Kaspersky'nin ücretsiz şifre çözme araçları, 360 binden fazla kişiye yardımcı oldu
Şirketten yapılan açıklamaya göre, 2023 yılının sonunda Kaspersky, No More Ransom girişiminin önemli bir katılımcısı olarak yedinci yılını kutladı. Bu dönem, fidye yazılımlarıyla mücadele taahhüdü doğrultusunda Kaspersky'nin ücretsiz şifre çözme araçlarına erişimin genişletilmesine sahne oldu.
Europol tarafından bildirildiği üzere 39 farklı fidye yazılımı ailesini hedef alan bu araçlar, Kaspersky tarafından desteklenen No More Ransom girişiminin derin etkisinin altını çizerek dünya çapında yaklaşık 2 milyon kurbanın verilerini geri almasına yardımcı oldu.
Kaspersky, No More Ransom'a yaptığı katkıların ötesinde, fidye yazılımlarıyla mücadele etmek için kapsamlı bir kaynak ve araç paketi sunan bir merkez olan kendi 'No Ransom' web sitesini kurarak bu konudaki taahhüdünü daha da sağlamlaştırdı.
'No Ransom' portalı 2015 yılında Kaspersky tarafından Hollanda Ulusal Polisi ile işbirliğinin sonucu olarak başlatıldı ve ardından dünya çapında bir girişime dönüşerek insanların hiçbir ücret ödemeden verilerini kurtarmasına yardımcı oldu.
2023 yılı sonu itibarıyla Kaspersky'nin şifre çözme araçları, 2018'den bu yana 360 binden fazla kez indirildi ve fidye taleplerine boyun eğmeden kritik verileri kurtarmak isteyen kurbanlar için adeta can simidi oldu. Mart 2023'te Kaspersky, daha önce sızdırılan Conti kaynak koduna dayalı bir fidye yazılımı modifikasyonunun kurbanlarına yardımcı olmak için, özel olarak tasarlanmış bir şifre çözme aracının yeni sürümünü yayınladı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaspersky Global Araştırma ve Analiz Ekibi Kıdemli Güvenlik Araştırmacısı Jornt van der Wiel, "Siber tehditler gelişmeye devam ettikçe, kamu ve özel sektör arasındaki işbirliği giderek daha önemli hale geliyor. 'No More Ransom' ve Kaspersky'nin 'No Ransom' portalı, ortak çabaların mağdurlara yardım etme ve zararı önlemeye dair tavsiyeler verme konusunda önemli bir fark yaratabileceğinin somut bir örneğidir. Bunun yanında siber suçlulara istedikleri fidyeyi ödemenin asla bir çözüm olmadığını anlamak çok önemlidir. Bunun yerine, bireyleri ve kuruluşları ortak çabalar yoluyla sağlanan mevcut şifre çözme araçlarına ve kaynaklara güvenmeye teşvik ediyoruz. Bu da gaspa boyun eğmeden verilerini geri almalarına olanak tanıyor."
No More Ransom: Kaspersky'nin fidye yazılımlarıyla mücadelesinde öncü rolü
Açıklamaya göre, Kaspersky, tarihi boyunca siber saldırılara karşı ücretsiz yardım girişimleri ortaya koyma konusunda kanıtlanmış bir geçmişe sahip bulunuyor. Kaspersky, 'No More Ransom'ın kurucu ortağı olmadan ve No Ransom portalını başlatmadan önce, 2008 yılında fidye yazılımına karşı uluslararası bir girişim olan Stop Gpcode’u başlatmıştı.
Fidye yazılımı, kullanıcıların verilerini şifreleyen ve şifreyi çözmek için ödeme talep eden kötü amaçlı bir yazılım türü olarak öne çıkıyor. Siber suçlular endişe verici bir hızla yeni fidye yazılımı teknikleri ortaya koymaya devam ediyor. Kaspersky Ekim 2023'te 4 binden fazla yeni fidye yazılımı dosyası tespit etti. Bu rakam Kasım 2022'ye göre 2,5 kat daha fazla (1.602) oldu. Bu durum, sağlam koruma önlemlerinin devam eden öneminin altını çiziyor.
Kaspersky, Europol, Hollanda Ulusal Polisi ve diğer kurucu üyeler tarafından 2016 yılında başlatılan No More Ransom girişimi, fidye yazılımlarıyla mücadele etmek için kolluk kuvvetleri ve özel sektörle iş birliği yapıyor. Bu girişim şifre çözme araçları sağlıyor, toplumu fidye yazılımı riskleri konusunda eğitiyor ve yaygın siber tehditlere karşı koymak için en iyi siber güvenlik uygulamalarını teşvik ediyor.
Fidye yazılımlarına karşı mücadeleye yardımcı olmak ve No More Ransom girişimi hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler nomoreransom.org adresini ziyaret edebiliyor. Ayrıca, Kaspersky'nin tüm şifre çözme araçları https://noransom.kaspersky.com/ adresinde bulunabiliyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.