Kara Kıta ceset tarlasına döndü
Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan rapora göre, 2010-2012 arasında Somali'de açlık yüzünden ölenlerin sayısı 258 bin. Bunların yarısı 5 yaş altı çocuklar. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO ile bir Amerikan sivil toplum kuruluşu, 2011 yılında Afrika Boynuzu'nda yaşanan kuraklığın, Somali'deki etkilerini inceleyen rapor hazırladı. Rapora göre, uluslararası yardım kuruluşları tarafından 'çalışılması zor bir yer' olarak tanımlanan Somali'de, yüz binlerce insanın kendilerine uzanacak yardım elini beklediği Ekim 2010-Nisan 2012 arasındaki bir buçuk yıllık süreçte, açlık yüzünden ölenlerin sayısı çeyrek milyonun üzerinde, 258 bin. Bu rakamın 133 binini 5 yaş altı çocuklar oluşturuyor.
Ölüm vakaları 2 katına çıktı
Bu sürede, Somali'nin iç bölgeleri ile güneyinde nüfusun yaklaşık yüzde 5'i açlıktan hayatını kaybetti. Çocuklar arasında bu oran iki katı. Her 10 çocuktan biri, beş yaşını göremedi. Aşağı Şabel'de ise daha da yüksek. Her beş çocuktan biri açlıktan öldü. Rapora göre, açlıktan ölenlerin sayısının bu kadar yüksek olmasının sebepleri de sıralandı. Öncelikle uluslararası toplum yardım konusunda yavaş kaldı. Bu da ölüm vakalarını 2 katına çıkardı. Eğer erken hareket edilebilseydi, on binlerce kişinin kurtarılabilirdi. Bir diğer neden de, Somali'deki çatışmaların yardım dağıtımını zorlaştırması.
Türkiye yardımlarını sürdürüyor
Bu sıkıntılı günlerinde, dağıtım şartlarındaki olumsuzluğa karşın, Somali'ye destek olan Türkiye'den de, yapılan yardım 640 milyon liranın üzerindeydi. Türkiye, ayni ve nakdi olarak gönderdiği bu acil insani yardım yanısıra, Somali'deki sosyal ve teknik altyapıyı güçlendirmek üzere de arazideki varlığını sürdürüyor. Türkiye'nin yardım çalışmalarında etkin rol oynadığı ülkede, Nisan ayında, Somali ve Somaliland liderlerinin Ankara'da görüştüğü sırada, düzenlenen bir saldırıda Kızılay görevlileri de yaralanmıştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.