Katar'ın Lübnan'daki cumhurbaşkanlığı krizinde Genelkurmay Başkanı'nı desteklediği iddiası
Katar Dışişleri Bakanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Muhammed bin Abdulaziz el-Halifi, 3-4 Nisan'da yaklaşık 5 aydır yeni cumhurbaşkanını seçemeyen Lübnan'ı ziyaret etti.
Halifi, başkent Beyrut'taki temasları kapsamında Lübnan Başbakanı Necib Mikati, Meclis Başkanı Nebih Berri, Lübnan Müftüsü Şeyh Abdullatif Deryan, Genelkurmay Başkanı Joseph Avn, Dürzi İlerlemeci Sosyalist Partisi lideri Velid Canbolat, Hristiyan Lübnan Güçleri Partisi lideri Semir Caca, Hristiyan Özgür Yurtseverler Hareketi Partisi Cibran Basil ve Hristiyan Marada Hareketi lideri Süleyman Franciyye ile bir araya geldi.
Görüşmelere ilişkin yayımlanan resmi açıklamalarda Halife, Lübnan'daki cumhurbaşkanlığı kriziyle ilgili herhangi bir adayın adını anmadı.
Ancak Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen Al Akhbar gazetesi, Halifi'nin Beyrut'ta hükümet yetkilileri ve siyasi parti liderleriyle görüşmelerinde Genelkurmay Başkanı Avn'ın ismini cumhurbaşkanlığı için gündeme getirdiğini öne sürdü.
Görüşmelerin detayından haberdar olan ancak ismi açıklanmayan bir kaynağın ifadesine göre, Halife, "Avn'ın Lübnan için uygun cumhurbaşkanı olduğuna inandıklarını" söyledi.
Lübnan'da cumhurbaşkanı adaylarından biri de Hristiyan Marada Hareketi lideri Süleyman Franciyye.
Ülkedeki 2 Şii parti, Hizbullah ve Emel Hareketi, 6 Mart'ta cumhurbaşkanlığı yarışında destekledikleri adayın Franciyye olduğunu duyurmuştu.
Şii partilerin desteğini alan Franciyye, 1-2 Nisan'da Paris'te Fransa Cumhurbaşkanı Emmannuel Macron'un Kuzey Afrika ve Orta Doğu Danışmanı Patrick Dorell ile görüştü.
Arap ve Lübnan basınında yer alan haberlerde, Fransız yetkilinin görüşmede Franciyye'nin adaylığını desteklemek için bazı taahhütler istediği ileri sürüldü.
Şarkulevsat gazetesi, Dorell'in Franciyye'den cumhurbaşkanı seçilmesi halinde Lübnan'ın eski Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Nevaf Selam'ın başbakanlığa getirilmesi için özellikle Hizbullah'ın tam destek sağlamasını talep ettiğini yazdı.
Lübnan'da görev süresi 31 Ekim 2022'de sona eren 13. Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın yerine yeni bir isim seçilmesi için Mecliste bugüne kadar yapılan 11 oylamadan sonuç alınamadı.
Başta Hristiyan partiler olmak üzere her partinin kendi adayını öne sürmesi nedeniyle ülkedeki siyasi taraflar arasındaki çekişme devam ediyor.
Ekonomik krizle boğuşan Lübnan'da yeni cumhurbaşkanı seçilemediği için yeni hükümet de teşkil edilemiyor. Bu nedenle geçici hükümet istisnai durumlar dışında toplanamıyor ve ülkenin sorunlarını çözebilmek için herhangi bir karar alamıyor.
Lübnan Anayasası'na göre cumhurbaşkanı Maruni Hristiyan, başbakan Sünni ve meclis başkanı ise Şiilerden seçiliyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.