Karsta gezilecek yerler nerelerdir?
Kars Türkiye'nin en doğusunda yer alan ve tarihi yapısıyla görenleri kendine hayran bırakan bir şehirdir. Türkiye'deki medeniyetlere ev sahipliği yapan Kars ilimiz tarihi eserler bakımından oldukca zengindir. Tarihi güzelliklerinin yanında doğasıyla da gönüllerde taht kuran Kars'ı mutlaka görmelisiniz. 1. Ani Harabeleri
Kars'ın 55 km doğusunda Türkiye ile Ermenistan sınırı arasında 3 milletin uygarlığına sahne olmuş tarihi bir ören yeridir. Kalıntıları görülen yapıların büyük çoğunluğu İ.S. 8 ile 13. Yüzyıllar arasında yapılmıştır. "Binbir kiliseli şehir" adıyla anılan Ani, Ortaçağ'ın önemli kentlerinden biriymiş. Bugün geriye pek çok kalıntı bırakmış. Ermeniler için de önemli kutsal bir yer olan Ani Harebeleri, Kars ziyaretinizde mutlaka gitmeniz gereken bir yerdir.
2. Kars Müzesi
Bir çok uygarlığı barındırmış Kars şehri tarihi anlamda önemli eserlere sahiptir. İpek yolu üzerinde olması, Ani Harebeleri ve ören yerleri, müzenin zenginliğini arttırmıştır. Kars Müzesi arkeolojik, etnografik ve taş eserlerin sergilendiği önemli müzelerimizden biridir.
3. Beylerbeyi Sarayı
Kars Kalesi’nin eteğinde Lala Mustafa Paşa tarafından 1579 yılında yaptırılmıştır. İki katlı saray 1918 yılına kadar Hükümet Konağı olarak kullanılmıştır. Kars’taki bir başka saray da Selçukluların yaptırdığı Selçuklu Sarayı’dır. Sarp bir kayalık üzerine yapılan sarayın günümüzde sadece birinci katı gelebilmiştir.
4. Ebul Hasan Harakani Türbesi
Türklerin Anadolu’ya yerleşmeye başladığı tarih olan 1064’den önce Anadolu’nun Türkleşmesi için gelen ermişlerindendir. Anadolu’ya gelen ili evliyalardan olan Harankani’nin “Türkmenistan’dan Şam’a kadar yaşayan birisinin eline diken batsa acısı benim acımdır” şeklindeki sözleri ermişliğini dile getirmektedir. Türbesi ziyaret edilebilir.
5. Havariler Kilisesi (Kümbet Camii)
Kars Kalesinin güney eteğinde Kale İçi Mahallesinde yer alan Havariler Kilisesi, Ermeni kiliselerinden birisi olup Bagratlı Krallığı döneminde Kral Abbas tarafından M.S. 932-937 yılları arasında yaptırılmıştır. Kilisenin yapısını dört yapraklı yoncayı anımsatmaktadır.
6. Büyük Katedral (Fethiye Camii)
Kilisenin temelleri Bagratlı Kralı II. Sembat tarafından M.S. 990 yılında atılmış ancak kilise eşi Katranide tarafından 1001 yılında bitirilmiştir. Kilisenin mimarı aynı yüzyılda İstanbul Ayasofya Kilisesinin tamiratını yapan Tiridat ustadır. Katedral 1064 yılında Sultan Alparslan’ın Ani’yi fetih etmesinden sonra camiye çevrilmiştir.
7. Sarıkamış Katherina Av Köşkü
Kışlık Av Köşkü, Sarıkamış ormanları içerisinde bulunan ve 19. Yüzyıl Baltık mimarisi örneğini taşıyan bir binadır. Bir dönem tugay komutanlığı denetiminde kalmış bina, korumaya alınmıştır. Kendinizi Rusya’da hissettirecek bu bina, yeşillikler içinde harika bir manzaraya sahiptir.
8. Taş Köprü
Kars çayının dere içi mahallesine akan kısmında Kale içi Mahallesi ile Sukapı Mahallesini ayıran yere yapılmıştır. Padişah III. Murat’ın emri ile Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan bu köprü üç kemerlidir.
9. Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı
19. Yüzyılın ilk çeyreğiende inşa edilmiş, Osmanlı Dönemi yapılarındandır. 1877-1878 Osmanlı – Rus Savaşında (93 Harbi) Ordu Komutanı Gazi Ahmet Muhtar Paşa tarafından bir süre Karargah Binası olarak kullanılmıştır. 2001 yılında Kars Valiliği tarafından restore edilen Konak, galeri olarak hizmete açılmıştır.
10. Sarıkamış
Kars’a 55 km mesafede Sarıkamış son yılların popüler kayak merkezlerinden biri olmuştur. 2500 rakımlı 12 kilometreyi bulan 5 etaplı pisti vardır. Kayak merkezinde 2’si devlet konuk evi olmak üzere oteller vardır. Sarıkamış ve çevresi; Alp disiplini, Kuzey disiplini ve Tur Kayağı etkinlikleri için çok uygun koşullara sahiptir.
11. Kuyucuk Kuş Cenneti
Kars İlinin doğal değerinden biri olan Kuyucuk gölü, 182 kuş çeşidi ile dünyanın birçok yerinden ziyaretçi akınına uğramaktadır.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.