Dolar (USD)
34.25
Euro (EUR)
37.16
Gram Altın
2997.06
BIST 100
8793.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kanlı 1 Mayıs aydınlanmadı

12 Eylül iddianamesine de giren kanlı 1 Mayıs'ın üzerinden 36 yıl geçti. Ancak halen olayları tertipleyenler ortaya çıkarılamadı. Kanlı 1 Mayıs olaylarının canlı tanığı eski DİSK Avukatı Rasim Öz, "Bu işi devlet tertipledi, kontrgerilla yaptı" diye konuştu.
Kanlı 1 Mayıs aydınlanmadı
30 Nisan 2013 00:00:00
12 Eylül iddianamesine de giren kanlı 1 Mayıs'ın üzerinden 36 yıl geçti. Ancak halen olayları tertipleyenler ortaya çıkarılamadı. Kanlı 1 Mayıs olaylarının canlı tanığı eski DİSK Avukatı Rasim Öz, "Bu işi devlet tertipledi, kontrgerilla yaptı" diye konuştu.

EKİN GÜN / ANKARA

Taksim'in 1 Mayıs Kutlamaları için elverişsiz olması DİSK ile Hükümet arasındaki gerilimi tırmandırırken Taksim denilince akla ilk gelen 1 Mayıs 1977 Olayları'nın failleri hala bulunabilmiş değil, dolayısıyla olayı kimin tertiplediği de aydınlatılamadı. 1 Mayıs'ın arifesinde biz de 1 Mayıs 1977'yi tanıklarına sorduk, tanıklar Milat için cevapladıu2026

Eski DİSK Avukatı Rasim Öz, davayı 33 yıldır sürdürdüğünü belirterek, "Dava AİHM'de devam ediyor. Bu işi devlet tertipledi, kontrgerilla yaptı. Taksim'deki 1976 yılındaki kutlamaları gören devlet, coşkudan korktu ve böyle bir olaya girişti. Ben ateş açıldığı sırada kürsüdeydim. Hem 1977'yle ilgili hem de 12 Eylül'le alakalı olarak AİHM'den 2 u2013 3 ay içinde mahku00fbmiyet çıkacağını düşünüyorum" dedi.

ABD ve devlet eliyle operasyon!

CHP İstanbul Milletvekili ve Eski DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ise, "1 Mayıs 1977, 12 Eylül'e giden bir süreçtir. 1977'de bir katliam yapılmıştır, bu tarihe kadar giden sürecin açığa çıkartılması gerekiyor. İnsanlara korku salmak ve işçi sınıfının önünü kesmek için yapılmış bir eylemdir. Bu olayın arkasında kontrgerilla, devlet ve Amerika'nın olduğunu düşünüyorum. Kemal Türkler, "Burası 1 Mayıs Alanı olsun mu?" dedikten sonra ateş açılmıştır. Devletle birlikte Amerika'nın bütünleşerek yaptığı bu olayın aydınlatılması gerekiyor" diye konuştu.

Alan elverişli değil

Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu da, "Alanda güvenlik önemleri zayıftı. Provokasyon için uygun bir ortam vardı. Solcuların yaptığını söylemek de çok zor, lakin sol gruplar arasındaki çatışmaları da hesaba katmamız lazım. Olaylar çıkınca yanımdaki arkadaşım Sular İdaresi'ni göstererek polislere, "Müdahale edin!" demişti ama polis dinlemeyip arkadaşımı coplamıştı. Bugün de yaşanan tartışmaları anlayamıyorum. Gerçekçi olmak gerekirse 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak için alan elverişli değil. Özellikle Çözüm Süreci devam ederken bu tarz hassasiyetlere dikkat etmek gerekiyor" şeklinde konuştu.

Resmi tarihle yüzleşmeliyiz

Eski KESK Genel Başkanı Sami Evren ise şunları söyledi: "1977, 1 Mayıs'ının katliama dönüştürülmesinin en etkili nedeni, o dönemin siyasi iktidarlarının yönetme iradesini kaybetmeye başlamasındandır. ABD Emperyalizminin kendi nüfus alanında ki bir ülkeyi kaybetmek istememesi, işbirlikçi iktidarlarıyla birlikte, kontrgerilla faaliyetleriyle provokasyon eylemlerini gerçekleştirdiği bilinen gerçektir. Adil bir yargılanmanın, araştırmanın, soruşturmanın yapılmadığı, üzeri kapatılan bu dosya hakkında kesin bir dille konuşmak çok ucuz olur tabi.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme