Kalp çarpıntısının 10 nedeni
Kalp çarpıntısı neden olur? Normalde kalp atım hızı 60-100 arası olması gerekiyor. Bu hız uyku esnasında azalır. Egzersiz sırasında ise 1000'i bulabilir. Peki olağanın üstünde seyreden kalp çarpıntısı neden olur? İşte cevabı...
1 – Kalbin yapısal hastalıkları: Kalp kası hastalıkları, kalp damar tıkanıklıkları ve kalp kapak hastalıkları; çarpıntı ile aritminin en ciddi nedenleri arasında yer alıyor. Çarpıntıya genellikle çabuk yorulma, halsizlik, göğüs ağrısı ve nefes darlığı eşlik ediyor. Ayrıca ayaklarda şişlik de gelişebiliyor. Kalp yetmezliği de mevcutsa, çarpıntı ve aritmi hayatı tehdit eden bir durum olarak karşımıza çıkabiliyor.
2 – Tiroit hastalıkları: Tiroit bezinin az çalışması ya da fazla çalışmasının yanı sıra enflamatuar, bir başka deyişle illtihaplı tiroit hastalıkları da çarpıntı ve aritmilere yol açabiliyor.
3 -Enfeksiyonlar: Enfeksiyon oluştuğunda ve yüksek ateş durumunda vücudun bir savunma mekanizması olarak aritmi ve çarpıntı oluşabiliyor.
4 – Kansızlık: Çarpıntı, jinekolojik bazı rahatsızlıklar, mide bağırsak sisteminde emilim bozuklukları, demir, B12 vitamini, magnezyum, D vitamini gibi önemli elementlerin eksiklikleri sonucu da gelişebiliyor.
5 – Çay ve kahve: Çayın içinde bulunan teofilin, kahvede bulunan kafein fazla tüketildiğinde nabız artışına, ritim bozukluğuna ve kan basıncında artışa neden olabiliyor.
6 – Sigara ve alkol: Sigara ve alkol de tansiyonda yükselme, çarpıntı ile ritim bozukluğuna yol açabiliyor.
7 – Aşırı egzersiz yapmak: Hatalı ve düzensiz yapılan sporla vücuda aşırı yüklenmeler, özellikle aritmileri tetikleyebiliyor.
8 – Yetersiz su içmek: Yeterli su ve sıvı almama sonucu gelişen dehidratasyon, bir başka deyişle vücutta sıvı açığı bulunması da önemli çarpıntı sebepleri arasında yer alıyor.
9 – Bazı ilaçlar: Özellikle solunum yolları enfeksiyonlarında kullanılan bazı ateş düşürücüler, sinüs ve burun ödem açıcıları, hava yollarını açmak için solunum yolu ile kullanılan bazı ilaçlar ciddi çarpıntı atakları yapabiliyor. Bazı vitaminler de taşikardi ve aritmilere yol açabiliyor.
10 – Stres ve fiziksel yorgunluk: Günlük yaşantımızda stres, anksiyete ve fiziksel yorgunluk da çeşitli mekanizmalarda beyin-kalp aksına etki ederek nabız yüksekliğine ve çarpıntı hissine neden olabiliyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.