KDK Ve Portekiz Ombudsmanlığının Ortak Projesinin Açılışı Yapıldı
Portekiz Ombudsmanlığı ve Kamu Denetçiliği Kurumu’nun ortaklaşa gerçekleştirdiği projenin açılışında Başdenetçi Şeref Malkoç, TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Avrupa Birliği Delegasyon Başkanı Christian Berger ve Portekiz Ombudsmanlık Kurumu’ndan Miguel Menezes Coelho birer konuşma yaptı.
TBMM Başkanı Yıldırım: “AB’ye giriş müzakerelerin belli alanlarda bloke edilmesi aslında ombudsmanların ilgilenmesi gereken bir konu.”
Proje açılışında konuşan TBMM Başkanı Binali Yıldırım KDK bünyesinde Portekiz Ombudsmanlığı ile eşleştirme projesinin Türkiye AB ilişkisi açısından yeni bir dönemin habercisi olabileceğini söyledi. Son dönemlerde AB’ye giriş müzakerelerin belli alanlarda bloke edilmesinin aslında ombudsmanların ilgilenmesi gereken bir konu olduğunu söyleyen Yıldırım, Avrupa ombudsmanlarının bu konuyu gündeme alıp AB ülkelerini daha adil bir yaklaşım içerisinde olmaya davet etmeli dedi. Meclis Başkanı, insanların hakları olduğu gibi ülkelerin de hakları olduğunu, Türkiye’nin 60 yılı aşan haklarının devam ettirilmesi gerektiğini söyledi.
Yıldırım: “Kimi ülkeler dünyaya kendi merkeziyle bakmaktadır. Söylem çok eylem neredeyse yoktur.”
Meclis Başkanı Yıldırım Türkiye’nin, merkezinde insan olduğu için 6 yüzyıl boyunca, 3 kıtada, 7 denizde değişik ırklardan, dillerden, dinlerden insanları bir arada yaşatan bir medeniyetin mirasçısı olduğunu ifade etti. Yıldırım, bütün canlıları korumak ve onlara saygı duymanın inancımızda olduğunu söyleyerek, tasnifler yapmadan herkese eşit muamele yapmak mecburiyetinde olduklarını belirtti. İnsan haklarının temelinin yaşamın şeref ve haysiyete uygun şekilde devam etmesini sağlamak olduğunu söyleyen Yıldırım, eğitim durumu, gelir seviyesi, sosyal statü gibi değişkenler kişilerin hak ve özgürlüğe bakışını değiştirmemeli dedi. Meclis Başkanı, İnsan hakları savunuculuğunu sürekli gündemde tutan kimi ülkelerin bu konuda iyi bir sınav vermediğini belirterek, insan hakları konusunda çifte standardın hala devam ettiğini, kimi ülkelerde söylemin çok eylemin ise neredeyse yok olduğunu söyledi.
Meclis Başkanı Yıldırım: “Kamu Denetçiliği Kurumu’na ailenin büyüğü mahallenin abisi milletin dert babası demek mümkündür.”
Meclis Başkanı Binali Yıldırım kendini sorgulatan yönetimlerin iyi yönetim olduğunu söyleyerek her ülkede kamu gücünün kullanımında ölçünün kaçabildiğini belirtti. Yıldırım, insan olarak zihinlerde demokrasiyi inşa etmedikçe, hak ve hürriyetler içselleştirilmemişse yönetimin adının hiç önemi yoktur dedi. Kamu Denetçiliği Kurumu’nun ailenin büyüğü, mahallenin abisi, milletin dert babası demenin mümkün olduğunu ifade eden Yıldırım kurumların dünyayı takip eden insanlar sayesinde ayakta kaldığını belirtti. Kamu Denetçiliği Kurumu’nun TBMM ile ilişkili tek kurum olduğunu hatırlatan Yıldırım, kuruma gözümüz gibi bakmamız gerektiğini ifade etti.
Başdenetçi Malkoç: “Adaletin yaygınlaşması, insan haklarının kökleşmesi, demokrasinin derinleşmesi reformlarıyla 2023 hedeflerine ulaşacağımız kanaatindeyiz.”
Başdenetçi Şeref Malkoç, yaptığı konuşmada Kamu Denetçiliği Kurumu’nun, “insanların en hayırlısı insanlara en fazla faydası dokunandır” inancı ile “insanı yaşat ki Devlet yaşasın” prensibiyle hareket ederek vatandaşla idare arasında köprü kurduğunu söyledi. Başdenetçi, son 16 yılda Türkiye’de askeri vesayetin sonlanması, işkenceye sıfır tolerans, DGM’lerin kapanması, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru gibi birçok alanda hak ve özgürlüklerin önünün açıldığını, demokratik alandaki gelişmenin son halkasının ise hak arama kültürünün yaygınlaşması için Kamu Denetçiliği Kurumu’nun 2013 yılında anayasal bir kurum olarak kurulması olduğunu belirtti. Malkoç Türkiye’deki insan hakları ve özgürlük ortamını, PKK’nın hendek terörü, Suriye ve Irak’taki iç karışıklıkları fırsat bilen DEAŞ’ın ortaya çıkması, FETÖ’nün darbe kalkışmasının zehirlediğini ifade etti.
Başdenetçi Malkoç bu zorlu dönemin ardından demokratikleşme ve reform sürecinin başladığını, AB ile ilişkilerin tekrar güçlendiğini, adaletin yaygınlaşması, insan haklarının kökleşmesi, demokrasinin derinleşmesi reformlarıyla Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşılacağı kanaatinde olduğunu söyledi.
Programa Malta, Lüksemburg, Danimarka Büyükelçileri, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Bekir Bozdağ, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu, Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, YSK Başkanı Sadi Güven, Kamu Denetçileri katıldı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.