Katar, Kuveyt ile BAE, Filistin'in BM üyeliğinin veto edilmesini üzüntüyle karşıladıklarını açıkladı
Katar Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Filistin'in BM'ye tam üyeliğinin veto edilmesinden derin üzüntü duyulduğu ifade edilerek, bu adım "adalet için üzücü bir gün ve bölgeye barış getirme çabaları açısından bir gerileme" olarak değerlendirildi.
- BAE
BAE Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, BMGK'nın Filistin'in üyeliği konusundaki başarısızlığından duyulan üzüntü dile getirilerek, Filistin'e söz konusu üyeliğin verilmesinin bölgedeki barış çabalarını geliştirmek için önemli bir adım olacağı vurgulandı.
Uluslararası topluma kapsamlı ve adil bir barışa ulaşma yönündeki tüm çabaları güçlendirme ve destekleme çağrısında bulunulan açıklamada, bölgenin istikrarsızlıktan çıkmasının tek yolunun da kapsamlı ve adil bir barış olduğu kaydedildi.
- Kuveyt
Kuveyt Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da BMGK'nın Filistin'in üyeliğine ilişkin bir karar çıkaramamasından duyulan üzüntü dile getirildi.
Açıklamada, uluslararası topluma hukuki ve tarihi sorumluluklarını yerine getirmesi ve Filistin halkını korumak ve onların bağımsız devletlerini kurma konusundaki yeteneklerini, kazanımlarını ve meşru haklarını korumak için azami çabayı göstermesi çağrısında bulunuldu.
Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği de BMGK'da Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını ABD'nin veto etmesini üzüntüyle karşıladıklarını açıklamıştı.
- Filistin'in üyelik başvurusu
Filistin, 2011'de de BM'ye tam üyelik başvurusu yapmış ancak BMGK'de gereken desteği alamamıştı. Filistin daha sonra 2012 yılında BM "daimi gözlemci statüsü"ne kavuştu.
Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, 2 Nisan'da yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e bir mektup göndererek, üyelik başvurularının yeniden ele alınması talebinde bulunmuştu.
Guterres de 3 Nisan'da BMGK'ye mektup yazarak, Filistin'in talebinin gündeme alınması çağrısı yapmıştı.
BMGK ise 8 Nisan'da Filistin'in talebini "Yeni Üyelerin Kabulü Komitesi'ne" iletmişti.
BMGK'ye üyelikle ilgili dönüş yapması gereken Komite, iki toplantının ardından mutabakata varamadığını duyurmuştu.
Bunun ardından Cezayir, Filistin'in üyeliği için karar tasarısını müzakerelere açmıştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.