Kaos büyüyor! Hükümetle anlaşamadılar
Hindistan basınındaki haberlere göre, Hindistan Tarım Bakanı Narendra Singh Tomar, çiftçilerin protesto ettiği tartışmalı tarım kanunlarına ilişkin, "çiftçilere söz konusu kanunları 18 ay boyunca askıya almaktan başka bir teklif sunamayacaklarını" söyledi.
Tomar, çiftçilere, "kendilerinin kanunlar hakkındaki endişelerinin incelenmesi için bir komisyon kurulması yönünde hükümetin önerdiği ve kabul etmedikleri teklifi yeniden düşünmeleri" çağrısında bulundu.
Ülkenin önde gelen çiftçi birliklerinden Bharatiya Kisan Birliğinden Rakesh Tikait ise müzakerede kanunların askıya alınmasını değil geri çekilmesi yönündeki taleplerini, hükümete ilettiklerini ancak hükümetin kendilerine yaptıkları teklifi yeniden düşünmelerini istediğini belirtti.
11'inci müzakere de sonuçsuz kaldı
Bugün, hükümet yetkilileriyle yaklaşık 5 saat sürmesi planlan görüşme, yarım saatte sona erdi.
Böylelikle hükümet ile çiftçiler arasındaki tartışmaları tarım kanunlarının görüşülmesine yönelik 11'inci müzakere de sonuçsuz kaldı. Bir sonraki müzakere tarihi ise açıklanmadı.
Hükümetin tartışmalı kanunları 18 aylığına askıya alma teklifi dün çiftçiler tarafından reddedilmişti.
Protesto, traktörlerle devam edecek
Hükümetle sonuçsuz kalan müzakerelerin ardından çiftçiler, hükümetin kendilerine yönelik tutumunu "hakaret" olarak değerlendirirken, protestoların devam edeceğini duyurdu.
Çiftçiler, protestolara Hindistan’da "Cumhuriyet Günü" olarak kutlanan 26 Ocak’ta traktörlerle devam edecek.
Yeni tarım yasaları ve çiftçi protestoları
Hindistan'da Eylül 2020'de kabul edilen ve tarım sektörüne serbestleşme getiren 2 yasa, taban fiyatı ve destekleme alımı politikalarını sona erdireceği, aracı şirketlerin fiyatları düşürerek sonunda kendilerini topraksız bırakacağı gerekçesiyle çiftçiler tarafından protesto ediliyor.
Başbakan Narendra Modi hükümeti ise yeni yasaların, çiftçilere ürünlerini pazarlama özgürlüğü tanıyarak özel yatırımla tarımsal büyümeyi teşvik edeceğini savunuyor.
Modi, çiftçilerin eylemlerini başkente taşıması üzerine Uttar Pradeş eyaletinde düzenlediği mitingde, çiftçilerin muhalefet partilerince yanlış yönlendirildiğini ve yeni yasaların, çiftçilerin yararına olduğunu söylemişti.
Hindistan'da muhalefet partileri ve Modi'nin bazı müttefikleri, yasaların çiftçi karşıtı olduğunu belirtiyor.
Ülkede, çiftçilerin yarısından fazlasının borç içinde olduğu, 2018 ve 2019'da 20 bin 638 çiftçinin canına kıydığı ifade ediliyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.