Dolar (USD)
34.16
Euro (EUR)
38.17
Gram Altın
2911.33
BIST 100
9770.68
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

'Kazanımlar heba edilmesin'

Bölge halkı, PKK'nın ateşkes sürecini bitirmesi ve saldırılarını artırmasından dolayı süreç boyunca elde edilen kazanımları kaybetmekten dolayı endişe duyarken, STK'lar da yaşanan olaylardan bölgenin son derece rahatsızlık duyduğunu dile getirdi.
'Kazanımlar heba edilmesin'
27 Ağustos 2015 10:44:00
Bölge halkı, PKK'nın ateşkes sürecini bitirmesi ve saldırılarını artırmasından dolayı süreç boyunca elde edilen kazanımları kaybetmekten dolayı endişe duyarken, STK'lar da yaşanan olaylardan bölgenin son derece rahatsızlık duyduğunu dile getirdi.

EZGİ ÇELİKANKARA

Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde Çözüm Süreci'ni sabote ederek, halkın huzuruna yönelik girişimlerde bulunan PKK terör örgütünün eylemleri artarak devam ediyor. Çözüm Süreci'nin devam ettiği günden itibaren büyük değişim ve dönüşümün sağlandığı bölgede yaşanan eylemler bölge halkının huzurunu kaçırarak sürecin estirdiği olumlu havaya özlem duyulmasına neden oluyor. Yurt genelindeki eylemlerini artıran PKK'ya çatışmasızlık ortamının bozulmasından dolayı bölgeden tepki var. Bölge halkı eğitim, ekonomi, turizm, yatırım, tarım başta olmak üzere hayata geçirilen reformların sürdürülerek kalıcı barışın sağlanmasından yana. Bölgede yaşanan son durumu ve bölge halkının bu konudaki düşüncelerini konuştuğumuz Sivil Toplum Kuruluşları, şu anki aşamada dondurulan Çözüm Süreci'nin tekrardan gündeme getirilmesini istediklerini belirtti.

HDP, ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMADI

Doğu ve Güneydoğu Kalkınma Vakfı Başkanı Hüsamettin Korkutata, HDP'nin 80 milletvekili ile meclise girdiği halde halkın HDP'nin üzerine düşeni yapmadığı kanaatinde olduğunu dile getirdi. Çözüm Süreci ile huzurun hakim olduğu bölgede yaşanan olaylar neticesinde esnafın, yatırımcının, halkın endişeli olduğunu söyleyen Korkutata, insanların "Yeter artık" dediğini belirtti.

BÖLGE, AYRILIKÇI BİR YAPI İSTEMİYOR

Hükümetin Çözüm Süreci'ni tamamen rafa kaldırdığı düşüncesinin var olmadığını söyleyen Korkutata, "Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Çözüm Süreci buzdolabına kaldırılmıştır' dedi. Buzdolabına konulmuşsa muhafaza edelim düşüncesi vardır. Kimse ölümden haz duymuyor. Umarız en kısa sürede eski günlere dönülür" dedi.

YETER ARTIK SESİ YÜKSELİYOR

Ağrı Kalkınma Derneği Başkanı Ömer Yıldız, Çözüm Süreci'nde HDP'nin ciddi bir adım atmamasından dolayı bölgede tepki olduğunu ifade etti. Bölge halkının emanet oyları geri alacağını belirttiklerini dile getiren Yıldız, son günlerde sıkıntılı bir süreç yaşandığını kaydetti. Halkın çatışmasızlık ortamına alıştığını söyleyen Yıldız, " Kalıcı barış artık bölgenin olmazsa olmazı. Çatışmasızlık ortamından dolayı turizm, yatırım, eğitim, hayvancılık, tarım alanlarında uygun ortamlar oluşmuştu. 13 yıl boyunca AK Parti ile birlikte büyük bir değişim ve dönüşüm yaşandı. Hükümetin yoğun desteğiyle bölgede 2,5-3 senedir bir rahatlama yaşadık. Böyle üzücü olaylar yaşanınca da adeta boks ringinde yumruk yemiş sporcuya döndük. Haliyle halkta bir travma etkisi oluşturdu. Ama halk artık kazanımlarını kaybetmek istemiyor" dedi.

HALK, KALICI BARIŞ İSTİYOR

Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Zülfü Demirtaş, çatışmasızlık ortamının geri gelmesine dair halkın, öğretim üyelerinin, öğrencilerin bir beklentisi olduğuna dikkat çekti. 90'lı yılları yaşamış bir öğretmen olan Demirtaş, o dönemlere tekrar dönüleceğine dair bölgede endişe ve korkunun olduğunu ifade etti. Demirtaş, "Umarım çatışmasızlık ortamına geri dönerek polis ve asker şehit haberlerinin gelmediği günlere geri döneriz. Bölge halkının ve annelerin tek isteği bu yönde. Vatandaş, esnaf, yatırımcı, öğrenci herkes mağdur durumda. Bölge halkı olarak güven ortamına geri dönmek istiyoruz" diye konuştu.

Terör bölge refahını olumsuz etkiliyor

Çözüm Süreci ile silahların sustuğu ve huzurun hakim olduğu Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da son dönemde artan terör saldırıları, bölgedeki illerde sosyal ve ekonomik yaşamı olumsuz etkiledi. Bölgede sağlanan huzur ortamında güvenlik endişesinden uzak, gecenin geç saatlerine kadar iş yerlerini açık tutan esnaf, son günlerde yeniden artan terör saldırıları nedeniyle güvenlik endişesiyle belirli bir saatten sonra kepenk kapatırken vatandaşlar da erkenden evlerine kapanıyor. Van'da yaşayan Recep Ayhan, huzur ve güven ortamının bozulmasının toplumu her yönüyle olumsuz etkilediğini söyledi. "Millet olarak bu girdabın içinden kurtulmak istiyoruz. Herkesin bu konuda üzerine düşen görevi yapması gerektiğine inanıyoruz" diyen Ayhan, "Sokakta dolaştığımızda halkın ne durumda olduğunu görüyoruz. Herkes tedirgin, herkes bu konuda sıkıntılı hatta gece evde huzursuzluk var. Sadece kenar mahallelerde değil, merkezde de daha önce gece yarılarına kadar her taraf doluyorken şimdi kimse yok. Herkesin içinde bir korku ve endişe var" dedi.