Dolar (USD)
34.42
Euro (EUR)
36.27
Gram Altın
2834.30
BIST 100
9389.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kanun maddesi istismar ediliyor

Kadınların aile bireylerinden şiddet görmesini önlemek ve şiddet tehlikesini ortadan kaldırmak amacıyla çıkarılan 6284 Sayılı kanunun, tedbir amacını aşarak bir cezalandırma yöntemi olarak kullanılması hukukçuların tepkisine neden oluyor.
Kanun maddesi istismar ediliyor
24 Nisan 2019 08:53:00
Kadınların aile bireylerinden şiddet görmesini önlemek ve şiddet tehlikesini ortadan kaldırmak amacıyla çıkarılan 6284 Sayılı kanunun, tedbir amacını aşarak bir cezalandırma yöntemi olarak kullanılması hukukçuların tepkisine neden oluyor.

KORAY TAŞDEMİR-İSTANBUL

Kamuoyunda pek çok tepkiye neden olan ve istismara açık görülen; kadınların ve aile bireylerinin şiddet görmesini engellemek için önleyici bir tedbir olarak çıkarılan 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’dan hukukçular da rahatsız. Kanun’un şiddete uğrama riski olmayan kişilerin dahi birbirlerine gözdağı vermek, hatta ifade özgürlüklerini sınırlamak amacıyla kullanılması kanun maddesindeki açıklığı ortaya koyarken bu kanun maddesine dayanılarak verilen kararlar kimi zaman aileyi korumak yerine ailenin dağılmasına zemin hazırlayabiliyor.

Avukattan yeni teklif

Avukat Gözde Dolan, kanunun istismara açık taraflarının düzeltilmesi, sınırlarının belirlenmesi ve istismar edilmemesi için ilgili değişikliklerin yapılması amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı Yasa Teklifi Genel Müdürlüğü’ne dilekçe verdi. Dilekçede, kanunun 8. maddesinde yer alan ‘şiddetin uygulandığı hususunda bele aranmaz’ şeklindeki 3. fıkrasının değiştirilmesi talep edilirken belge bulunmaması halinde ise en azından tanık beyanı ile durumun tespit edilmesi yönünde bir değişiklik yapılması istendi.

Ünlülere cezalandırma!

Kanunun amacının şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin usul ve esasları düzenlemek olduğunu ifade eden Dolan, kanunun sınırlarının çok geniş olduğunu bu nedenle özellikle ünlüler arasında söz konusu kanunun bir cezalandırma yönetimi olarak kullanıldığını dile getirdi.

Gülben-Seren olayı

Adalet Bakanlığı’na verdiği dilekçede Gülben Ergen ve Seren Serengil arasındaki olayı örnek gösteren Dolan, “ Gülben Ergen tarafından Seren Serengil aleyhine alınan hakkında konuşmamasına yönelik kararı o sırada bir magazin programı yorumcusu olarak ihlal eden Seren Serengil 3 gün zorlama hapsi ile cezalandırılmıştı. Kadına karşı şiddetin önlenmesine yönelik olarak çıkartılan bir kanunun iki kadının birbirine silah olarak kullanmaları kanunun amacı ile nasıl bağdaşabilmektedir?” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin