Kastamonu'nun ekşili pilavı Dubai'de alıcı buldu
Kastamonu'da, geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan ve "Hitit buğdayı" olarak anılan coğrafi işaretli siyez buğdayından üretilen bulgurdan bölgeye özgü ekşili pilav hazırlanıyor.
İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü Proje Destek Sistemi kapsamında Kastamonu Sanat İşleyen Eller ve Yöresel Lezzetler Kadın Kooperatifi, Kastamonu Sanat İşleyen Eller Derneği ile Devrekani Belediyesi işbirliğinde hayata geçirilen "Şifa Doğadan Emek Kadından Projesi" ile siyez bulgurundan yapılan ekşili pilav paketlendi.
Hazırlanan paketli ekşili pilav, bölgedeki işletmelerle internetten satışa sunuldu. İlk etapta 500 paket de Dubai'deki bir otele gönderildi.
Kastamonu Sanat İşleyen Eller Derneği Başkanı Mine Telli, yöreye gelen misafirlerin çok beğendikleri ekşili pilavı sıkça evlerinde nasıl yapabileceklerini sorduklarını açıkladı.
Nasıl yapacaklarını anlattıklarını ancak endemik bitki olduğu için malzemelerinin pek bulunamadığını vurgulayan Telli, "İçinde 8 bileşen var. Siyez bulguru, soğan ve domates granülleri, asma yaprağı, ısırgan, nane, ebegümeci ve dereotundan oluşuyor. Buradaki bitkilerin hepsi kurutulmuş olarak kullanılıyor. Hiçbir katkı maddesi de içermiyor." dedi.
Amaç kadın istihdamına katkıda bulunmak
Bunun üzerine ekşili pilavı paketlemek için çalışmaya başladıklarını anlatan Telli, şöyle devam etti:
"Artık insanlar paketi açıp tencereye ürününü koyabiliyor. Ürünümüzün içinde bulunan bulgur, coğrafi işaret almış siyez. Diğer bitkiler de doğadan kadınlarımız tarafından toplandı ve proje dahilinde bize getirildi. Akabinde paketleme işini de kadınlarımız yaptı. Asıl amacımız kadınlarımızın istihdamına küçük de olsa katkıda bulunabilmek."
Telli, pilavın satışına başladıklarını dile getirerek, "Bazı internet sitelerinden satıyoruz. Zincir marketlerle de görüşüyoruz. Dubai'deki bir otelden, çalışanın tavsiyesi ile bize ulaştılar. 500 paket ürün gönderdik, et yemeklerinin sunumunda kullanılacak. Oradan gelecek dönüşü merakla bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
Ekşili pilavın Kastamonu dışında bir yerde bulunmadığını belirten Telli, "Pişirmek için tencereye 8 bardak su koyuyoruz. Ardından paketimizin içindekileri tencereye döküyoruz. 45 dakika pişirdikten sonra 10 dakika dinlendiriyoruz. Sonra arzu edilirse 2,5-3 su bardağı yoğurt ve tereyağını üzerine ekliyoruz." diye konuştu.
Proje ile 5 bin paket ekşili pilav üretildi
Kastamonu Sanat İşleyen Eller ve Yöresel Lezzetler Kadın Kooperatifi Başkanı Serpil Durgut da misafirlerinin yöresel yemekleri çok beğendiklerini aktardı.
Tarifini verdiklerinde çok anlaşılamadığı için pakete koymak istediklerini ifade eden Durgut, "6 ay AR-GE çalışması yaptık. Proje ile 5 bin paket ekşili pilav ürettik. Bunu farklı illerde ve ilimizdeki işletmelerle Dubai'ye göndermeyi başardık. Güzel geri dönüşler bekliyoruz." dedi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.