Dolar (USD)
32.49
Euro (EUR)
34.89
Gram Altın
2434.94
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Karabağ ayağa kalkıyor

Eylül 2020'de 44 günlük harekâtla 30 yıllık Ermenistan işgalini bitiren Azerbaycan, işgal döneminde Karabağ'a verilen zararları onarıyor.
Karabağ ayağa kalkıyor
27 May 2022 09:31:11
Eylül 2020'de 44 günlük harekâtla 30 yıllık Ermenistan işgalini bitiren Azerbaycan, işgal döneminde Karabağ'a verilen zararları onarıyor.

Neşat Gündoğdu-Karabağ

Milat, Azerbaycan ordusunun 2020’deki savaşla 30 yıllık Ermenistan işgaline son verdiği Karabağ’da. Bakü, Zenzegur Koridoru’nun açılmasıyla bölgeyi üretim üssüne dönüştürmeyi hedefliyor.

Eylül 2020’de 44 günlük harekâtla 30 yıllık Ermenistan işgalini bitiren Azerbaycan, işgal döneminde Karabağ’a verilen zararları onarıyor. Bir yandan bölgenin tamamına yayılmış mayınlar temizlenirken diğer yandan o dönem domuz çiftliği yapılan camiler imar ediliyor. Ağdam’da Ermenilerce domuz çiftliği yapılan Cuma Mescidi restore edilirken Zengezur’da kurulacak kara ve demiryolu koridorları ile bölgenin bir üretim üssü haline getirilmesi hedefleniyor. Teşvik programı genişletilerek Karabağ’a yönelik yatırımlar da hızlandırılacak.

Ağdam bölgesine giriş (1)_0732f7080b4a772c30cee1843687a52a.jpeg

Mayınlar temizleniyor

Karabağ Savaşı’nın kazanılmasıyla Ermenistan tarafından işgal edilen yerlerin tekrar normale döndürülmesi için büyük çaba sarf ediliyor. Azerbaycan Cumhuriyeti Mayın Temizleme Ajansı (ANAMA)’nın bölgedeki çalışmalarını yerinde izleyen Milat, Azerbaycan’daki uzmanlardan çalışmalara ilişkin son bilgileri aldı.

Bölgenin ayağa kaldırılması için ilk olarak Ermenistan’ın yerleştirdiği mayınlar temizleniyor. ANAMA Koordinatörü Ehtiram Caferov, “60 km mesafeli Fuzuli’den Ağdam’a ve Bakü’den Ağdam’a bir yol inşa ediliyor. Şu an haftada üç gün Ağdam şehir merkezine düzenlenen turlarla Ermenistan’ın şehirdeki yıkımı ve Azerbaycan’ın yeniden imar çalışmalarını tüm dünyaya gösteriyoruz. İlk hedef mayınların temizlenmesi, ikinci hedef ise otobanlarla şehrin diğer rayonlara (bölge) bağlanması” dedi.

Ermenistan’ın verdiği mayın haritalarının gerçek olmadığını belirten Caferov, “Tüm bölgeyi karış karış yeniden tarıyoruz. Eğitimli köpekler, robotlar ve uzman personelle günde 6 dekar araziyi temizliyoruz. Tüm Karabağ’daki mayınların yaklaşık 9 yılda temizlenmesini öngörüyoruz. Türk ve Rus güçleri tarafından da mayın temizleme çalışmaları sürdürülüyor. Şu ana kadar 100’lerce mayın temizlendi” bilgisini verdi.

Üretim üssü olacak

Savunma Bakanlığı, Olağanüstü Hal Bakanlığı ve ANAMA şu ana kadar 8200 hektar arazinin mayın temizliğini sağladı. Azerbaycan, işgalden kurtarılan bölgeler için yıllık 2 milyar dolarlık bir kaynak ayırdı. Ekonomi bakanlığının koordinasyonunda Azerbaycan Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak hayata geçirilen yatırım ajansı ise bölgeye dış yatırımları çekmek için çalışmalarını hızlandırdı. Ağdam’da yapılacak yatırımlar için ücretsiz arazi tahsisi, 10 yıllık vergi muafiyeti ve makina-teçhizat alımında vergi istisnası ile ihracatta vergi istisnası sağlanacak. Yakın zamanda Zengezur’da kurulacak karayolu ve demiryolu koridorları ile bölgenin bir üretim üssü haline getirilmesi hedefleniyor. Teşvik programını genişletme planları kapsamında sağlanacak yeni teşvikler yardımıyla yatırımların hızlandırılması hedefleniyor.

Cuma mescidi (1)_b9c1291f870772a2ac54fa4e78840889.jpeg

Kültür soykırımı yapıldı

İşgalden kurtarılan bölgelerde yıkımın boyutu korkunç düzeyde. Sovyet döneminden kalma yapılar bile Ermenistan tarafından yıkılmış vaziyette. Ağdam şehrinin merkezinde yer alan Cuma Mescidi’nin içinde domuz beslenmesi uygulanan kültürel soykırım en açık göstergesi. Devam eden imar çalışmalarıyla dini yapılar tekrar inşa edilecek.