Kanun maddesi istismar ediliyor
KORAY TAŞDEMİR-İSTANBUL
Kamuoyunda pek çok tepkiye neden olan ve istismara açık görülen; kadınların ve aile bireylerinin şiddet görmesini engellemek için önleyici bir tedbir olarak çıkarılan 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’dan hukukçular da rahatsız. Kanun’un şiddete uğrama riski olmayan kişilerin dahi birbirlerine gözdağı vermek, hatta ifade özgürlüklerini sınırlamak amacıyla kullanılması kanun maddesindeki açıklığı ortaya koyarken bu kanun maddesine dayanılarak verilen kararlar kimi zaman aileyi korumak yerine ailenin dağılmasına zemin hazırlayabiliyor.
Avukattan yeni teklif
Avukat Gözde Dolan, kanunun istismara açık taraflarının düzeltilmesi, sınırlarının belirlenmesi ve istismar edilmemesi için ilgili değişikliklerin yapılması amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı Yasa Teklifi Genel Müdürlüğü’ne dilekçe verdi. Dilekçede, kanunun 8. maddesinde yer alan ‘şiddetin uygulandığı hususunda bele aranmaz’ şeklindeki 3. fıkrasının değiştirilmesi talep edilirken belge bulunmaması halinde ise en azından tanık beyanı ile durumun tespit edilmesi yönünde bir değişiklik yapılması istendi.
Ünlülere cezalandırma!
Kanunun amacının şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin usul ve esasları düzenlemek olduğunu ifade eden Dolan, kanunun sınırlarının çok geniş olduğunu bu nedenle özellikle ünlüler arasında söz konusu kanunun bir cezalandırma yönetimi olarak kullanıldığını dile getirdi.
Gülben-Seren olayı
Adalet Bakanlığı’na verdiği dilekçede Gülben Ergen ve Seren Serengil arasındaki olayı örnek gösteren Dolan, “ Gülben Ergen tarafından Seren Serengil aleyhine alınan hakkında konuşmamasına yönelik kararı o sırada bir magazin programı yorumcusu olarak ihlal eden Seren Serengil 3 gün zorlama hapsi ile cezalandırılmıştı. Kadına karşı şiddetin önlenmesine yönelik olarak çıkartılan bir kanunun iki kadının birbirine silah olarak kullanmaları kanunun amacı ile nasıl bağdaşabilmektedir?” ifadelerini kullandı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.