Katil yönetim Kaşıkçı’dan ders çıkarmadı
Süleyman BAŞ
Ülkeyi baskı ve dikta ile yöneten Suud yönetimi; akademisyenler, yazarlar ve muhalifler başta olmak üzere, kendilerine boyun eğmeyen tüm kişi ve kurumları cezalandırmaya devam ediyor. Keyfi tutuklamalar, işkence ve sürgün Suud iktidarının alışılagelmiş cezalarının başında geliyor. Suudi insan hakları örgütü ALQST, geçen hafta en az dokuz yazar ve gazetecinin tutuklandığını kaydetti. Badem El-Rashed, Süleyman Nasır, Waad Mohaya, Musab Fuad Abdül Kerim ve Abdulmecid Balawi gibi onlarca yazar ve gazeteci başkent Riyad'daki evlerinin basılmasının ardından tutuklandı.
Foto altı: Hapse atılan gazeteci ve muhalif yazarlardan bazıları
Ceza almayacaklarını biliyorlar
Geçtiğimiz hafta en az 12 kişinin ‘muhalif olduğu için’ tutuklandığı ülkede tutuklama sayısını daha az göstermek için medyaya baskı uygulanıyor. Uzmanlar Cemal Kaşıkçı’yı katleden yönetimin aynı infaz yöntemini diğer gazetecilere de yapabilme tehlikesini gündeme getiriyor. Orta Doğu İnsan Hakları İzleme Araştırmacısı Adam Coogle “Bağımsız düşünürlere, aktivistlere ve yazarlara karşı yeni bir tutuklama dalgası, Suudi makamlarının Kaşıkçı meselesinden ders çıkarmamış olduğunu ortaya koyuyor. Suudi Arabistan yönetimi, muhalifleri sonucunda olumsuz bir sonuçla karşılaşmayacağını, gerçek bir ceza almayacağını düşünerek elemine ediyor” diye konuştu.
Ambargoyu desteklemediği için idam
Gözaltı dalgasının idam cezasına çarptırılması beklenen Suudi Arabistan din adamı Salman Odah’ın kararının açıklanmasının hemen öncesinde yaşanması dikkat çekiyor. Odah bir tweet atarak Suudi Arabistan destekli Katar ambargosunu desteklemediğini belirttiği için gözaltına alınmıştı. 4 Eylül 2018 tarihli duruşmada savcılar, Suudi yetkililerin emrine uymayı reddettiği gerekçesiyle Odah’ı ölüm cezasına çarptırdı. Riyad yönetimi Odah’tan ve diğer muhaliflerden, Katar’a yönelik ablukaya destek vermesini istemiş fakat Odah bunu reddetmişti.
Kadınlara işkence ve tecavüz
Suudi Arabistan, kadın hakları savunucularını da gözaltına alarak üzerlerinde işkencevari yöntemler uyguluyor. Geçtiğimiz yıl kadınların araba kullanma hakkı için mücadele eden Loujain al-Hathloul başta olmak üzere 11 kadın hakları eylemcisi gözaltına alınmış, Hathloul dahil birçok kadın, gözaltındayken işkence ve cinsel tacizle karşılaştıklarını iddia etmiş, Suudi makamları hapishanede işkence gördüğü yönündeki ifadesini geri çekmesi halinde Hathloul'u serbest bırakmayı teklif etmişlerdi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.