Dolar (USD)
34.08
Euro (EUR)
38.04
Gram Altın
2835.79
BIST 100
9975.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Katliama beraat çıktı

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Bosna Hersek ve Hırvatistan'da katliamla suçlanan Sırbistanlı eski devlet güvenlik şefleri Stanişiç ve Simatoviç hakkında beraat kararı verdi
Katliama beraat çıktı
01 Haziran 2013 00:00:00
Uluslararası Ceza Mahkemesi, Bosna Hersek ve Hırvatistan'da katliamla suçlanan Sırbistanlı eski devlet güvenlik şefleri Stanişiç ve Simatoviç hakkında beraat kararı verdi

Hollanda'nın Lahey kentindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, 1991-1995 yılları arasında, Bosna Hersek ve Hırvatistan'da, Boşnak ve Hırvat sivil nüfusa yönelik katliam yapmak suçundan yargılanan Sırbistanlı eski devlet güvenlik şefleri Yovitsa Stanişiç ve Franko Simatoviç hakkında beraat kararı verdi.

Bosna Hersek ve Sırbistan'da, Boşnak ve Hırvat nüfusun yoğun olarak yaşadığı bölgelerde, 1991-1995 yılları arasında katliamlar yapmak için kurulan suç örgütüne üye olmak ve bu suç örgütü himayesinde görev yapan "Akrepler" isimli Sırp birliğine Srebrenitsa'da katliam yapma emri vermek iddiasıyla tutuklu olarak yargılanan Sırbistanlı eski devlet güvenlik şefleri Yovitsa Stanişiç ve Franko Simatoviç Lahey'de görülen davanın duruşmasında hazır bulundu.

Savcılığın hazırladığı 5 maddelik iddianamede, Stanişiç ve Simatoviç'in, "insanlığa karşı suç işlediği, savaş kurallarına uymadığı, Hırvatistan ve Bosna Hersek'te katliamlar yaptığı ve insanları zorla sürgüne gönderdiği" iddia edildi.

Mahkeme, savcılığın söz konusu iddianamede yer alan suçları kanıtlayamadığı gerekçesiyle, Stanişiç ve Simatoviç hakkında beraat kararı verdi. Verilen karar duruşma salonunda bulunan Boşnakları hayal kırıklığına uğrattı.

Kurban yakınları tepkili

Mahkemenin verdiği karara, Bosna Hersekli kurbanların yakınları tepki gösterdi.

"Akrepler" isimli Sırp askeri birliğin, 1995 yılında Srebrenitsa'da katlettiği 6 gençten biri olan Azmir Alispahiç'in annesi Nura Alispahiç, Uluslararası Mahkemenin beraat kararından dolayı büyük hayalkırıklığı yaşadığını söyledi. Adaletin yerini bulmadığını ve mahkemenin vicdanları bir kez daha yaraladığını belirten Alispahiç, "Böyle bir ayıp görülmedi. Allah'tan utansınlar" dedi.

"Kararın temyizde değişmesini bekliyoruz"

Soykırım Kurbanları ve Tanıkları Derneği Başkanı Murat Tahiroviç, kararın mutlaka temyize götürüleceğini ve temyiz aşamasında, beraat kararın değişmesini beklediklerini söyledi. Tahiroviç, "Umuyorum ki savcılık daha fazla çaba göstererek, temyiz davasında bu ikilinin hapis cezası almasını sağlayacaktır" diye konuştu.

"Zalimler ödüllendiriliyor mazlumlar cezalandırılıyor"

Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Hatice Mehmedoviç de Srebrenitsalı anneler olarak, beraat kararının verilmesinden büyük üzüntü duyduklarını söyledi. Mehmedoviç, mahkemenin verdiği kararla zalimleri ödüllendirdiğini, mazlumları cezalandırdığını kaydetti.

Sırplar karardan memnun

Öte yandan, Sırbistan Başbakanı İvitsa Daçiç, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin, Stanişiç ve Simatoviç hakkında verdiği kararı olumlu karşıladı. Daçiç, açıklamasında "Bu karar, Sırbistan adına önemli bir karar. Sırbistan hükümeti, Lahey'deki mahkeme ile işbirliği adına yoğun çaba göstermekte. Çünkü biz, ancak bu şekilde adaletin yerini bulabileceğini ve bölgede barışın ve istikrarın hüküm süreceğini düşünüyoruz" ifadelerine yer verdi.