Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.90
Gram Altın
2308.38
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Tarlalara sıkı denetim geliyor

Tarım arazilerine çok önemli bir düzenleme geliyor. Yeni sistemde tarlasına kim ne ekerse yetkili kuruma bildirecek.
Tarlalara sıkı denetim geliyor
02 Temmuz 2022 17:15:07
Tarım arazilerine çok önemli bir düzenleme geliyor. Yeni sistemde tarlasına kim ne ekerse yetkili kuruma bildirecek.

Haber: Eda Erkuş

İstanbul’da düzenlenen etkinlikte Yıldız Holding Kadın Platformu’nun öncülüğünde, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteğiyle hayata geçirilecek Tarımın Kadın Yıldızları projesi tanıtıldı. Proje kapsamında Kerevitaş’ın Superfresh markası için sözleşmeli kadın çiftçilere 2025 yılına kadar 5 bin ton yaş meyve sebze alım garantisi verilecek ve 35 milyon TL tutarında değer meydana getirilecek. Kadın çiftçilere Yıldız Holding Kadın Platformu tarafından da 500 bin TL tutarında teşvik de sağlanacak.

bakan_23c2a6c0bad1bcf50db07d27b62b8c45.jpg

Proje, iş dünyasına önemli bir örnek

Toplantıda konuşan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Kırsal kalkınmaya yönelik projeler, aynı zamanda ülkemizin kalkınması için de yürütülen pek çok çalışmanın merkezinde yer alıyor. Bu nedenle proje yerel tedarikçileri ve özellikle kadın çiftçileri teşvik etme adına iş dünyasına önemli bir örnek oluşturacak. Türkiye’de gıda sanayine öncülük eden Yıldız Holding bünyesinde bu çalışmanın başlamış olmasından ayrıca mutluluk duyduk. Kırsal kalkınmaya katkı sağlayacak projelerin sayısının daha da artması en büyük dileğimiz” dedi.

Sözleşmeli üretime desteği artıracağız

Kadını tutamadığınız zaman kırsalda, aileyi tutamıyorsunuz ve hedeflediğiniz kalkınmayı gerçekleştirmenin mümkün olmadığını söyleyen Bakan Kirişci, “Maalesef kırsalı terk ettik ve üretimi de terk etmiş olduk. Kırsala dönüşle ilgili bir takım uygulamaları devreye alacağız. Örneğin, sözleşmeli üretimin en yaygın bilinen şekli şeker pancarı üretimi yapanlara destekleri arttıracağız. Ülkemizin gerek bitkisel üretim gerekse de hayvansal üretim faaliyetlerinde sözleşmeli üretimi bir mevzuata kavuşturacağız” diye konuştu.

Eken, biçen artık bilderecek

“Kısa zamanda sizinle paylaşacağımız bir konu daha var” diyen Kirişçi, “Arsanız var, arsanızın üzerine ne olursa olsun bir bina inşa etmek istediğinizde 40 yerden izin alıyorsunuz ama aynı arsaya ağaç diktiniz, buğday ektiniz, arpa, yulaf yetiştirdiniz, Tarım İl Müdürlüğü'ne, ilçe müdürlüklerimize sorma mecburiyetiniz yok. Şimdi birinin bir faaliyette bulunup bildirmediği, diğerinin de bu üretim faaliyetinden haberdar olmadığı bir uygulamada siz neyi yöneteceksiniz? Dolayısıyla bunu da bir mevzuat açısından zorunluluk haline getiriyoruz” ifadesini kullandı.

lker_129b25dbbef769208bf89fb47670170e.jpg

Kadın çiftçi oranını yüzde 100 artıracağız

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ülker de, “Ülkemizin en büyük tarımsal hammadde tedarikçilerinden biri olan Superfresh ile sözleşmeli kadın çiftçilerimizden doğrudan ürün alımı gerçekleştireceğimiz önemli bir projeyi hayata geçiriyoruz. Tedarik altyapımızda kadınların oranını güçlü bir şekilde artırmak için düğmeye basmış olduk. Superfresh’in tedarik zincirindeki kadın çiftçilere güvence ve finansman sağlayacak bu projemizle önümüzdeki üç yıl içinde kadın çiftçi oranımızı yüzde 100 artıracağız” açıklamasını yaptı.

begüm_d42a664e604f2ce225f4eff6f8726b23.jpg

3 yıl boyunca doğru alım garantisi

Yıldız Holding Kadın Platformu Elçisi Begüm Mutuş ise, “Kadın Platformumuz, Yıldız Holding ve şirketlerinde örnek uygulamalara hız verip, ülkemizde fırsat eşitliği alanında topyekûn bir dönüşüme destek olmayı amaçlıyor. Bu kapsamda kadın çiftçilerimizle önemli bir iş birliği gerçekleştiriyor, Tarımın Kadın Yıldızları projesini başlatıyoruz. Sözleşmeli kadın çiftçilerimize Superfresh markalı ürünlerimizde kullanılmak üzere üç yıl boyunca doğrudan alım garantisi veriyoruz” değerlendirmesini yaptı.

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan