Dolar (USD)
32.60
Euro (EUR)
34.81
Gram Altın
2493.41
BIST 100
9465.95
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Karadeniz Siber Güvenlik Zirvesi başladı

Siber güvenlik ekosisteminin geliştirilmesi kapsamında kamu kesimi, özel sektör, STK'ler ve akademik camia Karadeniz Siber Güvenlik Zirvesi'nde bir araya geldi.
Karadeniz Siber Güvenlik Zirvesi başladı
13 May 2022 14:40:21
Siber güvenlik ekosisteminin geliştirilmesi kapsamında kamu kesimi, özel sektör, STK'ler ve akademik camia Karadeniz Siber Güvenlik Zirvesi'nde bir araya geldi.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, dünyayla rekabet etmeye başlayınca, daha iyi makineler gelince, siber güvenlik konularının daha önemli hale gelmeye başladığını söyledi.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Sezai Karakoç Kültür Merkezi'nde düzenlenen Karadeniz Siber Güvenlik Zirvesi'nde konuşan Dönmez, dünyada teknolojik gelişmelerin çok ön planda olduğunu, dijital teknolojilerin yaygınlaştığını, hayatın her alanında dijital teknolojilerin bulunduğunu belirterek bununla beraber siber güvenlik tehditlerinin de geldiğini kaydetti.

Türkiye'nin teknolojik devrimi ve değişimi yakaladığına işaret eden Dönmez, "Teknolojik değişimin, teknolojik devrimin en önemli unsuru da nitelikli insan kaynağı. Dolayısıyla burada üniversitelerde yetişen gençlerin, öğrencilerimizin, hocalarımızın emeklerinin, çalışmalarının çok büyük önemi var. Sanayide katma değerli üretimin de de esas anahtarı aslında teknoloji. Teknolojide ne kadar ilerlerseniz, bu teknolojiyi sanayiye uyguladığınızda yaptığınız ürünlerin katma değeri artıyor. Herkesin yaptığını yaparsanız, fiyat rekabetiyle kaybedersiniz ama herkesin yaptığından farklı bir şey yaparsanız, o zaman sattığınız ürünü daha iyi bir fiyata satabilirsiniz." diye konuştu.

'Neredeyse bütün makinelerde siber güvenlik riski var'

Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı kalkınma ajanslarının yapısı ve çalışmalarıyla ilgili bilgi paylaştı.

Siber güvenlik alanını çok önemli olduğunu vurgulayan Dönmez, siber güvenlik konusunun 11. Kalkınma Planında ve Siber Güvenlik Stratejisi'nde de yer aldığını aktardı.

Dönmez, sanayide neredeyse bütün dijital makinelerde siber güvenlik riski bulunduğuna dikkati çekerek, "Sanayimiz yavaş yavaş bunun farkına varmaya başladı. Hele dünyayla rekabet etmeye başlayınca, daha iyi makineler gelince, siber güvenlik konuları daha önemli hale gelmeye başladı. Yarın öbür gün, inşallah bunların elektronik sistemlerini, dijital ara yüzlerini sizler yapacaksınız. Sizler daha iyilerini geliştireceksiniz. Bu makine dünyasında da artık makineleri alan ve üretim yapandan daha çok, daha fazla makine üreten, daha dijital makine üreten bir ülke haline geleceğiz." ifadesini kullandı.

Çetin Ali Dönmez, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansının ülkenin siber güvenlik uzmanı ihtiyacının karşılanması, girişimciliğin geliştirilmesi, genç istihdamının artırılması ve ulusal stratejilere hizmet edilmesi amacıyla 2014 yılında "Siber Vatan" çalışmasını başlattığını sözlerine ekledi.