Kıbrıs'tan tehlikeli oyun!
Akdeniz Ülkeleri Enerji Şirketleri Birliği (OME) Hidrokarbonlar Müdürü Dr. Sohbet Karbuz, Kıbrıs'ın güneyindeki gaz sahalarını tek taraflıihaleye açmasıyla ilgili konuştu. Karbuz, Rum kesiminin bu çabasının Rus enerji şirketlerini de bölgeye çekme yönünde olduğunu belirterek, "Rumlar, Akdeniz'de Rusları 'gaza getirme'nin peşinde. Ancak, Kıbrıs barış görüşmelerinin iyiye gittiği bir dönemde atmosferi sertleştirecek böyle bir ihaleye hiç gerek yoktu." dedi.
'Rusların ilgisi biliniyor'
Karbuz, Güney Kıbrıs Rum yönetiminin adanın açıklarındaki sözde münhasır ekonomik bölgesindeki 3 parselde, yeniden bir uluslararası petrol ve doğalgaz arama ruhsat ihalesine çıkması konusunda değerlendirmelerde bulundu.
Rum yönetiminin adanın güneyindeki 6, 8 ve 10'uncu parsellerde ihale açmasının "diplomatik bir hata" olduğunu belirten Karbuz, "Kıbrıs Rum yönetimi, Türkiye'nin de hak iddia ettiği 6 numaralı parseli ihaleye açarak, buraya yeni bir oyuncu getirmeyi planlıyor, bu neden bir Rus şirketi olmasın? Geçmişte Gazprombank ve Novatek gibi şirketlerin buradaki sahalarla ilgilendiği ve tekliflerde bulunduğu biliniyor. Çünkü Rusya bir ayağının da orada (Akdeniz'de) olmasını istiyor. Bunu bilen Rumlar Akdeniz'de Rusları 'gaza getirme'nin peşinde" diye konuştu.
'Tükiye'ye karşı politik savaş'
Karbuz, Güney Kıbrıs Rum yönetiminin böyle bir hamleyle Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin mevcut halinden faydalanmaya çalıştığını savunarak, "Rum yönetimi böylece Türkiye'ye karşı yürüttüğü diplomatik savaşta yeni bir oyuncuyu daha bölgeye çekmeyi amaçlıyor." ifadesini kullandı.
'Çözüm sürecine zarar verir'
Kıbrıs'ın açıklarındaki 6 numaralı parselin Türkiye tarafından TP'ye verilen bölgeyle çakıştığını anımsatan Karbuz, "İhale açılan parselde sondaj yapmaya değer bir yapı olabilir ama bu yöndeki tek yanlı çalışmaların Türkiye ile atmosferi sertleştireceği aşikardır. Böyle ihtilaflı bir bölgeyi, bile bile ihaleye çıkarmak yanlış bir hamledir. Özellikle adada kalıcı bir çözüme ulaşılması için görüşmelerin sıklaştığı ve umutların arttığı bir dönemde, Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin aldığı karar olumsuz etki yapacaktır. Yani Kıbrıs görüşmeleri bir şekilde iyiye gidiyordu, iyimser bir hava vardı, bir şekilde çözülür umudu artmıştı. Barış görüşmelerin iyiye gittiği bir dönemde, atmosferi sertleştirecek böyle bir ihaleye hiç gerek yoktu. Güney Kıbrıs'ın Rum lideri (Nikos) Anastasiadis, daha önce görüşme masasından tek taraflı kalkmasının ardından, şimdi de ihale sürecini başlatarak ikinci bir hataya imza atmıştır" değerlendirmesinde bulundu.
Güney Kıbrıs Rum yönetiminin söz konusu parsellerin Mısır açıklarındaki Zohr doğalgaz sahasının yapısıyla benzerlik taşıdığını iddia ettiğini kaydeden Karbuz, "Bunlar sadece Kıbrıslı bilim adamları ile bazı özel şirketlerin yaptığı çalışmaların göstergesi niteliğini taşımaktadır." dedi.
Türkiye'nin açıklaması
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Rum kesiminin aldığı tek yanlı ihale kararına ilişkin 25 Mart tarihli açıklamasında, "Ülkemiz, yabancı şirketlerin deniz yetki alanlarımızda izinsiz hidrokarbon faaliyetlerinde bulunmasına, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da hiçbir şekilde izin vermeyecek, kıta sahanlığındaki hak ve menfaatlerini korumak için gerekli her türlü tedbiri alacaktır" ifadelerini kullanmıştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.