Dolar (USD)
34.32
Euro (EUR)
37.21
Gram Altın
3019.92
BIST 100
8885
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

KEMANKEŞ 2 test aşamasına geçti

17 Nisan 2024 07:55:13
Edirne'nin Keşan ilçesindeki Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'nde, yerli ve özgün olarak tasarlanan KEMANKEŞ 2 mini akıllı seyir füzesinin test süreçleri başladı.

Türkiye, son yıllarda savunma sanayisinde önemli ilerlemeler kaydediyor. Milli projeler ve yerli üretim hamleleriyle dikkat çeken ülke, insansız hava araçlarından füzelerine, zırhlı taşıyıcılardan elektronik harp sistemlerine kadar geniş bir yelpazede kendi savunma teknolojilerini geliştiriyor. Bu sayede Türkiye, uluslararası arenada önemli bir konuma yükseliyor

1 saat havada kalıyor

Baykar'ın açıklamasına göre, yaklaşık 1 saat havada kalabilen mini akıllı seyir füzesi KEMANKEŞ 2, güçlü jet motoruyla hızla ilerleyerek düşman hatlarının gerisindeki en kritik hedeflere karşı etkili bir şekilde kullanılabilecek.

200 kilometreden daha uzun bir görev menziline sahip olan KEMANKEŞ 2, yapay zeka destekli optik güdüm sistemiyle hedeflerini tanıyarak zorlu hava koşullarında bile tam isabetle imha edebilecek.

KEMANKEŞ 2, yapay zeka destekli oto pilot sistemiyle otonom uçuş yapacak ve stratejik hedeflere yüksek hassasiyetle saldırarak muharebe sahasında üstünlük sağlayacak. Gece ve gündüz koşullarında kullanılabilen füze, anti-jamming teknolojisiyle elektronik karışıklıklardan etkilenmeden görev yapabilecek. Ayrıca, elde edilen tüm veri ve görüntüler yer kontrol istasyonuna iletilerek kullanıcılara veri takibi konusunda destek sağlayacak.

Baykar tarafından geliştirilen yüksek teknoloji ürünü insansız sistemlerin testleri de başarıyla devam ediyor.

"Savunma sanayimiz için yeni devrim alanı"

Stratejik hedeflere karşı kullanılmak üzere geliştirilen mini akıllı seyir füzesinin ilk versiyonu KEMANKEŞ 1, Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen TEKNOFEST 2023'te ilk kez halka açık bir şekilde sergilenmişti. İlk atış testini ise 14 Haziran 2023'te Bayraktar TB2 SİHA'dan ateşlenerek başarıyla tamamlamıştı.

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, konuya ilişkin X'teki paylaşımında, "Savunma sanayimiz için yeni devrim alanı, yapay zeka destekli maliyet etkin mini akıllı seyir füzeleri." ifadesini kullandı.

Başlangıçtan bugüne tüm projelerini öz kaynakları ile yürüten Baykar, 2003 yılındaki İHA AR-GE sürecinin başlangıcından itibaren tüm gelirlerinin yüzde 83'ünü ihracattan elde etti. 2021 ve 2022 yıllarında Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri oldu.

Baykar'ın ihracat başarısı dikkat çekiyor

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından 2023 yılında sektörün ihracat lideri olarak açıklanan Baykar, geçen yıl 1,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Gelirinin büyük bir kısmını ihracattan sağlayan firma, son yıllarda gelirinin yüzde 90'ından fazlasını ihracattan elde ediyor. 2023 yılında ise savunma ve havacılık sektöründeki ihracatın üçte birini tek başına gerçekleştirdi.

Dünyanın en büyük SİHA ihracatçısı konumundaki Baykar'ın halihazırda imzalanan sözleşmelerinin yüzde 97,5'i ihracata dayanıyor. Bayraktar TB2 SİHA için 33 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise şimdiye kadar 9 ülkeyle ihracat anlaşması imzalandı.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
ABONE OL
Google News - Milat Gazetesi
202410 - Ziraat Bank - Kadın Çiftçi
202410 - Ziraat Bank - Basınçlı Sulama
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme