Dolar (USD)
34.17
Euro (EUR)
38.22
Gram Altın
2936.09
BIST 100
9829.19
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Karatay'dan 2 öğün önerisi

Bilinenin aksine üç öğün değil de günde iki öğün beslenmenin en sağlıklı yeme şekli olduğunu bildiren İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, Ramazan'da iki öğün olarak alıştığımız beslenme düzenine bayramdan sonra da devam etmemiz tavsiyesinde bulundu.
Karatay'dan 2 öğün önerisi
15 Temmuz 2015 16:59:00
Bilinenin aksine üç öğün değil de günde iki öğün beslenmenin en sağlıklı yeme şekli olduğunu bildiren İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, Ramazan'da iki öğün olarak alıştığımız beslenme düzenine bayramdan sonra da devam etmemiz tavsiyesinde bulundu.

Ramazandan sonra beslenme düzenine iki öğün olarak devam edilmesi tavsiyesinde bulunan İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, "En doğalı iki öğünlü bir beslenme şeklidir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed de (SAV) iki öğün yerdi. Ancak son yüzyılda halka 'Aç Kalacağım' korkusu verildi. Ayrıca insanlar, yapılan uygulamalar, hazırlanan fabrikasyon yiyecekler nedeniyle doyamadı. Yani bugün hakiki yiyecek yemediğiniz için doyamıyorsunuz. Zaten ben bunu kırmaya çalışıyorum. Açlık önemli değil, zira insan vücudu açlığa dayanmaya programlanmıştır. Vücuttaki hormonal dengeler onu ayarlıyor" ifadelerini kullandı.

Sık yemek doyurmaz

Yapay gıdaların doyurmadığına vurgu yapan Prof. Dr. Karatay, "Yapay gıdaları tükettiğinizde 'doydum' sanıyorsunuz. Şeker yediğimiz zaman acıkırız. Gazlı, şekerli içecekler içtiğimiz zaman, çikolata ve ekmek yediğimiz zaman da acıkırız. Çünkü vücudumuzun hormonal dengesi altüst oluyor . Ayrıca vücut, esas istediği temel, doğal gıdayı almıyor. O yüzden devamlı acıkıyorsunuz" dedi. Sık sık yedikçe doyulamayacağını vurgulayan Karatay, ramazanda vücudun hormonal dengesinin normale döndüğünü ve rahatladığını aktararak, Biz mevsimsele programlanmışız. Oruçtaki gibi, iki öğün yediğiniz zaman çok iyi hazmedebiliyorsunuz. Bütün hormonlar yeterli ve etkili salgılanıyor. Dolayısıyla acıkmadıkça yemeyeceksiniz" bilgisini verdi.

Şekersiz çay ve kahve içilebilir

Karatay, Ramazan Bayramı'nda, bir ay aradan sonra yapılacak ilk kahvaltıda, köy tereyağında kırılmış yumurtanın sağlıklı bir tercih olduğunu kaydederek, "Bunun yanında avuç içi büyüklüğünde peynirle, 15 adet zeytin yenilebilir. Yanında Allah ne verdiyse, domates, biber, salatalık, yeşillik olabilir. İşte o zaman bütün günü tok ve dinç geçirebilirsiniz. Şekersiz olmak şartıyla istenildiği kadar çay ve kahve içilebilir. Ancak tehlikeli olan şekerli içecekler içilmeyecek. Bayram ziyaretlerine gidildiği zaman ikramlara hayır demeyin, tıka basa yemeyin. Ancak bir dilim baklava yenilebilir. Ama oturup kıtlıktan çıkmış gibi yemeyin" dedi. Önemli noktalardan birisi de, sağlıksız yiyeceklerle dolu olan açık büfelerdir. Nasılsa bol diye gidip tabakları doldurmak olmaz. Yani seçici olunacak. İnsanlar otellerde gidip yumurtalarını kendileri kırdırtacaklar, hazır omlet yemeyecekler. Çünkü otelde doğal taze yumurta değil, pastörize yumurta kullanılıyor. İşte o tehlikeli" ifadelerini kullandı.

Tarım ilacı değil, tarım zehri!

Meyve, sebze ve yeşilliklerin de sirkeli suyla yıkanması gerektiğine dikkati çeken Karatay, "Meyve ve sebzelere sıkılanlar tarım ilacı değil, zehirdir. Neden zehir diyoruz? O ilacı, zehri sıkanların kıyafetleri nasıl? Maskeleri, gözlükleri ve çok korunaklı kıyafetleri var. Peki o halde, nasıl sıkabilirsin bunu o meyve ve sebzelerin üzerine? Limit diye bir şey yok. Zehrin limiti olmaz. Bu insan vücuduna girmeyecek. Onun için meyve ve sebzeler de ya kişinin kendisi tarafından doğal yetiştirilecek ya da güvenilir yerlerden alınacak" ifadelerini kullandı.