Kaspersky uzmanları kimlik avı saldırısı akımı tespit etti
Şirketten yapılan açıklamaya göre, geleneksel toplu kimlik avı e-postaları, genellikle yazım hataları olan ve basit biçimde örülmüş genele hitap eden mesajlarla geniş kitleleri hedefliyor. Kimlik avı ise hedef hakkında kendine has detaylar içeren son derece kişiselleştirilmiş mesajlar içeriyor ve bu da saldırının daha inandırıcı görünmesini sağlıyor.
Hedefli kimlik avı, güvenilir kuruluşlardan gelen meşru iletişimlerin tarzını ve içeriğini taklit eden, güvenlik filtreleri tarafından tespit edilmesini önlemek için titizlikle hazırlanan ve genellikle teknik hata içermeyen e-postalarla belirli kişileri veya küçük grupları hedef alıyor. Kitlesel oltalama kampanyaları ise geniş bir ağ oluşturarak, kişiselleştirmeden yoksun geniş e-posta adresi listelerine genelleştirilmiş mesajlar gönderiyor ve genellikle yazım hataları ve kötü bir tasarım içeriyor.
Kaspersky araştırmacıları, geçen yılın sonlarında, hedefli ve toplu kimlik avı taktiklerinin bir karışımına işaret eden istatistiksel bir anomali gözlemledi. Hedefli kimlik avı için çok agresif, ancak toplu kimlik avı için çok karmaşık e-postalar tespit edildi.
Tespit edilen bir örnekte, bir insan kaynakları kimlik avı e-postasında alıcıya adıyla hitap ediliyor ve şirketine atıfta bulunuluyordu. Ancak bağlantılı kimlik avı formu, toplu kimlik avının tipik bir işareti olan genel bir sahte "Outlook" oturum açma işlemine yönlendiriyordu. Bir başka kampanyada ise gerçek bir kurumsal e-posta adresinin alan adını değiştirmeden, gönderenin adının yanında göründüğü hayalet sahtecilik tekniği kullanıldı. Genellikle hedefli saldırılar için kullanılan bu teknik, kitlesel kimlik avına gerçekçi bir hava katıyor. Bağlantıya tıklandığında ise genel bir kimlik avı formuna yönlendiriyor.
- Yapay zeka destekli araçlar kullanılıyor
Kaspersky, mart- mayıs arasında bu türden hibrit kimlik avı e-postalarında önemli bir artış tespit etti. Bu artış, saldırganların toplu saldırıların kişiselleştirilmesi maliyetini ve çabasını azaltmak için gelişmiş teknolojilerden yararlandığını gösteriyor. Yapay zeka destekli araçlar ikna edici e-posta içerikleri oluşturabiliyor, yazım hatalarını düzeltebiliyor ve tasarımı geliştirerek bu tip karma saldırıları daha etkili ve tespit edilmesi daha zor hale getirebiliyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaspersky Uzmanı Roman Dedenok, saldırganların, toplu kimlik avı saldırısı kampanyalarında giderek daha fazla kişiselleştirilmiş e-postalara ve sahteciliğe yönelik teknolojileri ve taktikleri geniş bir yelpazede iyileştiren yöntemlere yöneldiğini belirtti.
Dedenok, "Toplu e-posta kampanyaları olmalarına rağmen bu saldırılar önemli bir tehdit oluşturuyor. Bu gelişen tehditle mücadele etmek için, teknolojik gelişmelere ayak uyduran ve yöntem ve hizmetlerin bir kombinasyonunu kullanan güvenlik önlemleri uygulamak çok önemli." değerlendirmesinde bulundu.
Kaspersky uzmanları, verilerini kimlik avı saldırılarından ve sızıntılardan korumak için personeline temel siber güvenlik hijyen eğitimi verilmesini, çalışanların oltalama e-postalarını nasıl ayırt edeceklerini bildiklerinden emin olmak için simüle edilmiş tatbikatlar yapılmasını, kimlik avı e-postası yoluyla bulaşma olasılığını azaltmak için posta sunucularında Kaspersky Security for Mail Server ile Kaspersky Endpoint Security for Business gibi kimlik avı önleme özelliklerine sahip koruma çözümleri kullanılmasını, Microsoft 365 bulut hizmeti kullanıyorsa koruma altına almayı öneriyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.