'Katar bu krizi fırsata çevirebilir'
Katar'ın başkenti Doha'da, Arap Siyasi Araştırmalar Merkezi tarafından "Ekonomik, Hukuki ve Siyasi Açıdan Körfez Krizi ve Abluka" konulu toplantı gerçekleştirildi.
Ekonomist, siyasetçi ve hukukçuların katıldığı etkinlikte konuşan Katar Üniversitesi Siyaset Sosyolojisi Öğretim Üyesi Macid el-Ensari, "(Kriz) Katar'ı, 2013'ten bu yana takındığı nezaketten uzak gerçek anlamda siyasi bağımsızlığa götürecek." dedi.
Abluka uygulayan ülkelerin Katar'daki rejimi değiştirmeye yönelik arzularının gerilediğini belirten Ensari, ABD'nin taraflar arasında düşmanlık sürse bile krizi sonlandırmak istediğini ifade etti.
Gazze'ye ve Filistin meselesine 2008'de verdiği destek ile "Arap Baharı"nda takındığı tavırdan ötürü ABD'nin Katar'la arasında anlaşmazlıklar olduğunu vurgulayan Ensari, bu süreçte askeri ve ekonomik ittifaklar kurulması ve halkın karar alma sürecine daha etkin bir şekilde katılması çağrısı yaptı.
Ablukacı ülkelerin ABD'nin gerçek anlamda desteğini alamadığı için başarısız olduğunu belirten Ensari, Mısır'ın başkenti Kahire'de söz konusu ülkelerin dışişleri bakanlarının gerçekleştirdiği toplantının "sonun başlangıcı" olduğunu anlattı.
- Dost ülkelerle ekonomik ve askeri ortaklık çağrısı
Para Politikası ve Siyasi Ekonomi Uzmanı Halid el-Hatır ise abluka uygulayan ülkelerin Katar'daki yatırım ortamına darbe vurduğunu ve bu nedenle dost ülkelerle ekonomik ve askeri ortaklıklara girilmesi gerektiğini dile getirdi.
Hatır, "Katar'ın gelecek planı, kendi ayakları üzerinde durma, komşudan ithalatı azaltma ve tüm üretim yollarını kullanma üzerinde yoğunlaşmaktadır." diye konuştu.
Katar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Muhammed el-Halifi ise uluslararası kanunların güç kullanarak tehdit etme, abluka uygulama ve ülkelerin içişlerine karışmayı yasakladığı üzerinde durdu.
Halifi, Katar'ın izleyebileceği hukuki prosedürün müzakere, arabuluculuğa ya da uluslararası kurumlara başvurma şeklinde olacağını ifade etti.
Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki kriz, 5 Haziran'da Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır yönetimlerinin Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmeleriyle başlamıştı. Katar'a abluka uygulayan 4 ülke, ilişkilerin düzeltilmesi için Doha yönetimine 13 maddelik bir talep listesi sunmuş, Katar ise uluslararası hukuka aykırı hiçbir talebin kabul edilmeyeceğini açıklamıştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.