapacağını vurgulayan Tokmakoğlu sözlerini şöyle noktaladı: “Bu yolda ilerlemeler heyecan verici; yeni bir uçak sistemine yönelmeye ihtiyaç kalmamış gibi görünüyor. Milli füze sistemleri üretilene kadar S-400’ler caydırıcı olacaktır. Rusya ile yeni bir döneme girildi. Savunma, güvenlik ve bölge politikaları konusunda iki ülke ileri çalışma dönemine geçti, süren projelere ek yeni ivme verilecek alanlar olacak.”
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.