Karidese yatıran köşeyi dönüyor
Adana'da, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi, ARGE çalışmasıyla denizden yaklaşık 65 kilometre uzaklıktaki tesislerde karides yetiştiriyor. 300 bin yavru karides ile çiftlik kuran girişimci, yılda 400 bin lira kazanabiliyor.
ÇÜ Su Ürünleri Fakültesi'nce, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ve KOSGEB'den alınan krediyle 7 dönümlük alanda Karides Kuluçkahanesi kuruldu. Kuluçkahanedeki havuzlara Adana'ya 65 kilometre uzaklıktaki Karataş ilçesinden 30 tonluk su tanklarıyla deniz suyu taşınarak karides yetiştiriciliğine başlandı.
Karides Kuluçkahanesinin sorumlusu Su Ürünleri Mühendisi Asuman Beksarı, devletten 260 bin TL kredi aldıklarını belirterek, "Biz karidesi Türkiye sektörüne kazandırmak istiyoruz. Bütün ARGE hedefimiz bu. Devlet bu konuda bizim önümüzü açtı. TÜBİTAK 1003 projesiyle çok güzel bir sera sistemi yaptık. Bu sera sistemi solar güneş panelleriyle destekleniyor ve tamamıyla enerjisini kendisi üretiyor. Karides yetiştiriciliğine giden her yol çok değerli" dedi.
Su Ürünleri Mühendisi Asuman Beksarı, 10-15 yıl önce böcek olarak bilinen karidesin, içerisindeki yağ asitleri ve protein bakımından özel bir deniz ürünü olduğunu, değerinin her geçen gün arttığını belirtti.
Karidesin çok fazla kar oranına sahip olduğunu ifade eden Beksarı, "Türkiye'nin ürettiği karidesler avcılıkla elde ediliyor. 1-2 ay sonra karides piyasada kalmıyor. Piyasada bir açık oluyor ve ondan sonra Çin'den, Hindistan'dan bu ürünler ithal ediliyor. Para yurt dışına gidiyor. İthalat yoluyla giden paraları, kendimiz kazanabiliriz. Karides, kar marjı yüksek olan bir ürün. Bu yüzden insanlar yastığın altında sakladıkları altınları karides yatırımına dönüştürülürse altından daha çok kazanılabilir. İlk yatırım yapacak kişiler, büyük avantaj sağlayacaktır" diye konuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.