Kimler ceza infaz kanunundan yararlanacak?
Adalet Bakanı Abdülhamidt Gül; af yasası hakkında açıklamalarda bulunurken toplumun hassasiyetlerinin göz önünde bulundurulacağını ifade etmişti. Uyuşturucu suçları, cinsel taciz, kasten adam öldürme, kadına şiddet gibi suçlar için af işlemeyecek. Açık cezaevlerinde yatan 75 bin mahkumun yanı sıra kapalı cezaevlerinde yatan 20 bin mahkumun da tahliye edilmesi bekleniyor. Af yasası hakkında son dakika haberleri peş peşe geliyor. Ceza infaz teklifi, bugün mecliste görüşülecek. Bu kanun teklifi çocuklar için de çok önemli, 12-15 yaş arasındaki çocukların yattığı 1 günlük ceza 3 gün olarak sayılacak.
Teklif özellikle çocuklar açısından önemli değişiklikler getiriyor. 12-15 yaş arasındakilerin 1 gün yattığı, 3 gün sayılacak. 15-18 yaş arası olanlarınsa cezaevindeki bir günü 2 gün kabul edilecek. Çocukların 2 ayda 1 olan anne, baba, kardeşleriyle yüz yüze özel odada görüşme hakkı ayda 1'e ve süresi 3 saatten 24 saate kadar çıkacak. Çocuk mahpusun yaş günü gibi özel günlerini ailesiyle kutlaması ve hafta sonunu çocuk evinde geçirmesi hakları tanınacak.
HAFTA SONU HAPSİNİN KAPSAMI GENİŞLİYOR
Mevcut infaz sisteminde özel uygulama olan "hafta sonu hapsinin" kapsamı ve dönemi genişletiliyor. Kasıtlı suçlarda 6 ay veya daha az süreli cezalarda tanınan bu hakkın üst sınırı 1.5 yıla çıkarılacak. En fazla 1.5 yıl hapis cezası alan hükümlü, part-time hapis hakkından yararlanacak. Ölümlü olmayan taksirli suçlarda ise 3 yıla kadar ceza alanlar bu hakkı kullanabilecek. Bu hükümlüler, cuma günü saat 19.00'da cezaevine girip pazar günü saat 19.00'da çıkacak. İstenirse hafta içi gece hapsi tercih edilebilecek. Bu durumda hafta içi saat 19.00'da cezaevine giren hükümlü ertesi gün saat 07.00'de çıkacak.
ORMANDA İKAMET
İnfaz sırasında veya denetimli serbestlikle hükümlü bir kamu kuruluşunda çalıştırılıyorsa, kurumun barınma tesisinde kalabilecek. Bu uygulamanın daha çok orman teşkilatında çalışan ve özellikle yangın kulelerinde görev alan cezalılar için kullanılması hedefleniyor. Teklif, "mükerrer" denilen suç tekrarında "yatar" miktarında hassas bir ayar getiriyor. Koşullu salıverme döneminde yeniden suç işleyen eski mahkûm, önceden kalan cezasının tamamını yatmayacak. Bunun yerine sonraki suç için verilen hapis cezasının iki katı yatacak.
Cezaların arttırıldığı ender alanlardan birisi ise mafya ve tefecilik oluyor. Buna göre Türk Ceza Yasası'nda "suç işlemek için örgüt kurma" olarak tarif edilen mafyaya verilecek cezanın alt sınırı 2 yıldan 4 yıla, üst sınırı 6 yıldan 8 yıla çıkacak. Cezanın alt sınırı 1 yıldan 2 yıla, üst sınırı 2 yıldan 4 yıla yükselecek. Mafya, tefecilik yapıyorsa verilecek cezanın alt sınırı 6 yıldan az olmayacak. Son dönemde organize suç örgütlerinin özellikle tefecilik alanında yoğunlaşması ve mağduriyetlerin toplumsal boyuta ulaşması nedeniyle düzenlemeye ihtiyaç duyulduğu belirtildi.
Kapalı cezaevinde olup bir yıl sonra açığa geçme hakkı olan hükümlüler hemen açık cezaevine geçebilecek. AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, kapalıdan açığa nakillerin gerekçesini açıklarken, "Kapalı cezaevlerinin iş ve işlemlerini yürüten kişiler açık cezaevindeki hükümlüler. Cezaevinin yemeği çıkacak, fırını çalışacak, tarım cezaevindeki hayvanların, kümeslerin bakımı var. Bir yıl sonra zaten açığa ayrılacakları erkene almış oluyoruz" dedi.
HANGİ SUÇUN YATARI NE KADAR?
İstisna dışındaki tüm suçlarda cezanın 3'te 2'si (örneğin 6 yıllık cezada 4 yıl hapis) olan infaz süresi yarıya (6 yılda 3 yıl) düşüyor. Ayrıca suç işlemek amacıyla örgüt kurmak suçunun yatarı, 4'te 3'ten 3'te 2'ye iniyor. Mükerrer suçlarda da 4'te 3 olan infaz süresi 3'te 2'ye düşecek. İnfazı aynen devam edecek suçların "yatarı" ise şöyle:
Terör: 4'te 3'ü, Terör suçunda çocuklar: 3'te 2'si, Cinsel suçlar: 4'te 3'ü, Cinsel suçların basit hâllerinde: 3'te 2'si, Cinsel suçlarda fail çocuksa: 3'te 2'si, Uyuşturucu ticareti: 4'te 3'ü, Uyuşturucu ticaretinde fail çocuksa: 3'te 2'si, Kasten öldürmenin süreli hâlleri: 3'te 2'si, İşkence ve eziyet suçları: 3'te 2'si, Suç işlemek amacıyla örgüt kurma (fail çocuksa): 3'te 2'si.
Kaynak: Hürriyet
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.