Dolar (USD)
34.00
Euro (EUR)
37.84
Gram Altın
2820.57
BIST 100
9577.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kamu Toplu Sözleşmesi'nde kritik eşik bugün aşılacak

Bugün, memur ve memur emeklilerinin maaşlarına etki edecek 2024-2025 dönemi toplu sözleşmesinin ikinci toplantısı yapılacak. Hükümetin belirleyeceği zam oranı merakla beklenirken, gözler görüşmelerin sonuçlarına çevrildi.
Kamu Toplu Sözleşmesi'nde kritik eşik bugün aşılacak
14 Ağustos 2023 07:30:00
Bugün, memur ve memur emeklilerinin maaşlarına etki edecek 2024-2025 dönemi toplu sözleşmesinin ikinci toplantısı yapılacak. Hükümetin belirleyeceği zam oranı merakla beklenirken, gözler görüşmelerin sonuçlarına çevrildi.

1 Ağustos'tan başlayarak devam eden kamu görevlileri toplu sözleşme görüşmeleri, yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini etkiliyor.

Çalışma takvimine uygun şekilde, 11 farklı hizmet koluna ait tekliflerin tasnifi ve kamu görevlilerinin genelini ilgilendiren tekliflerin ön görüşmesi gerçekleştirildi. Bu süreçten sonra, müzakerelerin aşama aşama ilerlemesi planlandı ve müzakere aşamasına geçildi.

Görüşmelerin kritik bir evreye girdiği şu günlerde, hükümetin kamu görevlilerinin genelini ilgilendiren ilk zam teklifinin bugün masaya sunulması bekleniyor. Eğer bu teklif Memur-Sen tarafından kabul edilmezse, hükümet 17 ve 22 Ağustos'ta yeni tekliflerle masaya dönecek.

Taraflar arasında anlaşma sağlanamadığı takdirde ise 23 Ağustos'tan itibaren Kamu Görevlileri Hakem Kurulu devreye girecek. Bu aşamada, Kurul en geç ay sonuna kadar sözleşmeyle ilgili kararını açıklayacak.

memur-sen_fe40e2ea03edcd24699b5ac9a2a8c32b.jpg

Memur-Sen yetkili konfederasyon olarak yer alıyor

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, görüşmelerin olumlu bir atmosferde ilerlediğini belirtti. Tonbul'a göre, tekliflerin tasnifi ve ön görüşme aşamalarının ardından görüşmelerin seyrinin önümüzdeki haftalarda belirleneceği büyük bir öneme sahip.

Memur-Sen, toplu sözleşme masasında yetkili konfederasyon olarak yer alıyor ve 2024 için 3'er aylık dönemlerde refah payı dahil yüzde 35, yüzde 10, yüzde 15 ve yüzde 10 artış talep ediyor. 2025 için ise 6'şar aylık dönemlerde refah payı dahil yüzde 25 ve yüzde 15 zam istemişti.

Kamu toplu sözleşme görüşmeleri

Kamu toplu sözleşme görüşmeleri, bir ülkede kamu sektöründe çalışan memurların maaşları, çalışma koşulları, sosyal haklar ve diğer çalışma şartlarının belirlendiği ve düzenlendiği bir süreçtir. Kamu çalışanlarını temsil eden sendikalar veya konfederasyonlar ile hükümet veya kamu işvereni arasında gerçekleştirilen bu görüşmeler, belirli zaman aralıklarında, genellikle bir veya birkaç yıl süreyle yapılmaktadır.

Toplu sözleşme görüşmeleri, kamu çalışanlarının ekonomik ve sosyal haklarını koruma, iyileştirme ve güvence altına alma amacını taşır. Bu süreçte sendikalar ve kamu işvereni arasında anlaşmazlık durumunda, genellikle arabuluculuk veya hakemlik mekanizmaları devreye girebilir.

Görüşmeler sırasında, kamu çalışanlarının ücret artışları, ek ödemeler, izin hakları, sosyal yardımlar gibi meseleler masaya yatırılır. Hükümet veya kamu işvereni tarafından sunulan teklifler, sendikaların talepleriyle karşılaştırılır ve nihayetinde taraflar arasında bir uzlaşma sağlanması hedeflenir.

Kamu toplu sözleşme görüşmeleri, hem kamu çalışanlarının yaşam standartlarını iyileştirme amacı taşırken hem de kamu hizmetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesini sağlama amacını güder. Bu görüşmelerin sonuçları, kamu sektöründe çalışanların ekonomik ve sosyal durumunu etkilediği için genellikle geniş bir toplumsal ilgi ve dikkatle takip edilir.