Karbonmonoksit solumanın zararları nelerdir?
Havada çok fazla karbon monoksit varken, vücudunuz kırmızı kan hücrelerinizdeki oksijeni karbon monoksit ile değiştirir. Bu ciddi doku hasarına ve hatta ölüme neden olabilir. Karbon monoksit, benzin, odun, propan, odun kömürü veya diğer yakıtların yakılmasıyla üretilen renksiz, kokusuz, tatsız bir gazdır. Uygun şekilde havalandırılmamış aletler ve motorlar, özellikle sıkıca kapatılmış veya kapalı bir alanda, karbon monoksitin tehlikeli seviyelerde birikmesine izin verebilir. Peki Karbonmonoksit solumanın zararları nelerdir?
En zararlı element bileşiklerinden birisi olan CO yani karbonmonoksit’in insan sağlığına ve çevreye epey zararı vardır. Karbonmonoksit zehirlenmeleri genelde kapalı ortamlarda soba bacalarından olmaktadır. Bu yüzden özellikle soba vs. bacalarımızın bakımını sıklıkla yapmamız gerekir. Çünkü bu zehirli gaz insan vücuduna solunum yoluyla giriyor ve en kötüsü de vücutta parçalanmıyor. Fazla miktarda maruz kalınırsa ölüm tehlikesi oluşturabiliyor.
(CO) Karbonmonoksit’in İnsan Sağlığına Zararları;
Karbonmonoksit gazi kanda oksijen yetersizliğine sebep olduğu için beyin ve kalp gibi organlarda bozukluklara neden olur.
CO gazı sinir sisteminde ve diğer sistemlerde bozukluklara neden olabilir.
Aşırı seviyede karbon monoksit gazına maruz kalan bir kişi görme bozukluğu, bilinç kaybı, baş ağrısı, baş dönmesi, kusma, kas güçsüzlüğü ve mide bulantısı yaşayabilir.
Karbon monoksit (CO) gazı zehirlenmesi komaya ve ölüme yol açabilir.
Ek olarak hamile kişilerde düşük ve fetusta hasar verme riskini de arttırmaktadır.
(CO) Karbonmonoksit’in Çevreye Verdiği Zararlar;
Karbon monoksit (CO) renksiz, kokusuz ve zehirleyici bir gazdır ve tüm canlı varlıklara zarar verebilecek kadar önemli, hava kirliliğine yol açan bir gazdır.
Karbon elementinin tam yanmaması sonucunda meydana çıkan karbon monoksit gazının en yaygın bulunduğu yerler motorlu araç egzozu, fosil yakıtlar, yanardağlar ve orman yangınlarıdır. Bu yüzden çevreyi temiz tutmak açısından en azından egzoz gibi nedenleri azaltabiliriz. Mesela her yere arabayla gitmektense toplu taşıma kullanmayı tercih edebiliriz.
Ayırca CO gazı havadaki diğer kirleticilerle tepkimeye girerek yeryüzüne yakın yerlerde ozon (O3) ve kentsel sisin oluşmasında rol oynar. Bu oluşan ozon ise çevremizdeki doğal bitki örtüsüne zarar verir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.