Karadeniz'e milyar dolarlık yatırım
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın (DOKA) hazırladığı ve 6 kenti kapsayan "Doğu Karadeniz Bölge Planı"na göre 2014 ile 2023 yılları arasında bölgede, özel ve kamu sektöründe 230 milyarliralık yatırımın gerçekleşeceği öngörüldü.
"2014-2023 Bölge Planı Taslağı" verilerinden derlediği bilgilere göre, Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Trabzon illerine hizmet veren DOKA, bölgesel kalkınmada strateji ve yönlendirme sağlaması için ön hazırlıklarına 2011 yılında başladığı 2014-2023 bölge planında taslak çalışmalarını tamamladı.
ÖNCELİK SEKTÖRLERİN BELİRLENMESİ!
Çalışma kapsamında ajans tarafından 33 sektörel analiz, 199 çalıştay ve saha çalışması, 32 odak grup toplantısı ve yaklaşık 300 kişiyle görüşme yapılmasının yanı sıra bu çalışmalara dayanılarak ilk aşamada bölge için önemli sektörler belirlenerek planın şekillenmesi sağlandı.
Bölge genelinde doğrudan veya dolaylı olarak yaklaşık 5 bin kişinin katkı sağladığı planın taslak haline göre, bölgede bulunan illerin finansmanı kamu kaynakları, özel sektör yatırımları, ajans kaynağı ve Avrupa Birliği (AB) hibelerini oluşturuyor.
Planda, kamu yatırımlarının bölgede sürdürülebilir kalkınmayı sağlayan altyapıyı oluşturma amacı taşıdığı ifade edilerek, Kalkınma Bakanlığının son 10 yıla ait kamu yatırım programları dikkate alındığında 2014-2023 yılları arasında bölgede yaklaşık 30 milyar lira kamu, 200 milyar lira ise özel sektör yatırımı gerçekleşeceği öngörüldü. Ayrıca, kamu ve özel sektör yatırımlarına ek olarak DOKA'nın da bu plan kapsamında amaç ve hedeflere ulaşmak için mali destek teklif çağrısı programlarına hızla devam edeceği kaydedildi.
ABD'DEN 1,5 MİLYAR LİRA
DOKA'nın gelirlerinin tahsilatının tümünün gerçekleşmesi durumunda altı ilden oluşan TR-90Düzey 2 Bölgesi ekonomisine, toplamda yaklaşık 750 milyon liralık kaynak aktarılması planlanıyor. Öte yandan, AB tarafından 2014-2023 yılı Katılım Öncesi Mali Yardım Bütçesi ile bölgede muhtemel programlara göre hesaplanan hibe ve diğer kaynaklarının ise 10 yıllık sürede yaklaşık 1,5 milyar lira olarak gerçekleşeceği belirtildi.
Plan kapsamında, kır ve kent bütünlüğünü sağlayarak sosyal refah ve yaşam kalitesinigeliştirmiş bir bölgenin amaçlandığı belirtilen taslakta, nitelikli insan, sosyal refah ve yaşamkalitesi, yenilikçi ve rekabetçi ekonomi, kırsal odaklı zenginlik ve mutluluk, yaşanabilir mekanlar ve sürdürülebilir çevre adında başlıklar oluşturuldu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.