Karabağ Zaferi'nin 1. yıldönümü
Ermenistan’ın Karabağ’ı işgali, Azerbaycan için hiç kapanmayan bir yara iken, bununla da yetinmeyen Erivan, 2020 yılında “Yeni savaşlar, yeni topraklar” politikasını benimsediğini açıkladı. Ardından da 12 Temmuz 2020’de, hem Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattının, hem Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun geçtiği stratejik Tovuz’a saldırdı. Bu saldırı Azerbaycan’ı ayağa kaldırdı.
Azerbaycan ordusunun 27 Eylül’de başlattığı topraklarını işgalden kurtarma operasyonu 44 gün sürdü. Azerbaycan’ın operasyonunda 5 kent merkezi, 4 kasaba ve 286 köyün kurtarılması üzerine Ermenistan yenilgiyi kabul etti. Ermenistan, işgal altındaki Ağdam, Laçın ve Kelbecer illerini de boşaltacağını taahhüt eden anlaşmaya 10 Kasım’da imza attı.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan Zafer Günü olarak belirlenen 10 Kasım tarihini, 8 Kasım olarak değiştirme kararı almıştı.
TÜRKİYE AZERBAYCAN’A TAM DESTEK VERDİ
Türkiye’nin en üst seviyeden tepkisi, Azerbaycan’la başlattığı ortak tatbikatla sürdü. Azerbaycan ordusunun haberleşme ve uydu sistemleri yenilendi. Envanterine ASELSAN ve ROKETSAN’dan alınan akıllı mühimmatlar girdi. Bölgede keşif, tespit ve sınır güvenliği için de Türkiye’den SİHA’lar satın alındı.
ZAFERE GİDEN YOL
Azerbaycan ordusu teyakkuza geçti. Ancak 22 Eylül 2020’de Ermeni güçler bir kez daha Tovuz’a saldırdı. Artık tahammül sınırı aşılmıştı. TRT’nin aktardığına göre, Azerbaycan ordusu 27 Eylül sabahı cephe hattı boyunca harekat başlattı. Harekatın hemen başında 3 bin 500 metre yükseklikteki stratejik Murov Dağı zirvesi Azerbaycan ordusunun kontrolüne geçti.
KARABAĞ ÇEVRESİNDEKİ BÖLGELER İŞGALDEN KURTARILDI
Ermenistan, bu süreçte sık sık sivilleri hedef aldı. Gence ve Berde’ye yapılan saldırılarda onlarca sivil hayatını kaybetti. Azerbaycan ordusu ise Karabağ çevresindeki bölgeleri birer birer işgalden kurtardı.
TÜRK SİHA’LARININ BÜYÜK BAŞARISI
Azerbaycan’ın Türkiye’den satın aldığı SİHA’lar sahada dengeleri değiştirdi. 8 Kasım’da Şuşa’nın işgalden kurtarılması bir dönüm noktası oldu. Ermeni güçlerin savaşma iradesi kırıldı. Bir gün sonra da Rusya arabuluculuğunda Azerbaycan ve Ermenistan arasında ateşkes anlaşması imzalandı.
Türkiye'ye ambargo ters tepti
— Milat Gazetesi (@MilatGazete) October 27, 2021
Kanada Karabağ operasyonu sonrası #Türkiye'ye ambargo uyguladı.
Ambargo nedeniyle Türkiye'ye teknolojik ürünler satann Kanadalı Telemus Systems iflas etti.
Türkiye'nin Azerbaycan'a sattığı SİHA'lar Ermenistan'a ağır darbe vurmuştu. #carsamba pic.twitter.com/fmVi4jVUN3
ERMENİ ORDUSU AĞIR KAYIPLAR VERDİ
Azerbaycan’ın Ermeni işgali ve sivil bölgelere yönelik alçak saldırıları sonrasında başlattığı Karabağ’ı özgürleştirme ve işgal edilmiş toprakları işgalden kurtarma harekatı 42. gününde zaferle sonuçlandı. Düzenlenen harekatta, Ermeni ordusu ağır kayıplar verdi.
PAŞİNYAN YENİLGİYİ KABUL ETTİ
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 10 Kasım’da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin ile Dağlık Karabağ’daki savaşı bitirecek anlaşmayı imzaladığını duyurdu. Anlaşmaya göre Karabağ’a Türk ve “Rus Barış Güçleri” konuşlandırıldı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, gece yarısı ulusa seslenişinde söz konusun Barış Gücü Merkezinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin de olacağını iki kere vurguladı. Aliyev, Dağlık Karabağ’ın statüsünün tartışmasız ve Azerbaycan toprağı olduğunun altını çizdi ve bu anlaşmayla da tasdik edildiğini açıkladı.
Ermenistan, Dağlık Karabağ’da teslim oldu. Ermenistan Kelbecer, Ağdam ve Laçın’dan daha sonra Dağlık Karabağ’ın tamamından çekildi. Bu açıklamaları Ermenistan Başbakanı 10 Kasım 2020 gece yarısı sosyal medya hesabından yaptı. Yenilgiyi kabul eden Ermenistan Başbakanı, bildiri imzaladıklarını duyururken, bunun acı verici olduğunu da belirtmeyi ihmal etmedi. İlerleyen dakikalarda önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, daha sonra da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev açıklamalarda bulundu.
Kaynak: Kırım Haber Ajansı
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.