Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kandil talimatıyla kurulan terör sözcüsü parti: HDP siyaseten tıkandı

Terör örgütü PKK’yla ilişkisi ortaya çıkan belediyelere yönelik kayyum kararı ve Diyarbakır annelerinin başlattığı isyan HDP’yi bunalıma soktu. Siyaseten tıkanan HDP, erken seçim çağrısı yaparak gündemi değiştirme derdinde.
Kandil talimatıyla kurulan terör sözcüsü parti: HDP siyaseten tıkandı
22 Kasım 2019 00:01:00
Terör örgütü PKK’yla ilişkisi ortaya çıkan belediyelere yönelik kayyum kararı ve Diyarbakır annelerinin başlattığı isyan HDP’yi bunalıma soktu. Siyaseten tıkanan HDP, erken seçim çağrısı yaparak gündemi değiştirme derdinde.

Özlem DOĞAN

31 Mart Yerel Seçimleri sonrası Doğu ve Güneydoğu’da terörle bağlantısı tespit edilen birçok
HDP’li belediyeye kayyum atandı. Aralarında büyükşehir belediye başkanlarının da bulunduğu terör destekçisi belediye başkanları görevinden uzaklaştırılarak yerine valiler ve kaymakamlar belediye başkan vekili olarak atandı. Kayyum atanan belediye sayısı 24'e yükselirken, görevden uzaklaştırılan isimler hakkında yürütülen soruşturmalar sürüyor.

Köşeye sıkıştılar

Teröre kaptırdıkları evlatları için Diyarbakır HDP binası önünde ailelerin başlattığı eylem ve kayyum kararları HDP yönetimini köşeye sıkıştırdı. Bölge halkından da eskisi gibi destek alamayan HDP, erken seçim çağrısı yaparak, gündemi değiştirme çabası içerisine girdi. İbn Haldun Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Doç. Dr. Talha Köse ve AK Parti eski Milletvekili Mehmet Metiner HDP’nin erken seçim çağrısını Milat gazetesine değerlendirdi.

Talimat Kandil’den

HDP’nin gündem değiştirmeye yönelik bir açıklama yaptığını vurgulayan Doç. Dr. Talha Köse, “HDP kendi kitlesinin beklentisini tam olarak karşılayamıyor. CHP ile olan işbirliği kamuoyuna olumsuz etki etti. Diyarbakırlı ailelerin bekleyişi de HDP’nin aleyhine oldu. HDP siyasetteki tıkanıklığından ötürü hamle yapmaya çalışıyor. Sıkışmışlıklarının bir sonucu olarak erken seçim söyleminde bulunuyorlar. Kandil’den ‘ortamı değiştirin, mobilizasyon yaratın’ tarzında bir emir almış olabilirler. Seçimlerde işbirliği yaptıkları CHP’nin kitlesinin ‘Barış Pınarı Harekâtı’na destek vermesi de HDP’yi ve kitlesini rahatsız etti” şeklinde konuştu.

Topluca istifa etsinler

Erken seçime gidilmesi için hiçbir sebebin olmadığını ifade eden Mehmet Metiner ise, “HDP’lilerin yüreği varsa meclisi boşaltsınlar. O zaman onlardan boşalacak meclis üyelikleri için seçime gidilebilir. Cesaretleri varsa bunu yapsınlar. Meclis kendi fonksiyonlarını yerine getiriyor, güçlü bir hükümet var. Seçim için hiçbir neden yok. HDP erken seçim istiyorsa kendisi meclisten çekilsin, kendilerinin bulunduğu illerde seçime gidelim ve HDP böylelikle boyunun ölçüsünü alsın” dedi.

PKK’nın sözcüleri

HDP’nin terör örgütüyle iltisakının herkesçe bilindiğine dikkat çeken Metiner, “Normalde hiçbir Avrupa ülkesinde terör örgütüyle bağlantılı bu tür bir partiye izin verilmez. Türkiye’nin demokrasi standartlarını beğenmeyen ülkeler, PKK’nın siyasi partisi HDP’ye kol kanat geriyor. Suriye’nin kuzeyinde PKK’nın Suriye kolu YPG’ye de aynı desteği veriyorlar. HDP kendi başına hareket eden PKK’dan bağımsız siyasal bir organizasyon değildir. Kandil’in talimatıyla kurulmuş ve her aşamasında da Kandil’in talimatıyla hareket eden bir partidir” ifadelerini kullandı.