Katalonya yine karıştı! Sokaklar savaş alanına döndü...
Katalonya'da bir yıl önce düzenlenen bağımsızlık referandumunun birinci yıldönümü vesilesiyle birçok kentte gösteriler düzenlendi. En büyük gösteri Barcelona'da yapıldı. 180 bin kişinin katıldığı gösteride Katalonya'nın İspanya'dan ayrılması talebi dile getirildi. Eylem Katalonya Savunma Komiteleri'nin (CDR) çağrısıyla yapıldı. Komite Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bir yıl önce Katalonya Cumhuriyeti'ni ilan ettik, eyleme geçiyoruz" ifadesini kullandı.
Gösterinin sonlandığı dakikalarda bazı radikal göstericilerle polis arasında çatışma çıktı. Saat 21.00'den itibaren göstericilerin bir bölümü Barcelona'daki Katalonya Bölgesel Parlamentosu önündeki polis ablukasını aşmaya çalıştı. Yüzlerini kapatan göstericiler çöp konteynerleriyle barikatlar kurarak, Katalan Polis Birliği Mossos d'Esquadra'ya taş fırlattı.
Girona'da raylar işgal edildi
Barcelona'nın kuzeyindeki Girona kentinde ise bir grup gösterici ana tren garında hızlı trenlerin geçtiği rayları işgal etti. Barcelona ve Lleida kentlerinde ise birçok önemli cadde işgal edildi. Barcelona-Valencia arasındaki A7 otobanı ile Barcelona-Madrid arasında A2 otobanları da göstericiler tarafından trafiğe kapatıldı. Aktivistler Girona bölgesel hükümet binasındaki İspanya bayrağının yerine Katalonya'nın bağımsızlığını temsil eden bayrağı astılar.
Katalonya Bölgesel Yönetimi lideri Quim Torra'nın protesto edildiği gösterilerde Torra, Madrid hükümetine karşı yeterince direnemediği gerekçesiyle eleştirildi. Katalonya'nın bağımsızlığını isteyen Katalonya Savunma Komiteleri ve aşırı solcu CUP partisi de Quim Torra liderliğindeki Katalonya bölgesel hükümetinin Madrid yönetimine karşı kararlı bir tutum içinde olmadığını ileri sürdü.
Madrid hükümeti de Torra'yı eleştirdi
İspanya Dışişleri Bakanı Josep Borrell yaptığı açıklamada, Katalonya Bölgesel Yönetimi Başkanı Torra'yı kamu düzeninin sağlanmasından bölgesel hükümetin sorumlu olduğu konusunda uyardı. Torra Katalonya'nın bağımsızlık referandumunun yıldönümüde Sant Julia de Ramiz'te yaptığı açıklamada, "Her şey bir yıl önce 1 Ekim'de başladı" diyerek gösterilerin Madrid hükümeti üzerinde baskı oluşturacağını belirtti.
Barcelona'da dün binlerce üniversite öğrencisi de geçen yıl yapılan bağımsızlığını öngören referandumun sonuçlarının tanınması için gösteri düzenledi. Geçen hafta sonunda Barcelona'da bağımsızlık talebiyle gösteri düzenleyenlerle polis arasında çatışma çıkmış, 24 kişi yaralanmıştı. Polis altı kişinin gözaltına alındığını açıklamıştı.
Yıllardır İspanya'dan ayrılmayı isteyen Katalonya Özerk Bölgesi'nde geçen yıl siyasi gerginlik had safhaya ulaşmıştı. Madrid yönetiminin yasakladığı bağımsızlık referandumu yoğun güvenlik önlemlerine rağmen 1 Ekim'de yapılmış, düşük katılıma rağmen sandıktan bağımsızlık talebi çıkmıştı. Polis birçok kentte oy kullanılan merkezlere operasyon düzenleyerek, müdahale etmişti.
27 Ekim'de Katalonya Parlamentosu tek taraflı olarak bağımsızlık ilan etmiş, Mariano Rajoy Başbakanlığındaki hükümet bölgesel hükümeti görevden almıştı. Bağımsızlık isteyen çok sayıda Katalan siyasetçi tutuklanırken, Katalonya lideri Carles Puigdemont ve bazı bakanlar yurt dışına kaçmıştı.
Madrid‘de haziran ayından bu yana Petro Sanchez Başbakanlığındaki Sosyalistler iktidarda. Hükümet Sözcüsü Isabel Celaa Katalonya referandumunun yıldönümü vesilesiyle yaptığı açıklamada, "Kutlanacak bir durum yok" dedi. "Referandum yasa dışıydı bu nedenle hukuki bir sonucu yok" diye konuşan Sözcü, bir yıl önce referandum sırasında polisin düzenlediği operasyonları ise "hata" diye nitelendirdi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.