Kansere çare bulundu mu? Kanser nasıl tedavi edilir? Belirtileri nelerdir?
Kanser çağımızın en ölümcül hastalığı olarak karşımıza çıkmaktadır. Kanser vücudun herhangi bir yerinde gelişebilir. Hastalık, hücrelerin kontrolsüz çoğalması ve normal hücrelere yer bırakmaması ile başlar. Bu, vücudun olması gerektiği gibi çalışmasını zorlaştırır. Peki kanseri tedavi etmek mümkün müdür? Kanserin belirtileri nelerdir? Kansere çare bulundu mu? Detaylar haberimizde...
Kanserin temelleri
Kanser yalnızca bir hastalık değildir.
Birçok kanser türü mevcuttur. Tek bir hastalık değildir. Kanser akciğerlerde, memede, kalın bağırsakta ve hatta kanda başlayabilir. Kanserler birçok açıdan benzer olmakla birlikte, büyüme ve yayılma açısından farklılık gösterirler.
Kanserler hangi açılardan birbirlerine benzerler?
Vücudumuzdaki tüm hücrelerin belirli görevleri vardır. Normal hücreler düzenli şekilde bölünürler. Yaşlandıklarında veya zarar gördüklerinde ölürler ve yerlerini yeni hücreler alır. Kanser, hücrelerin kontrolsüz çoğalmaya başlaması ile oluşur. Kanser hücreleri büyümeye ve yeni hücreler oluşturmaya devam ederler. Normal hücrelere yer bırakmazlar. Bu, kanserin başladığı vücut bölümünde problemlere yol açar.
Kanser hücreleri vücudun diğer bölgelerine de yayılabilir. Örneğin, akciğerdeki kanser hücreleri kemiklere gidip orada büyüyebilirler. Kanser hücrelerin yayılmasına metastaz denir. Akciğer kanseri kemiklere yayıldığında da akciğer kanseri olarak adlandırılır. Doktorlara göre, kemiklerdeki kanser hücreleri tıpkı akciğerdekiler gibi görünür. Ancak, kemiklerde başlamadığı sürece hastalığa kemik kanseri adı verilmez.
Kanserler hangi açılardan farklıdırlar?
Bazı kanserler hızlı büyür ve yayılır. Diğerleri daha yavaş büyür. Kanser türleri tedavilere de farklı şekilde yanıt verirler. Bazı kanser türleri için en iyi tedavi cerrahi iken diğerleri kemoterapi adı verilen ilaçlara daha iyi yanıt verebilirler. Genellikle en iyi sonuçları alabilmek için 2 veya daha fazla tedavi kullanılır.
Kişi kanser olduğunda, doktoru kanserin türünü belirlemek isteyecektir. Kanser hastaları kanser türlerine uygun tedaviyi almalıdırlar.
Tümör nedir?
Çoğu kanser tümör veya büyüme adı verilen bir kitle oluşturur. Ancak tüm kitleler kanser değildir. Doktorlar kitleden bir parça alıp kanser olup olmadığını öğrenmek için inceleme yaparlar. Kanser olmayan kitleler iyi huylu olarak adlandırılır. Kanser olan kitleler ise kötü huylu olarak anılmaktadır.
Tümör oluşturmayan lösemi (kan kanseri) gibi bazı kanser türleri de vardır. Bu kanserler kan hücrelerinde veya diğer vücut hücrelerinde gelişirler.
"Kanser olduğunuz size söylendiğinde bir korku yaşıyorsunuz. İlk zamanlar, teşhisinizden başka bir şeyi düşünmek çok zor. Sabahları aklınıza gelen ilk şey bu oluyor. Kanser hastalarının, durumun gerçekten iyiye gittiğini bilmesini istiyorum. Kanseriniz hakkında konuşmak yaşadığınız yeni duygularla baş etmenize yardımcı oluyor. Unutmayın, üzülmeniz çok normal." u2013 Delores, kanseri yenen kişi
Kanserin evresi nedir?
Doktorlar ayrıca kanserin başladığı noktadan ne kadar yayıldığını ya da yayılma olup olmadığını bilmek isterler. Buna kanserin evresi adı verilir. Daha önce insanların kanserlerinin 1. evre, 2. evre olduğunu söylediklerine şahit olmuşsunuzdur. Kanserin evresini bilmekdoktorların hangi tedavinin en iyi seçenek olduğunu seçmelerine yardımcı olur.
Her bir kanser türünde, evreyi belirlemek amacı ile yapılan testler vardır. Kural olarak, düşük evre (örneğin 1. evre, 2. evre), kanserin çok fazla yayılmadığını gösterir. Daha yüksek rakamlar (3. evre, 4. evre gibi) hastalığın daha fazla yayıldığını gösterir. 4. evre en yüksek kanser evresidir.
Doktorunuzdan kanserinizin evresini ve sizin için ne anlama geldiğini açıklamasını isteyiniz.
Kanser Belirtileri Nelerdir
Kanserin belirtilerini bilmek hastalığın erken teşhisi açısından önemlidir, ancak bu belirtilerin birine veya daha fazlasına sahip olmak kişinin kanser olduğu anlamına da gelmez.
Açıklanamayan kilo kaybı:Birçok kanserin; özellikle mide, pankreas, yemek borusu (ösefagus) kanseri ve akciğer kanseri gibi; ilk belirtisi açıklanamayan kilo kaybıdır.
Ben ve siğillerdeki değişiklikler: Vücudumuzda yıllardır mevcut olan bir ben veya siğilde şekil, boyut veya renkte yeni ortaya çıkan bir değişiklik durumunda hemen bir doktora müracaat edilmelidir. Zira melanom denilen cilt tümörlerinde erken teşhis ile tedavi şansı artmaktadır.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.