Kayseri gezilecek turistik yerler haberimizde!
Mazaka, Kaisareia, Kayseri...Tarihi serüveni MÖ. 6.000 yıl öncesine dayanan İç Anadolu Bölgesi'nin üçüncü büyük şehri, Türkiye'nin en kalabalık 14. şehri Kayseri, gerek tarihi gerekse de doğal güzellikleriyle keşfedilmeye değer şehirlerimizden. Kayseri'nin tarihi ve turistik yerlerini sizler için derledik...
KAPUZBAŞI ŞELALELERİ
Dünyanın en yüksek ikinci şelalesi durumunda olan Kapuzbaşı Şelalesi, irtifa akışı itibari ile Uganda'da bulunan Victoria çağlayanı (100 metre) hariç, ABD'de bulunan Niagara'dan 55 metre, Finlandiya'da bulunan İmatra'dan 25 metre, Erzurum'daki Tortum'dan 50 metre, Antalya'daki Düden'den 25 metre ve Manavgat'tan 5. metre daha büyüktür. Kapuzbaşı şelalesinin aktığı yerin rakımı ise 700 metredir. Kapuzbaşı Şelaleleri, Aladağ Milli Parkı sınırları içerisindedir. Şelale, Aladağlar trekking parkurunun en güzel durak noktalarından biridir.
MELİKGAZİ KALESİ
Pınarbaşı'nın Pazarören kasabasına bağlı Melikgazi köyünde bulunan Melik Gazi Kalesi, Bizans döneminde Zamantı ile Elbistan yollarını kontrol altında tutmak amacı ile yapılmıştır. Melik Gazi Türbesi'nin devamındaki tepelik alanda kurulmuştur. Bizanslıların bölgedeki hakimiyetini kaybetmesinden sonra sırasıyla Danişmendliler, Selçuklular ve Osmanlılar zamanında kullanıldığı bilinmektedir.
ERDEMLİ HARABELERİ
Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde yer alan Erdemli Harabeleri, Erdemli Vadi'sinde göz kamaştırıcı bir tabiat içerisinde manastır, kilise ve kaya mekanlar bulunmaktadır. Yaklaşık uzunluğu 10 kilometre olan Erdemli Vadisi'nin içerisinde 11 adet kilise yer almaktadır. Bu kiliseler; H. Eustathios Kilisesi, H. Nikolaos Kilisesi ve Şapeli, Mikhael Kilisesi, Kilise Camisi, Tek Nefli Kilise, Kırk Martir Kilisesi, Saray Manastırı Kilisesi, Ayı Kilisesi ve Oniki Havari Kilisesi'dir. Bu kiliselerin duvar resimlerinde İncil ve Tevrat'tan sahneler işlenmiş olup, geometrik ve bitkisel bazı süslemeler ile beraber; martir, piskopos, aziz, azize, havari ve melek gibi tek figürler de resimlenmiştir. Vadinin güney bölümünde; bir şapel, manastır (Saray Manastırı), iki ahır, iki fırın ve 44 adet şırahane yer almaktadır.
SAAT KULESİ
Cumhuriyet Meydanında bulunan Saat Kulesi, 1906 yılında II. Abdülhamit zamanında yaptırılmıştır. Tavlusunlu Salih Usta tarafından inşa edilmiştir. Saat Kulesi'nin mimarı bilinmemektedir. Saat Kulesi kare planlı, 10 metre yüksekliğinde olup, silmelerle üç kata bölünmüştür. Kesme taştan yapılmıştır. İçeriye doğu yönündeki yuvarlak kemerli bir kapıdan girilmektedir. İçerisi silindir şeklinde olup, ortadaki helezonik bir merdivenle saatin bulunduğu bölüme çıkılmaktadır. Merdivenin ortasında 30 cm. çapında yuvarlak bir açıklık bırakılmıştır. Buradan saatin kurularak çalışmasını sağlayan silindir şeklindeki madeni ağırlık sarkmaktadır. Mustafa Kemal Paşa'nın Kayseri'ye geldiğinde halka hitab etmek için kullandığı bu bina, bir dönem Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin Kayseri şubesi olarak da hizmet vermiştir.
KAYSERİ KALESİ
3. yüzyılda Roma devrinde yapılan ve 6.yüzyılda Bizans devrinde daraltılan Kayseri Kalesi ve Surlar; Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubat zamanında bugünkü şekliyle yeniden yapılmıştır. Karamanoğulları ve Osmanoğulları zamanında iki defa tamir görmüştür. Orta Anadolu da ulaşım geçitleri üzerinde bulunan Kayseri şehir merkezini koruyan kale günümüze kadar gelen eski varlığı ve zaman içinde yapılan ekleriyle bir orta çağ kalesidir.
KAYSERİ TARİHİ
Kayseri, tarihin en eski zamanlarından beri pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış ve her dönemde önemini korumuştur. Şehrin en eski adı olan Mazaka, Roma İmparatorluğu dönemine kadar devam etmiş; Roma döneminde şehre imparator şehri anlamında Kaisareia adı verilmiş. Daha sonra bu isim Araplarca Kaysariya şeklinde kullanılmıştır. Türkler Anadolu'yu fethettikten sonra Şehre Kayseriye adını vermişler ve bu ad, Cumhuriyet dönemiyle birlikte Kayseri şeklini almıştır.
Kayseri, her köşesi değişik uygarlıkların kalıntılarının birbiriyle kucaklaştığı Anadolu'nun en köklü ve en eski yerleşim alanlarından biridir. M.Ö. IV.binden, yani Kalkolotik (Bakırtaş) çağlardan başlayarak Asur, Hitit, Frig dönemlerinde ve Roma devri sonuna kadar bir yerleşim alanı olan Kültepe; bu uygarlıkların kalıntılarını barındıran bir açık hava müzesidir. Kayseri, bu önemli merkezin yakınında yer alan bir bölge olarak bu uygarlıkların hepsinden derin izler taşımaktadır.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.