Dolar (USD)
35.24
Euro (EUR)
36.78
Gram Altın
2967.49
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu toplandı

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu toplantısı başladı. Kurul, 4'üncü kez bir araya geldi.
Kamu Görevlileri Hakem Kurulu toplandı
29 Ağustos 2023 14:46:40
Kamu Görevlileri Hakem Kurulu toplantısı başladı. Kurul, 4'üncü kez bir araya geldi.

7.Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde Kamu İşveren Heyeti ile zam konusunda anlaşma sağlanamaması üzerine yetkili konfederasyon Memur-Sen'in başvurusuyla 26 Ağustos'ta çalışmalarına başlayan kurul 4'üncü kez bir araya geldi.

Sayıştay Başkanı Metin Yener başkanlığında saat 14.00'te başlayan toplantıda, memur maaşları ile memur emeklisi aylıklarına 2024 ve 2025'te yapılacak zam oranının kararlaştırılması bekleniyor.

Kurulun verdiği karar kesin olacak ve karara itiraz edilemeyecek.

Yuzde 14 teklifi

Kamu İşveren Heyeti, 14 Ağustos'taki ilk teklifinde 2024'ün ilk altı ayında yüzde 14, ikinci altı ayında yüzde 9, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 zam teklif etmiş, 17 Ağustos'ta ise teklifini 2024'ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 şeklinde revize etmişti.

thumbsbc7be274f7f2e193552b9c43cc66f88305_4e102fa3d3036b0beff55e4509baa48b.jpg

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu nedir?

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası 53. Maddede;

“Memurlar ve diğer kamu görevlileri, toplu sözleşme yapma hakkına sahiptirler. Toplu sözleşme yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması halinde taraflar Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvurabilir. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararları kesindir ve toplu sözleşme hükmündedir.”

Denilmekte olup hükümet ile yetkili sendika arasında uyuşmazlık çıkması durumunda kamu görevlileri hakem heyetinin kararının bağlayıcı olacağını belirtmiştir. Yine Anayasamızda bu heyetin kimlerden oluşacağının ve nasıl seçileceğinin kanun ile düzenleneceği belirtilmiştir.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu üyeleri nasıl seçilir?

Kamu görevlileri hakem kurulu üyeleri 11 üyeden oluşur ve her sözleşme dönemi için yeniden seçilirler. 7 sini Cumhurbaşkanı 4 ünü ise sendikalar seçmektedir.

Bu üyeler;

a) Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay Başkan, Başkanvekili, Başkan Yardımcısı veya Daire Başkanları arasından Cumhurbaşkanınca Başkan olarak seçilecek bir üye,

b) Cumhurbaşkanınca belirlenen bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarından dört üye,

c) Bağlı sendikaların üye sayısı itibarıyla en fazla üyeye sahip konfederasyon tarafından belirlenecek iki, bağlı sendikaların üye sayısı açısından ikinci ve üçüncü sırada bulunan konfederasyonlardan birer üye,

d) Üniversitelerin kamu yönetimi, iş hukuku, kamu maliyesi, çalışma ekonomisi, iktisat ve işletme bilim dallarından en az Doçent unvanını taşıyanlar arasından Cumhurbaşkanınca seçilecek bir üye,

e) Bağlı sendikaların üye sayısı itibarıyla en fazla üyeye sahip konfederasyon tarafından üç, bağlı sendikaların üye sayısı açısından ikinci ve üçüncü sırada bulunan konfederasyonlar tarafından ikişer olmak üzere (d) bendinde belirtilen bilim dallarından en az Doçent unvanını taşımak kaydıyla, önerilecek toplam yedi öğretim üyesi arasından Cumhurbaşkanınca seçilecek bir üyeden oluşur.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu nasıl karar alır?

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Başkan Dahil en az 8 üye katılı ile toplanır. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, toplantıya katılanların çoğunluğu ile karar alır. Kurul üyeleri çekimser oy kullanamazlar. Oyların eşitliği halinde Başkanın bulunduğu taraf çoğunluğu sağlamış sayılır. Kurul kararları kesindir ve toplu sözleşme hükmündedir.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin