'Kendi savaş gemisini tasarlayan 10 ülke arasındayız'
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Tuzla'da Kınalıada Korveti (4. Milgem) Denize İndirme ve İstanbul Fırkateyni (5. Milgem) İnşa Başlangıç Töreni'nde yaptığı konuşmasına, başta bahriyeli şehitler olmak üzere bütün aziz şehitleri rahmet, minnet ve şükranla yad ederek başladı.
Tarihi bir günü yaşadıklarını anlatan Işık, "Anadolu'yu yurt tutan ecdadımız, 1081'de Çaka Bey'in kurduğu tersane ile denizleri bizim mavi vatanımız kıldı. Umur Bey, Karamürsel Alp, Piri Reis, Barbaros Hayrettin Paşa, Aydın Reis, Piyale Paşa gibi büyük bahriyeliler sadece bizim değil, tüm dünyanın hayranlık duyduğu kahramanlar olarak tarihteki yerlerini aldı." diye konuştu.
Işık, 3 tarafı denizlerle çevrili Türkiye'de 1960'lı yıllara kadar savaş gemilerinin bakım, onarım ve idame hizmetleri dahil olmak üzere bunların tümüyle yurt dışından tedarik edildiğine işaret ederek, 1960'lı yıllardan itibaren ise üretim ve montajın ülkedeki tersanelerde geçekleştirildiği aktardı.
"Gemi inşalarının bütçesel büyüklüğü 20 milyar Türk Lirası"MİLGEM Projesi'nin 2004 yılında başlatıldığını hatırlatan Işık, çok başarılı projelerin ortaya çıktığını anlattı.
Bakan Işık, projeyle yerli ve milli sistemlerin üretim ve entegrasyonunu gerçekleştirdiklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"MİLGEM kapsamında ilk 4 gemimizi korvet olarak tamamladık. Bu gururu yaşarken bugün ayrı bir heyecanı da yaşıyoruz. 'İ sınıfı' fırkateyn olarak başlatacağımız beşinci gemimizin inşasını yine yerli olarak, milli tasarımla üretiyoruz. Tamamen milli olarak tasarlanmış MİLGEM Projesi'nde yüzde 65'in üzerinde bir yerlilik oranı sağlanmış durumda. Gemilerimizin inşa ve donanımı 50'in üzerinde yerli kurum, kuruluş ve firmanın katılımıyla gerçekleştiriliyor. Bu anlamda MİLGEM Projesi devlet kuruluşları, üniversiteler, özel sektör ve KOBİ'lerin eş güdümü içerisinde çalışıp başarıya kavuşturduğu en kapsamlı projelerden birisi olarak göğsümüzü kabartıyor.
Ülkemiz artık halihazırda dünyada savaş gemisini milli olarak tasarlayan, inşa eden ve idamesini gerçekleştirebilen 10 ülke arasında bulunuyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliğiyle elde ettiğimiz bu başarı, geçmişte dışa bağımlı olduğumuz askeri gemi inşa sektöründe ulaşmış olduğumuz seviyeyi ve seneler içerisindeki ilerlemeyi açık bir şekilde gösteriyor. Şu anda yürütmekte olduğumuz gemi inşalarının bütçesel büyüklüğü 20 milyar Türk Lirası'nı yakalamış durumda. Gelecek dönemde gerçekleştirmeyi planladığımız fırkateyn, hücum bot, destek gemileri ve sürat bot sınıflarına yönelik projelerle bu meblağın 40 milyar Türk Lirası'nı aşacağını tahmin ediyoruz."
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.