Kardeşim İçin Der'a
ÖZLEM DOĞAN / SURİYE
TRT'nin desteği ile çekilen "Kardeşim için Der'a" filminin galası Halep'e bağlı Çobanbey ilçesinde yapıldı. Rejime karşı isyanın ilk başladığı Suriye'nin Der'a kentindeki zulme direniş hikayesi beyaz perdeye aktarıldı. Gaziantep ve Cerablus'ta 3 haftada tamamlanan "Kardeşim için Der'a" filmi, gerçeklerden yol çıkarak uyarlandı. Çobanbey'de gerçekleşen galaya TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, AK Parti İstanbul Milletvekili ve İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakçı Kan, filmin oyuncularından İlker Kızmaz, Cem Uçan, Berna Koraltürk, filmin yönetmeni Murat Onbul, Yapımcı Halis Cahit Kurutlu ve çok sayıda davetli katıldı. Filmin gösterimi öncesi düzenlenen basın toplantısına katılan TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, bugüne kadar çok sayıda esere destek verdiklerinin altını çizerek, Kardeşim İçin Der'a filmine de çok değer verdiklerini söyleyerek şöyle konuştu:
Esed zulmünü konu aldık
"Bugüne kadar Suriye'deki iç savaşı içeriden veren olmamıştı. Bu eser de bu boşluğu dolduruyor. Henüz Türkiye'de sinemaseverlerle bu tarz bir film buluşmamıştı. Bizim bu bölgeyi anlamız lazım. Hiç kimse bu hayatta vatansız kalmak istemez. Burada olanların ve vahşetin neticesinde milyonlarca insan vatansız kaldı. Bu işin nasıl başladığını ve neler yaşandığını, Esed zulmünü konu alan bir film yapmak istedik."
Suriye'de yapılan ilk gala
'Kardeşim İçin Der'a' filminin 13 Nisanda sinemaseverlerle buluşacağını sözlerine ekleyen Eren, şu bilgileri verdi: "Biz izleyicilerin de filme rağbet göstereceğine inanıyoruz. Filmin galasını da burada yapmak istedik. Suriye'de yapılan ilk gala oldu. Malumunuz Bosna Film Festivali, savaş sırasında yapılan gösterimle başlayan bir festival. Sanat, film aslında toplumsal çatışmaların bir yansımasıdır. Yaşadığımız coğrafyada ise bunun en ağır sonuçlarını görüyoruz. İnşallah gelecek yıllarda çıkacak sanat eserleri de sanatseverlerle buluşacaktır. Bu filmin bir önemi de Cerablus'ta çekilen sahnelerdir. Bu film, Suriye'de olan biteni Suriyelilerin gözünden anlatıyor. Film, ayrıca, bizim bölgede olup biteni daha iyi anlamamızı sağlayacak."
İnsanların yaşadıklarını kendilerinden dinledik
Oyuncu İlker Kızmaz, filmde Suriyeli Türkmen "Ali" karakterini canlandırdığını söyleyerek, İstanbul'da eğitimini tamamladıktan sonra Suriye'ye dönen Ali'nin yaşadığı zorlukları anlatmaya çalıştığını kaydetti. Gaziantep ile Suriye'de çekimlerin tamamlandığını aktaran Kızmaz, Suriye'de film çekmenin oldukça anlamlı olduğunu vurguladı. Kızmaz, 7 yıldır televizyondan izlediği bir bölgede sahne almanın verdiği duyguya değinerek, "Dışarıdan izleyince akvaryumdan balıkları izliyormuş gibi oluyor ama olaya biraz daha dahil olduğunuzda insanların neler yaşadığını kendi ağızlarından dinliyorsunuz. Bunlarla yüzleşmek bizim için biraz değişik bir tecrübe oldu. Hatta ağır oldu. Umarım filmde de bu insanların yaşadıklarını yansıtabilmişizdir. Tek umudumuz da bu" dedi.
Cesaret isteyen bir iş
Filmde "Cemal" karakterini canlandıran oyuncu Cem Uçan da, filme ilişkin "cesaret isteyen işler" değerlendirmesinde bulunarak, emeği geçenlerin tarihe tanıklık ettiğini ifade etti. Uçan, ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarının altını çizerek, filmde bolca patlamalı aksiyon sahnelerinin olduğunu ve Suriye'de dramı en doğru şekilde anlatmaya çalıştıklarını bildirdi. Oyuncu Berna Koraltürk ise filmde aksiyon sahnelerinde yer alamadığını dile getirerek, duygusal bir insan olması nedeniyle filmin bazı sahnelerinde zorlandığını kaydetti.
Bölge Fırat Kalkanı Harekatı ile özgürleşti
Yönetmen Murat Onbul, çekimlerin oldukça yoğun geçtiğini ve zaman kaybetmek istemediklerini dile getirdi. Bölge halkının da bu konuda kendilerine çok yardımcı olduğunu aktaran Onbul, emeği geçenlere teşekkür etti. Yapımcı Halis Cahit Kurutlu da Suriye'nin Cerablus bölgesinin Fırat Kalkanı Harekatı ile özgürleştirildiğine işaret ederek, bunun ardından alt yapıdan güvenliğe, çeşitli çalışmaların hayata geçirildiğini vurguladı.
13 Nisan'da izleyiciyle buluşacak
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destek verdiği ve gerçek hikayeler üzerine kurulu filmin oyuncuları arasında Kızmaz ve Uçan'ın yanı sıra Mehmet Çevik, Berna Koraltürk, Umut Karadağ, Nusret Çetinel, Ahmet Aslan, Tarık Bayrak, Safa Tabur ve İbrahim Ethem Arslan yer aldı. Çobanbey'de bir okulu da ziyaret eden film ekibi, çocuklara oyuncak dağıttı. Suriye iç savaşının çıkış noktasını anlatan aksiyon ve dram türündeki film, 13 Nisan'da izleyiciyle buluşacak.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.