Dolar (USD)
34.42
Euro (EUR)
36.27
Gram Altın
2834.30
BIST 100
9389.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

‘Kara Cuma’nın maksadı var

​​​​​​​ABD’de başlayan ve oradan tüm dünyaya yayılan Kara Cuma yaftalaması ile gerçekleştirilen indirimli alışveriş günü için yapılan yakıştırmayı kınayan kanaat önderleri Kara Cuma ibaresinin maksatlı bir yakıştırma olduğunu söylediler.
‘Kara Cuma’nın maksadı var
24 Kasım 2018 11:06:00
​​​​​​​ABD’de başlayan ve oradan tüm dünyaya yayılan Kara Cuma yaftalaması ile gerçekleştirilen indirimli alışveriş günü için yapılan yakıştırmayı kınayan kanaat önderleri Kara Cuma ibaresinin maksatlı bir yakıştırma olduğunu söylediler.

EKONOMİK ÇIKAR İÇİN YAPILMAZ

Müslümanların kutsal kabul ettiği Cuma gününe yönelik yapılan yakıştırmayı ve Türk toplumunun tüketime ve alışverişe yönlendirmesine tepki gösteren ilahiyatçılar, “Kendi kültürümüz, inancımız, ahlakımız, değerlerimize uygun olmayan bir şeyin ekonomik çıkarlara uygun olsa dahi bu kadar kolayca kabul edilmesi, hem de Müslümanların bayram gününün adıyla uygulanması vahim” dediler.

ÇILGINLIK BİZE YAKIŞMAZ

Müslümanlar üzerinde oynanan bir oyununda bu olduğunu söyleyen kanaat önderleri taha öncede Cuma gününe yönelik saldırı ve yakıştırmalar geldiğini hatırlatarak, “Zamanda bereket vardır ama kötülük yoktur. Dikkat çekici bir dezenformasyondur. . İhtiyacımız yokken sadece bu çılgınlığa uyalım diyerek gidip de alışveriş yapmak doğrusu bizim ağırbaşlı tavrımıza, vakur duruşumuza, Müslümanca yaklaşımımıza, inançlarımıza, törelerimize ters bir durum. Ticaret insan hayatının sürdürülmesi için önemli bir enstrümandır. Fakat çılgınlık bize yakışmaz, biz aklı başında insanlarız” şeklinde konuştular.

NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA

23 Kasım Cuma gününü “Kara Cuma” olarak nitelendiren ABD başta olmak üzere İngiltere ve Kanada’ya ilahiyatçılardan tepki geldi. Çok yüksek indirimler yapılan bir gün ile ticaretini katlamak isteyenlerin yakıştırdığı bu ismi ağır bir şekilde kınayan büyük bir dezenformasyon yapılarak kasıt olduğunu söylediler. Türkiye’deki AVM’lerin ‘Şahane, Muhteşem’ gibi isimlerle bu kampanyalara katılmasını da eleştiren ilahiyatçılar israfın her türlüsünün haram olduğunu ve gereksiz hiçbir alışverişin yapılmaması gerektiğini kaydettiler. Türkiye gibi Müslüman ülkeleri rencide eden bu ismin yanlış olduğunu ve muhakkak tepki verilmesi gerektiğinin altını çizen ilahiyatçılar Müslümanların özüne dönmesi gerektiği vurgusunu yaparak, “Türkiye'dekiler şahane cuma gibi sempatik gelecek isim belirleyerek konunun üstünü örtmeye çalışıyorlar eğer amaç indirimli satışsa her cuma şahanedir” dediler.

“Kendimizi tüketim çılgınlığına bırakamayız”

AK Parti Konya Milletvekili İlahiyatçı Hacı Ahmet Özdemir, İslamiyet ile bu durumun bağdaştırılamayacağını söyleyerek şu ifadeleri kullandı: “İslamiyet’te her an her vakit her zaman dilimi insana verilmiş çok kıymetli bir nimettir. Bu zaman diliminin kara olarak nitelendirilmesi hiçbir şekilde yoktur. Peygamber Efendimiz(SAV), ‘Uğurlu saymak vardır, uğursuz saymak yoktur’ der. Zamanda bereket vardır ama kötülük yoktur. Dikkat çekici bir dezenformasyondur. Bu dezenformasyona çok dikkat etmek gerekiyor. Cuma günü Allah zamandan, mekândan, insanlardan seçicilik özelliği ile seçer. Zaman dilimleri içerisinde on iki aydan Ramazan ayını seçmiştir. Muharrem ayının on günü seçkindir, İslam inancımıza göre. Kurban Bayramından öncesi on gün seçkin günlerdir. Haftanın günleri içinden de özellikle Cuma gününü seçmiştir. Cuma günü kutsal gündür. Müslümanların kutsal günü Cuma’da haftanın son günü olarak Anglo-Sakson uygulamasında yer alıyor. Ondan sonra Cumartesi, Pazar ile tatile giriliyor. Haftanın son gününe denk geldiği için Cuma’ya alışveriş çılgınlığını teşvik etmek için böyle bir kampanya yürütülüyor. Bizde israf haramdır. Biz öyle kendimizi tüketim çılgınlığına bırakamayız. Bu bir türlü şehvettir. Şehvetin meşrusu ve helal olan tarafı vardır. Ama haram olan tarafından da kaçmak lazım. İhtiyacımız yokken sadece bu çılgınlığa uyalım diyerek gidip de alışveriş yapmak doğrusu bizim ağırbaşlı tavrımıza, vakur duruşumuza, Müslümanca yaklaşımımıza, inançlarımıza, törelerimize ters bir durum. Ticaret insan hayatının sürdürülmesi için önemli bir enstrümandır. Fakat çılgınlık bize yakışmaz, biz aklı başında insanlarız.”

Kültürümüze uygun değil

ASBÜ Öğretim Üyesi İlahiyatçı Prof. Dr. Ejder Okumuş, Cuma gününe yönelik yapılan bu isimlendirmenin içerisinde bir kasıt barındırdığını ifade ederek şu şekilde konuştu: “Kara Cuma, ABD, Avrupa ve diğer Batı ülkelerinde isimlendirme nasıl ve hangi gerekçeyle yapılırsa yapılsın, din ile ilgili bir isimlendirmedir. Hıristiyanlıktaki Şükran Günü, Yılbaşı ve Noel ile ilgilidir. Elbette o günde yapılan iş, ekonomiktir. Fakat olgu din ve kültürle ilgilidir. ‘Kara Cuma’ veya ‘Muhteşem’ ya da ‘Şahane Cuma’, adına ne derseniz deyin; Batı dışı toplumlara ve Türkiye’ye küreselleşme ile birlikte aynı şekilde gelmesi, üzerinde düşünülmesi gereken bir konudur. Kendi kültürümüz, inancımız, ahlakımız, değerlerimize uygun olmayan bir şeyin ekonomik çıkarlara uygun olsa dahi bu kadar kolayca kabul edilmesi, hem de Müslümanların bayram gününün adıyla uygulanması vahimdir. Bu günü içerik ve işlevleriyle bizim toplumumuza taşımak, düşündürücüdür. Ayrıca tüketim çılgınlığıyla ilgisini de düşünmek lazımdır.”

Maksatlı bir yaklaşım var

Yeni Dünya Vakfı Başkanı Mahmut Göksu, Kara Cuma denilmesinin bir yanlışlık olduğunu alışveriş çılgınlığının ise ayrı bir çılgınlık olduğuna dikkati çekerek şu ifadeleri kullandı: “Alışverişin Cuma günü yapılmasının teşvik edilmesi doğru değil. Kara Çarşamba, Kara Perşembe denilmiyor. Ama Cuma için kullanılıyor. Burada maksatlı bir yaklaşım var. Geçmişte de bu tür ibareler Cuma günü için daha önce kullanıldı. Cuma günü diğer günlere göre Müslümanlar açısında mübarek ve kutsal bir gündür. Peygamber Efendimizin (SAV) “Güneş Cuma gününden daha güzel bir güne doğmamıştır” Hadis-i Şerif’inde belirttiği gibi kendi değerlerimizde ayrı bir yeri olan Cuma gününe Kara yakıştırması hiç doğru değil. Bunlar Müslümanları inciten sözcüklerdir. Kara literatürde olumsuz şeyler için kullanılıyor. Alışveriş ile bu durumu bağdaştırmak olmaz. Bir kere bizim değerlerimizde alışveriş çılgınlığının İslami ölçülere sığmayan bir yönü vardır. Her şeyin makulü, mantıklısı ve meşru olanı önemlidir. İsraf kesinlikle Allah’ın yasakladığı ve Müslümanlara yakışmayan sıfatlardan bir tanesidir. İsteklerin sınırı yoktur. Ama imkânlar maalesef sınırladır. Bütün bu yanlış gidişattan dönmenin yolu kendi değerlerimize, özümüze dönerek İslâm’ın bize göstermiş olduğu mesajı iyi anlamaktan geçiyor. Bu yakıştırmaları doğru bulmuyorum. Amerika’daki bir yönlendirmeye bakarak insanlarımızın AVM’lere, alışveriş için sokağa dökülmesi doğru değil. İhtiyaç ise imkânlar ölçüsünde alınır.”

Konya Üniversitesi Öğretim Üyesi İlahiyatçı Prof. Dr. Orhan Çeker ise “Cuma günümüz asla kara değildir ve olamaz. Bugün ve her cuma günü bizim haftalık mübarek günümüzdür. Cumalar arasında fark yoktur. Alışveriş konusunda her gün ne alıyorsak fark gözetmeden alışverişimizi yapar farklı hareket etmeyiz” değerlendirmesinde bulundu.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin