Dolar (USD)
34.67
Euro (EUR)
36.61
Gram Altın
2940.48
BIST 100
9640.08
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kalp ağrısı neden olur?

Kalp ağrısı nedir? Kalp ağrısı neden olur? Kalp ağrısı hangi hastalıkların habercisidir? Kalp ağrısının nedenleri ve tedavisine dair merak edilenler haberimizde. İşte kalp ağrısı nedenleri...
Kalp ağrısı neden olur?
22 Kasım 2019 17:21:00
Kalp ağrısı nedir? Kalp ağrısı neden olur? Kalp ağrısı hangi hastalıkların habercisidir? Kalp ağrısının nedenleri ve tedavisine dair merak edilenler haberimizde. İşte kalp ağrısı nedenleri...

Kalp ağrısı nedir? Kalp ağrısı neden olur? Kalp ağrısı hangi hastalıkların habercisidir? Kalp ağrısının nedenleri ve tedavisine dair merak edilenler haberimizde. İşte kalp ağrısı nedenleri...

Kalp ağrısı

Kalp ve göğüs bölgesinde oluşan ağrılara genel olarak kalp ağrısı denir. Genellikle kalple ilgili bir hastalığın sonucunda meydana gelen kalp ağrısı; kaburga incinmesi, ya da kas problemleri gibi farklı nedenlerle de meydana gelebilir. Rahatsızlığın kaynağına bağlı olarak bazen kısa bir tedavi ile problem ortadan kalkarken bazen daha kapsamlı tedavilere ihtiyaç duyulur.

Kalp ağrısı nedenleri nelerdir?

Kalbi besleyen damarların daralması veya tıkanması sebebiyle kalp yeterince oksijen alamaz ve bu noktada kalp ağrısı meydana gelir. Ancak çoğu zaman kalp ağrısı göğüs ağrısı ile karıştırılabilir. Kalp ağrısı zannedilen göğüs bölgesi ağrıları, kalple veya göğüsle ilgili herhangi bir sorunun sonucunda oluşabileceği gibi farklı nedenlerle de oluşabilir. Bu noktada kalp ağrısı neden olur, sorusunun yanıtı olarak aşağıdaki gibi uzun bir liste karşımıza çıkar:
Kroner arter darlığı veya tıkanıklığı
Kalp kası iltihabı
Perikardit (kalp zarı iltihabı),
Mitral kapak prolapsusu,
Aort kapağı darlığı, aort yetersizliği ya da aort disseksiyonu (ana damarın yırtılması)
Akciğer hastalıkları,
Zatürre,
Göğüs zarı iltihabı,
Astım
Özofajial reflü,
Özofagus (yemek borusu) spazmı ve yırtılması,
Ülser,
Hipertansiyon,
Anemi (kansızlık),
Hipoksi (dokularda oksijen azalması),
Kas problemleri
Kaburga incinmeleri
Göğüs bölgesinde bulunan sinir sıkışmaları,
Depresyon ve kardiyak psikoz gibi sorunlar da kalp ağrısının nedeni olabilir.
Kalp ağrıları başladığında ağrının kalp ve göğüs bölgesindeki hangi sorundan kaynaklandığı hastalar tarafından bilinemez, bu nedenle ağrılar ciddiye alınmalı ve ağrı probleminin basit tedbirlerle çözülemeyeceği bilinmelidir. Zira kalp ağrısı herhangi bir ağrı türü değildir, sıradan ve basit ilaçlarla giderilemez.

Kalp ağrısı belirtileri nelerdir?

Kalp ağrılarının nedenleri tespit edilip erken bir dönemde teşhis konulmaz ise ağrılar kalp krizine dönüşebilir. Peki kalp ağrısı nasıl anlaşılır diye soracak olursanız, aşağıdaki belirtileri sıralayabiliriz:
Göğüs ortasını tutan ve/veya boyna, çeneye, sol tarafa veya sırta yayılan ağrı
Nefes darlığı
Çarpıntı
Baş ve ense ağrıları
Yorgunluk ve halsizlik
Öksürük
Bacaklarda ve karında ödem (şişme)
Hazımsızlık
Yutma güçlüğü
Morarma
Bayılma

Kalp ağrısı nasıl ayırt edilir?

Kalp ağrısıKalp ve göğüs ağrısının doğru tanımlanması, erken teşhis için oldukça hayatidir. Göğüs bölgesinde veya göğüs kafesinde ortaya çıkan ağrıların kalp ağrısı olup olmadığını anlamak için şu belirtileri ciddiye almanız gerekiyor:

Göğüs bölgesindeki ağrıların şiddeti ve sıklığı önemli bir veridir. Ağrılar sürekli ve şiddetli ise göğüs ön bölgesinde belli bir alanda olup boyna ve sol omuza doğru, mide ve sırttan çeneye doğru yayılıyor ise ve yirmi dakikadan fazla sürüyor ise bu ağrıların kalp ağrısı olma ihtimali yüksektir. Unutmayın, kalp ağrısı ani ve şiddetlidir, bireye sürekli ağrı hissi verir.

Çocuklarda kalp ağrısı nedenleri nelerdir?

Kalp ağrısı sadece yetişkinlerde görülmez. Çocuklarda, enfeksiyon ve genetik yolla geçen rahatsızlıklar kalp ağrısına neden olurken, yeni doğan bebeklerde ise doğumsal kalp rahatsızlıkları kalp ağrısına yol açabiliyor. Ancak çocuklarda da kalp ağrısı göğüs ağrısı ile karıştırılabiliyor; genel olarak çocuklardaki göğüs ağrısının nedenlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
Zatürre ya da akciğer zarı hastalıkları ve zedelenmeleri
Astım atakları
Kaburga iltihapları ve anormallikleri
Panik atak, depresyon gibi psikolojik nedenler de çocuklarda göğüs ağrısına yol açabiliyor.

Çocuklarda kalp ağrısı belirtileri nelerdir?

Bebek veya çocuğunuzda kalp ağrısı olup olmadığını anlamanız için şu belirtilere dikkat etmeniz gerekiyor:
Kendisini ifade edemeyen bebeklerin kalp ağrısı yaşayıp yaşamadığını anlamak için soluğuna dikkat etmelisiniz. Bebeğin hızlı soluk alıp vermesi bir belirti olabilir. Ateş ya da akciğer rahatsızlıklarının dışında bir dakikada soluk alıp verme sayısı yeni doğan bebeklerde 60, süt çocukluğunda 40, büyük çocukta 30, gençlerde 20'nin üzerinde ise bu durum kalp ağrısının belirtisi olabilir.
Soğuk hava şartlarında, heyecanlandığında veya banyo yaparken çocukların ağız çevresi ve parmak uçları morarabilmektedir. Morarma dilde, ağız mukozasında sürekli olarak meydana geliyor ise ve aktiviteyle artıyorsa bu durum da kalp rahatsızlığı belirtisi olabilir.
Kalp atımındaki ritm bozukluğu, "üfürüm" adı verilen normalden farklı bir ses de dikkat çekmelidir.
Göğüs ağrısının yanında, hastalıklarda uzayan ateşlilik hali, büyüme ve gelişme geriliği, çabuk yorulma, aşırı halsizlik, eklem ağrısı ve şişliği, göğüs grafisinde kalbin büyük olması, kalbin ve ana damarların biçimlenmesinde ve yerleşimindeki anormallikler de dikkate alınmalıdır.
Çocuklarda kalp ağrıları göğsün sol tarafından karna, boyuna ve kol bölgesine yayılıyor ise, vakanın geçmişinde bayılma gibi bir durum olduysa ve ailede kalp nedenli bir erken bir ölüm varsa mutlaka çocuk kardiyolojisi uzmanına başvurmanız gerekiyor.

Kalp ağrısının olası sonuçları nelerdir?

Göğüs bölgesinde hissedilen ağrı yapılan tetkikler sonucunda kalple ilgili bir rahatsızlıktan kaynaklanıyorsa bu durum, kalp krizine yol açabilir. Yani göğüs çevresindeki ağrıların kalp kriziyle sonuçlanabileceğini bilmek gerekiyor. Kalp krizi, kalp kasının bir kısmının oksijensiz kalması ve kalbe kan taşıyan damarların birinin ya da tamamının pıhtı ya da plak nedeniyle kapanmasıyla meydana gelir. Arter duvarlarında biriken yağlarla arterlerin daralması, sigara içme, yüksek tansiyon, yanlış beslenme ve obezite yağlı artık birikimini artırır, bu da kalp krizine sebep olabilir. Nefes darlığı, panik atak durumuna benzer bir ani kaygılanma ve derin nefes alma ihtiyacı, aşırı terleme, baş dönmesi ve mide bulantısı gibi durumlar da kalp krizinin diğer belirtileri arasında bulunur. Kalp krizi sırasında birey, kalp ve göğüs bölgesinde şiddetli ve rahatsız edici bir ağrı hisseder. Kalp krizi sırasında göğsün özellikle orta kısmı ağrır. Bu bakımdan kalp ağrısının vücudun sıradan bir tepkisi olduğu düşünmemeli, gerekli önlemleri geciktirilmeden almalısınız. Her yıl binlerce insan kalp krizi yüzünden yaşamını kaybetmektedir. Ve bu durum sadece yaşlıları değil gençleri de kapsamaktadır. Bunun en önemli sebebi de fast food beslenmenin yanı sıra uzun ömürlü raf ürünleridir. Ayrıca stres ve kalitesiz yaşam tarzı da kalp rahatsızlıklarını tetikleyen en önemli unsurlardandır. Bu anlamda mümkün olduğunca stressiz bir yaşam sürmeye çalışmalısınız. Kalp problemleri sinsice ilerleyebilir ve hayati riskleri de beraberinde getirir. Düzenli beslenme ve spor, kalp rahatsızlıklarını önleyebilir.

Kalp ağrısının kalple ilgili olduğundan şüpheleniliyorsa neler yapılmalıdır?

Göğüs çevresindeki herhangi bir ağrı, kalp ağrısı olma riski taşıdığı için ciddiye almalısınız. Çünkü genellikle ihmal edilen ve kalple ilgili bir sorundan kaynaklanmadığı düşünülen ağrılar, kalple ilgili daha büyük bir soruna yol açabilir. Ağrılarınızın kalp ağrısı olduğundan şüpheleniyorsanız tetikte olmanız gerekiyor. Kalbin, vücudun en önemli ve merkezi organı olduğunu unutmamalısınız. Kalp ağrısı belirtilerini kendinizde hissediyorsanız yapmanız gereken şey çok basit: Ağrının ne tür bir niteliğe sahip olduğunun teşhis edilmesi için vakit kaybetmeden hekime başvurmalısınız. Doktor, konsültasyon sırasında birtakım tetkiklerin yapılmasını isteyecektir, bu tetkikler kalp ağrısının nedenlerini ortaya çıkarır. Tetkiklerin sonucuna göre doktorunuz ağrının niteliğini tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Kalp ağrısına ne iyi gelir?

Kalp ağrısıBir takım küçük uygulamalar kalp ağrısına o an iyi gelebilir, fakat bunlar kalp ağrılarını kesin olarak tümüyle ortadan kaldırmaz. Örneğin, kalp ağrısı hissediyorsanız yaptığınız aktiviteyi vakit geçirmeden kesip dinlenmelisiniz. Dinlenme koroner damarlarla ilgili problemlerin geçici bir süreyle ortadan kalkmasını sağlar, ama bu şikayetleri tamamıyla ortadan kaldırmaz. Maruz kaldığınız bir durumdan dolayı stres yaşıyorsanız stresi ortadan kaldırmak için rahatlamaya çalışmalısınız. Stresle başa çıkmak için sakince nefes almalı, göğüs bölgesine masaj yapmalı, su içmeli ve ağrının geçmesini beklemelisiniz. Kalp ağrısı belirtilerinin kalp krizine yol açabileceğini aklınızdan çıkarmadan; mutlaka vakit geçirmeden tam donanımlı bir hastaneye başvurmalısınız.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin