Kazakistan'daki müzede "milli çalgılar" konser eşliğinde tanıtılıyor
Astana Valiliği bünyesinde faaliyet gösteren müze, ziyaretçilerini ağırlamada "geleneksel müzecilikten" farklı yaklaşımlar uyguluyor.
Müzede başta dombra ve kopuz olmak üzere Kazakların milli çalgıları, duvarlara asılarak sergileniyor.
Geleneksel müzik ustalarının rehberliğinde gezilen müzede, ziyaretçilere "canlı konser" derslerinde milli çalgılar tanıtılıyor.
Konserde, her bir ezginin ardından geleneksel müzik aletlerinin çıkış tarihi ve hangi amaçlarla kullanıldığına dair sunum yapılıyor.
Çalgılara ilişkin sorulara en çok doğru cevabı veren ziyaretçilere ise müze atölyesinde hazırlanan geleneksel müzik aleti hediye ediliyor.
- "Milli çalgıların çoğu Sovyet döneminde yok edildi"
Müze Müdürü Bayandı Saharyaulı, AA muhabirine, müzede milli çalgıları sergilemenin yanı sıra müzik aletlerini korumayı ve yeniden yaygınlaştırmayı hedeflediklerini söyledi.
Saharyaulı, müzede gelecekte kardeş Türk halklarının da geleneksel müzik aletlerine ayrı bir bölüm ayırmayı amaçladıklarını belirtti.
Kazaklarda 120 milli çalgı türü bulunduğunu aktaran Saharyaulı, "Milli çalgılarımızın çoğu Sovyet döneminde yok edildi. Çünkü onlar sadece sanat amaçlı kullanılmıyordu. Askeri alanda, günlük hayatta, hayvancılıkta da kullanıldı. Örneğin, ülke genelinde sadece bizim müzede sergilenen 'kerney' adlı milli çalgımız var. Bu çalgı zamanında, çoğunlukla savaşlarda bir nevi ses verici rolünü üstlenmişti. Bir tane 'kerney'in sesi 4 kilometre uzaklığa ulaşabiliyor." ifadelerini kullandı.
Saharyaulı, müze bünyesinde Cuci Etno Folk Müzik Grubu oluşturulduğunu, her bir üyenin konservatuar mezunu ve milli çalgılar üzerinde uzmanlaşan ustalar olduğunu bildirerek, "Bizi diğer müzelerden farklı kılan eserlerimizin sunumunda sergilediğimiz yöntemdir. Ziyaretçilerimiz, canlı konserle bu çalgıların nasıl kullanıldığına dair daha pratik bilgiye sahip oluyor. Atölyemizi de gezerek, bu çalgıların nasıl yapıldığını görebiliyor." dedi.
-"Müzemiz, muhteşem bir bilgi havuzu rolü üstleniyor"
Cuci Etno Folk Müzik Grubu üyesi ve geleneksel müzik aletleri ustası Azamat Bakya ise müzenin "canlı konser" şeklindeki derslerine hem yerli hem yabancı ziyaretçilerden yoğun ilgi olduğunu kaydetti.
Bakya, kendisinin geleneksel çalgı koleksiyoncusu olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:
"Grup olarak ülke içinde çeşitli bölgelere gitme imkanımız oluyor. Oralara gittiğimde mutlaka halk arasında bilgi topluyorum. Çoğu milli çalgılarımız, nesilden nesle miras kalmış. Buradaki atölyede, onların birebir kopyasını yapıyoruz. Dolayısıyla müzemiz, aynı zamanda geleneksel sanatın genç temsilcileri için de muhteşem bir bilgi havuzu rolü üstleniyor."
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.