Kazakistan: Küresel gıdayı her türlü yaptırımın dışında tutmalıyız
Tokayev, Güney Afrika'nın ev sahipliğinde Johannesburg'da düzenlenen 15. BRICS Zirvesi kapsamında yapılan "BRICS Plus Devlet Başkanları Diyaloğu Zirvesi"ne video konferans yöntemiyle katıldı.
Zirvede aynı zamanda Şanghay İşbirliği Örgütünün (ŞİÖ) Dönem Başkanı olarak da konuşma yapan Tokayev, BRICS ve ŞİÖ'nün ortak çıkarlarını ve önceliklerini dikkate alarak bazı kilit alanlarda çabaları birleştirmeyi önerdi.
Tokayev, ŞİÖ Dijital Forumu'nun gelecek yıl Kazakistan’ın ev sahipliğinde yapılacağını duyurdu.
'Her türlü yaptırım dışında tutmalıyız'
Kazakistan'ın önerisiyle 2024 yılının ŞİÖ'de Çevre Yılı ilan edileceğini aktaran Tokayev, bu kapsamda BRICS Plus ülkelerini iklim değişikliği sorunuyla mücadelede işbirliğine davet etti.
Tokayev, Trans Hazar Uluslararası Ulaşım Koridorunun potansiyelini artırma çağrısı yaparak, "Bugün dünyanın en büyük dört gıda üreticisinden üçü BRICS üyesidir. Küresel gıda ve gübre tedarikini depolitize etmeli ve her türlü yaptırım ve kısıtlamanın dışında tutmalıyız." ifadesini kullandı.
Kazakistan’ın BRICS ve Afrika ülkeleriyle çok yönlü işbirliğini geliştirmeyi hedeflediğini belirten Tokayev, şöyle devam etti:
"Kazakistan bir katılımcı ülke olarak BRICS'in potansiyelinin geliştirilmesine katkıda bulunmayı ister. Küresel güvenliği, sürdürülebilir kalkınmayı ve kapsayıcılığı sağlamak için kolektif çabalarımızı artırmamız gerektiğine kesinlikle inanıyorum."
BRİCS nedir?
BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti) terimi, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın ekonomilerini kastetmek için kullanılır. BRICS, bu ülkelerin İngilizce isimlerinin baş harflerinden oluşur (Brasil, Russia, India, China, South Africa). BRICS ülkeleri hızlı bir gelişim içerisindedirler ve 2050 dünyasında önemli konumları bulunacaktır.
2011 yılında Güney Afrika Cumhuriyeti’nin birliğe katılmasına kadar orijinal dört üye BRIC (ya da İngilizce “the BRICs”) olarak adlandırılmıştı. Aynı yıl Çin’in Sanya kentinde düzenlenen zirveye Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma’nın da katılımı ile BRIC grubu adını BRICS olarak değiştirdi.[2] BRICS ülkeleri, bulundukları bölgelerin bölgesel ilişkileri üzerindeki önemli nüfuz potansiyeliyle tanınırlar ve beş ülkenin hepsi G20 üyesidir. 2009’dan beri BRICS ülkeleri yıllık olarak resmi zirvelerde temaslarını sürdürmektedirler. Bu zirvelerden sonuncusu 9. BRICS Ülkeleri Zirvesi Eylül 2017’de Çin’in ev sahipliğiyle Xiamen şehrinde yapıldı. Bir sonraki zirve ise Temmuz 2018’de Güney Afrika Cumhuriyeti’nde yapıldı. BRICS ülkeleri terimi Güney Kore, Meksika, Türkiye gibi BRICS ülkeleriyle daha sonra ekonomik iş birliği veya ortaklık yapma kararı almış ülkeleri kapsamamaktadır. 2015 yılı itibarıyla beş BRICS ülkesi dünya nüfusunun 3.1 milyarını (%41’ini) temsil etmektedir. 24. sırada olan Güney Afrika Cumhuriyeti dışında tüm üyeler nüfuslarına göre ülkeler sıralamasında ilk 10’da bulunmaktadır. 2018 yılı itibarıyla bu beş ülke toplamda 18 trilyon $ GSYİH’ye sahipler. Bu rakam dünya üzerinde 2018 yılı içerisinde üretilen tüm mal ve hizmetlerin değer toplamının yaklaşık %23.2’sini oluşturmaktadır. Hızla büyümekte olan ekonomilere sahip olan bu ülkeler son yıllarda övgülere olduğu kadar eleştirilere de konu oldular.[3] BRICS ülkeleri arasındaki ikili ilişkiler eşitlik, karşılıklı olarak devlet işlerine karışmama ve ortak fayda ilkeleri üzerine kuruludur.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.